Interview

Interview Niko: “We nemen de muziek zeker serieus, alleen betekent dat niet dat we het hele ‘band zijn’ serieus nemen”


9 augustus 2018

Paard van Stal Festival
Vrijdag 31 augustus

Nog een paar weken tot het nieuwe seizoen in Paard met een knal wordt geopend tijdens Paard van Stal. De lokale trots van Den Haag speelt 31 augustus ook: Niko. Inmiddels volgen we deze band al een tijdje, maar op een of andere manier kwam het er nog niet van om de psychedelische slackers eens goed aan de tand te voelen. Nu wel en onder meer over over het begin, het heden en de toekomst. 

Tijdens Paard van Stal spelen naast Niko onder meer Canshaker Pi, Lewsberg, Modern English, Dandana, EUT, The Mauskovic Dance Band, WWWater en The Blank Tapes. 

Vorig jaar hadden wij onder meer de eer om Niko’s single Oh Yeah, Alright, Okay in première te laten gaan en onlangs schitterde de band nog in onze Day Job-rubriek. Nu spreken we gitarist Thomas van der Want, een van de drijvende krachten achter de band. “Ja, je krijgt een keertje niet die engnek van een zanger te pakken”, lacht hij. “Gezellig, toch!”

Want waar zijn de vrolijke Hagenezen op het moment nou allemaal mee bezig? “We hebben echt een druk voorjaar gehad, onder meer rondom de release van onze EP You Might Like It, But I Might Just Hate It. Op het moment zijn we vooral bezig met het schrijven aan een nieuwe EP, plannetjes maken, we hebben een aantal leuke zomershows staan en proberen vooral een beetje te ontspannen.”

In den beginne
Niko is in eerste instantie het hersenspinsel van geestelijk vader/naamgever Nik van den Berg. Hoe zag dat vormingsproces van de band er in het begin uit? “Ja, uiteindelijk is het natuurlijk totaal uit de klauwen gelopen. Wij zijn oorspronkelijk gevraagd als veredelde sessiemuzikanten, alleen het is uiteindelijk een groepsproces geworden. Dat merk ik ook wel aan het nieuwe werk, ik denk dat we daar nog nooit zo betrokken bij zijn geweest en dat is hartstikke tof om te zien.” Terugdenkend aan die laatste EP: waar is de gitarist het blijst mee? “Waar ik echt blij mee ben, zijn de gitaarsolo’s van Bas. Hij heeft ongelooflijk veel soloruimte gekregen en ik vind hem echt excelleren op onze EP.”

Tweede van links: Thomas van der Want

Sinds de eerste stappen van Niko, is het altijd vooral lachen, gieren, brullen geblazen met alle gekke merchandise, de grappen op socials en de humoristische clips, waardoor er in de media vaak bijdehante artikelen en interviews over sekstapes en Adidas-slippers verschenen. Toch zal de band veel meer te vertellen hebben: “Het wordt natuurlijk een beetje uitgelokt, dat is zo. Maar ik denk oprecht dat Nik een van de meest interessante tekstschrijvers van het moment is en die echt wel iets te melden heeft. We nemen de muziek zeker serieus, alleen dat betekent niet dat we het hele ‘band zijn’ serieus nemen”, vertelt Van der Want. “Het spelen in de band is in zichzelf gewoon een grappige aangelegenheid. Het is dan ook om chagrijnig van te worden hoeveel bands zichzelf zo ziek serieus nemen. Dan is het ook wel fijn om af en toe een grapje te maken, we houden van een geintje. Dat houdt je gezond. En het heeft ook niet veel zin, aan het einde van de dag sta je toch weer af te wassen of biertjes te tappen, weet je.”

De muziek wordt in ieder geval goed opgepikt door een hoop programmeurs en muziekliefhebbers in heel Nederland, die al snel zien ‘dat het goed zit’ met dit viertal. Niko bestaat dan ook uit muzikanten die eerder speelden in bands als Soul Sister Dance Revolution, F en Taymir en wel weten hoe je een nummer in elkaar draait en een goede liveshow speelt. “Ik geloof wel dat dat in het begin een aantal deuren heeft geopend”, zegt Van der Want. “We hebben veel kunnen spelen en een goede start kunnen maken. Voor ons staat er nu een nieuwe plaat aan de horizon en een nieuwe liveset. De laatste EP is voor ons een vertrekpunt voor het nieuwe werk: wat minder slacken en meer solide, stevige liedjes.”

 

Den Haag
Als Haagse band en als een van de openers van het Haagse seizoen in Paard, wilden we weleens weten: hoe zit het momenteel met die muziekscene in de Hofstad? “Moeilijk te zeggen, maar er gebeuren genoeg mooie dingen. Zo ben ik ontzettend trots dat we een festival als Sniester hebben en er zijn veel toffe bands actief. Maar is er wel een verschuiving gaande tussen bandjes en de hele underground dancescene, die hier behoorlijk groot is. Er zijn in ieder geval behoorlijk wat stromingen waar toffe dingen gebeuren en er zijn coole plekken als PIP en festivals als The Crave, Rewire, Crossing Border. Wat dat betreft loopt de stad best wel voorop.”

Als band is het volgens Van der Want de perfecte stad om te beginnen. “Den Haag is denk ik de ideale voedingsbodem voor nieuwe bands, qua plekken om op te treden, te oefenen en toegewijde muziekliefhebbers die je willen helpen. Maar weet je wat ik nou écht heel chill vind aan Den Haag? Het is eigenlijk een soort dorp, een plek waar veel mensen elkaar kennen en elkaar helpen. Het is ook niet zo groots opgezet, waardoor het een warme plek is. En er is lekker veel groen. Ik houd ervan!”

Niko speelt 31 augustus tijdens Paard van Stal en tijdens de Parade op 17 augustus en 1 september in Amsterdam en op 1 september op Misty Fields. 


 

WEBSITE PAARD | FACEBOOK-EVENT | ENTREE IS GRATIS