Live

Twee dagen rammen in Tilburg: tijdens Psycho Mind slaan alle rock-‘n-roll-stoppen door (20 & 21 september)


4 september 2019

Psycho Mind Festival
20 & 21 september 2019
Tilburg

Liefhebbers van postpunk, garage, psychedelica, surf en rock-‘n-roll beleven goede jaren. Niet alleen uit eigen land, maar van alle kanten lijken de bands ons land binnen te stromen en 20 en 21 september is Tilburg het putje waar alles zich verzamelt. Wij geven je bij dezen de insidertips voor Psycho Mind Festival!

Een lekker DIY-pubfestival dat voor de derde keer in Tilburg wordt georganiseerd. Afgelopen jaren waren onder meer bands als Mozes And The Firstborn, Equal Idiots, BlackWaters, Is Bliss, Bleeding Knees Club, Mind Rays, Iguana Death Cult, Birth Of Joy, Indian Askin en Mexican Surf te zien, dit jaar liegt het programma er wederom niet om.


Vrijdag
De vrijdag is een overzichtelijke, maar bijzonder fijne avond, die geopend wordt door Mermaidens, de band die waarschijnlijk de langste reis heeft gemaakt. Deze Nieuw-Zeelanders brengen hun muziek uit via het legendarische Flying Nun Records en komen 6 september met hun derde album op de proppen. Het trio rekt de grenzen van zijn sonische grenzen nog verder op Look Me In The Eye. Geïnspireerd door bands als PJ Harvey, Warpaint en Marika Hackmann creëert de band zachte en pastelgekleurde geluidslandschappen.

Nouveau Vélo dan, oeh: een lokaal pareltje. De drie heren volgen we al zolang ons platform bestaat, want deze jeugdvrienden hebben al vele levensfases met elkaar gedeeld. Daar kwamen geweldige platen uit, zoals Daze, het zelfgetitelde debuut en Reflections. Over dat laatste (en alle andere trouwens ook) interviewden we de band twee jaar geleden nog. Dat de band nu weer gaat spelen is wat ons betreft een goed teken, achter de schermen zal er dan vast nieuwe muziek aan het borrelen zijn.

Om elf uur precies slaat Frankie And The Witch Fingers zijn vurige garage-set af. Het viertal uit Los Angeles trekt een partij fuzzige distortions open waarmee het inmiddels al vijf albums dichtsmeerde. Het laatste is het dit jaar verschenen ZAM, een bloedzuigend lekkere plaat die wordt onderstreept met een knetterende liveshow. Meer weten over de band? Lees hier nog eens ons interview met frontman Dylan Sizemore.

Als afsluiter van de vrijdag is Psychotic Lumberjacks, de Leeuwarder desertrock-band die zijn inspiratie haalt uit bands als King Gizzard, De Staat, Nine Inch Nails en Swans. Progressieve garage noemt de band het zelf, die te horen is op het vorig jaar verschenen album Solipsism. Haal wat biertjes en blijf dus nog even plakken.


Klik op afbeelding voor een vergroting!

Zaterdag
Op 21 september staat een volle dag gepland in de locaties Cul de Sac, Bar Leonardo en Miss Bien Chanternel. Als zaterdag-opener mag Abdomen aftrappen, de Friese band die vorig jaar Popronde sloopte en met Emetophobia een angstaanjagend album opnam met de producer van onder meer Eagulls en Pulled Apart By Horses. Lekker vroeg pieken, dus!

Gevolgd door een flinke partij bands waar we eerder al eens iets over hebben geschreven. Zo interviewden we Niko, ging onlangs de nieuwe Magic Moon-single bij ons in première, schreven we over het nieuwe werk van The Mighty Breaks, hebben we een hele geschiedenis met Those Foreign Kids, eveneens met Millennials waar we nog een video van in première lieten gaan. Of Dripping Trees, de reïncarnatie van Mexican Surf waar we als eerste het nieuws over deelden.

Later op de zaterdag zien we Scott Yoder, een muzikant uit Seattle die jouw speciale aandacht verdient. De door Burger Records getekende muzikant die je mogelijk wel herkent van zijn vorige en trippend harde garage-band The Pharmacy. Zo niet, dan wordt het hoog tijd om Yoders discografie eens aan te slingeren. De invloeden van de witgeschminkte troubadour gaan van Moon Duo tot Kurt Vile, Angel Olsen, T. Rex en Psychic Ills, zijn liedjes zijn ergens te vinden tussen dat rijtje artiesten en degene waar hij al eerder mee optrad: Fleet Foxes, Ty Segall, Black Lips en Kevin Morby.

Zijn laatste release was de dubbelsingle Silver Screen Starlet, vorig jaar bracht hij het album A Fool Aloof uit, een plaat vol glamrock en glitterfolk. Zijn liveshows zijn otherwordly en theatraal, dynamiek en explosief. Met een band vol hopeloze romantici pakt hij over de hele wereld zalen en festivals in met zijn mysterieuze bewegingen, klanken en zanglijnen. Dit muzikale rookgordijn wordt de lucht in gespoten in Cul de Sac om 20:15 uur.

Een andere verrassing van de zaterdag zal ongetwijfeld Tempesst worden, de Australische en in Londen wonende band die nostalgische sixtiespop mengt met seventies-psychrock. De band zal Miss Bien Chanternel veranderen in een blinkend strand, waar je de golven uit elkaar hoort spatten op het zinderend hete zand. Tempesst is overigens bezig met het maken van een album (check hier de laatste single), vergeet vanaf 20:45 uur geen voorproefje te nemen tijdens Psycho Mind.

De avond aftoppen met Crows of met Paracetmøl? Het kan gelukkig allebei! Crows staat van 21:45 tot 22:45 uur als enige band geprogrammeerd, om daar het begin dit jaar verschenen debuutalbum Silver Tongues in geuren en kleuren te komen vertolken. Of nou ja, kleuren? De muziek van de Londenaren is duister en meedogenloos. De jongens zijn lekker ingespeeld, eerder was de band al te zien op festivals als Valkhof, Kliko Fest, Best Kept Secret, Left of the Dial: you name it.

Nog even over Paracetamøl: van deze Arnhemse band lieten we eerder dit jaar nog een zeer overtuigende video in première gaan. Daar schreven we over: ‘Een manier om de muziek van de band te omschrijven, is naar eigen zeggen ‘rauw en echt’ door je beeldscherm en speakers te pompen. Het is goed gelukt, moeten we zeggen, want de band staat een partijtje te rammen en te zweten, kanonnen. Dit zouden we altijd wel willen voelen bij bands!’ Je bent gewaarschuwd: om 22:45 uur trapt de band af in Bar Leonardo.


WEBSITE PSYCHO MIND | FACEBOOK-EVENT | TICKETS