New Music

The Mighty Breaks overtreft zichzelf met het subliem opgebouwde Quitting For A Smoke


17 juli 2018

We hadden al een goed gevoel bij het nieuwe werk van The Mighty Breaks, maar wat de band met zijn nieuwe single Quitting For A Smoke laat horen overtreft ook onze verwachtingen. En dat betekent niet dat die laag waren, absoluut niet zelfs. 

Inmiddels kennen we de Haagse band al een beetje, zo interviewden we The Mighty Breaks vorig jaar nog, deden we al eens een première van een livetrack en maakte de band een tourverslag van zijn Italiaanse avonturen voor ons. Eerder dit jaar werden we dan ook blij verrast door de nieuwe single Faking Chasing, een ronkende en psychedelische mammoet van een track die doet denken aan de betere tijden van The Brian Jonestown Massacre.

Van de week was daar ook direct een nieuwe single en het is heerlijk om te zien wat voor verdiepingsslag de band afgelopen jaar heeft gemaakt. In Quitting For A Smoke lijkt de band wel vier verschillende nummers in één te hebben gestopt die allemaal perfect op elkaar aansluiten. Openend met een waterig gitaarlijntje en een dromerige baspartij die langzaam stuwt, wordt na 48 seconden het tempo al iets opgevoerd met twee jojoënde nootjes en de bas die steeds nog ietsje-nog ietsje-nog ietsje hoger gaat.

Een roestige gitaarpartij luidt vervolgens het tweede stuk in, er komt van rechts ineens een rinkelende, akoestische gitaar ingevoegd en de band blijft gestaag bouwen met genuanceerde laagjes. Daartussen is het de kalme, uiterst koele en ontroerende zang die alles prachtig bij elkaar houdt. En net als je verwacht dat ‘ie gaat komen, haalt de band nog één keer de voet van het gaspedaal. Ondertussen borrelen er synthesizers uit de diepte omhoog en mag vanaf 3.04 het fuzzpedaaltje ingedrukt worden. Saxofonist Kars van den Heuvel zet nog een stapje naar voren en komt alles bij elkaar in een groots en trillend einde.

Nieuw werk dat met Domenico Mangione (van Torii) werd opgenomen in de Haagse Basement Studio en begin 2019 wordt verwacht. Later dit jaar gaat de band eerst nog met Canshaker Pi en The Hazzah op tour.