Interview

Interview Fuzz Club: “Naar mijn mening is dit de beste festival-lineup van het jaar, in een van Europa’s beste muziekvenues”


10 augustus 2018

Fuzz Club Eindhoven
Vrijdag 24 augustus & zaterdag 25 augustus
Effenaar Eindhoven

 

Het kan je de laatste tijd niet ontschoten zijn dat eind augustus het psychfestival der psychfestivals van 2018 plaatsvindt in de vorm van Fuzz Club Eindhoven. Om alles te weten te komen over het festival in Effenaar, besloten we de oprichter van het Londense Fuzz Club-label te interviewen: Casper Dee.

Onlangs gaven we je al onze tips voor Fuzz Club Eindhoven en hebben we in de tussentijd een felbegeerde ticketactie online staan. Nu gaan we de diepte in met Fuzz-opperhoofd Casper Dee en vragen we hem naar de visie van het label, de totstandkoming van dit festival, de psychscene en naar alle ins en outs van Fuzz Club Eindhoven. Want het is nogal een operatie om zo’n groot en tweedaags festival neer te zetten met namen als A Place To Bury Strangers, Holy Wave, Ron Gallo, Ulrika Spacek, Desert Mountain Tribe, The Black Angels, Spectrum, The Cult Of Dom Keller, The Limiñanas, The Underground Youth, The Wands, Medicine Boy, 10 000 Russos en Gnod, dus er is genoeg te bespreken met de oprichter en organisator.

 

Om te beginnen: voor mensen die de bands kennen die je vertegenwoordigt, maar het label nog niet zo goed, waar staat Fuzz Club voor in jouw ogen?
“Ik denk graag dat Fuzz Club staat voor de beste nieuwe en gevestigde talenten van de moderne psychscene. De langetermijnvisie gaat meer over het creëeren van een hub waar mensen eenvoudig en op een toffe manier dit talent kunnen ontdekken. In de geschiedenis is er nog nooit zoveel goede muziek beschikbaar geweest voor mensen als nu, maar tegelijkertijd is er dus ook nog nooit zoveel slechte muziek geweest. Op deze manier proberen wij de muziek te filteren die we tof vinden voor mensen met dezelfde smaak.”

Hoe heeft het label zich ontwikkeld sinds de oprichting?
“Het label ben ik zes jaar geleden gestart toen ik op een klein eiland leefde boven de poolcirkel. Complete waanzin eigenlijk, aangezien ik geen ervaring in de muziekindustrie had en niemand kende. Maar gelukkig hadden veel mensen dat om mij heen ook en zijn we het gewoon gaan doen. Dus vanaf daar heb ik vooral van alles geleerd door het te doen. Waarschijnlijk heb ik elke fout gemaakt die je kunt maken, maar ik heb kennelijk iets goed gedaan, want mensen bleven het label steunen en tot nu toe houden we het nog steeds vol.”

“Vandaag de dag werken we met twee mensen fulltime vanuit Londen en hebben we ruim honderd releases uitgebracht. Met het tweedaagse Fuzz Club Eindhoven organiseren we onze grootste evenement tot nu toe. Waarbij we tegelijkertijd ook de eerste editie van het Fuzz Club Magazine lanceren en we openen in die tijd een platenzaak in Oost-Londen. Wat de toekomst gaat brengen weet ik niet, maar een hartaanval is zeer waarschijnlijk.”

 

Om je label draaiende te houden en overal snel bij te zijn moet je erbovenop zitten. Hoe houd je alle nieuwe bands in de gaten?
“Ondertussen ken ik een hoop mensen op veel plekken.”

Hoe gaat het met de psychscene in het algemeen op het moment volgens jou?
“Ik denk dat ik gerust kan zeggen dat de psychscene het erg goed doet. De bands worden alleen maar beter, maar ik denk dat uiteindelijk de ‘community’ de scene echt levendig houdt. Het is een wereldwijd spinnenweb van muziekliefhebbers die continu naar shows komen en platen kopen.”

Wat vind je het mooist aan Fuzz Club?
“Uiteraard houd ik van de muziek die we uitbrengen en ik denk oprecht dat we met een aantal van de beste bands van het moment samenwerken. Maar voor mij persoonlijk: ik vind de wereldwijde community van muziekliefhebbers die zich om het label heen hebben verzameld erg bijzonder. De laatste keer dat ik telde, waren er kaarten voor het festival gekocht uit 32 verschillende landen.”

Uit welke landen komen zij allemaal?
“Ze komen echt van alle kanten: van Australië, Nieuw-Zeeland, Brazilië, Verenigde Staten, Canada and Zuid-Afrika. Dat gaat echt bijzonder worden!”

 

“We hebben Effenaar gekozen als venue omdat het simpelweg een van de beste venues van Europa is”

 

Laten we inderdaad overgaan naar het festival! Want was dit iets dat je al langer wilde doen of kwam dit toevallig op  je pad?
“Dit wilde ik zeker al langere tijd doen. We hebben eerder kleinere events georganiseerd zoals het Fuzz Club Festival in Londen een paar jaar geleden en weekenders met The Reverb Conspiracy (compilatiealbum van het label met nieuwe psychbands, red.), maar ik wilde het naar het volgende niveau brengen, zowel in grootte als in productiekwaliteit. Daarom heb ik onder meer Sam Wiehl (artdirector bij het Liverpool Psych Fest, red.) gevraagd om de visuele content voor de shows te maken. Geloof mij, dat wordt echt waanzinnig!”

Wat maakt Effenaar volgens jou zo’n goede plek voor dit festival en Eindhoven een goede stad om dit te organiseren?
“We hebben Effenaar gekozen als venue omdat het simpelweg een van de beste venues van Europa is. Ze hebben een heel ervaren team dat de venue van binnen en van buiten kent, dus het geluid zal super strak zijn en de productie gesmeerd lopen. Bovendien is Eindhoven ook goed bereikbaar vanuit eigenlijk heel Europa.”

Naast het programmeren van goede bands voor het festival, is er ook nog een soort side program met speciaal eten, drinken, een merch-markt, gearshops, live-opnames.
“Zeker! In de biertuin is er van allerlei lekkers te vinden, draaien er DJ’s en met een beetje geluk is het weer eind augustus ook lekker. Daarnaast gaan we een hoop platen meenemen naar Eindhoven vanuit onze platenzaak, ook van andere labels die we tof vinden. En de lokale band Radar Men From The Moon brengt tijdens het festival een samenwerkingsalbum uit dat de band heeft gemaakt met 10 0000 Russos. Uiteraard hebben we ook toffe festivalmerch laten maken en zijn er andere kraampjes met dingen als effectpedalen.”

 

“De albums zijn fantastisch, maar zeker live is de band echt next level. De laatste keer dat ik ze zag heb ik gehuild”

 

Het is natuurlijk de eerste keer dat jullie dit festival op deze manier organiseren. Als je eraan denkt: wat zie je dan voor je?
“Vooral een hoop bands die het dak eraf gaan blazen met visuals die echt next level zijn! Met een fantastische sfeer en een hoop bekende gezichten.”

Wat gaat dit festival bijzonder maken?
“Omdat dit naar mijn mening de beste festival-lineup is van het jaar, in een van Europa’s beste muziekvenues. Er komen prachtige visuals, er is een geweldige platenbeurs en er komen gelijkgestemde muziekliefhebbers uit meer dan dertig landen naar Nederland.”

Waar kijk je het meest naar uit?
“Met veel bands werk ik al jaren en dat zijn in de tussentijd goede vrienden geworden. Dus persoonlijk kijk ik er het meest naar uit om hen allemaal onder één dak te hebben.”

Zoals we vaker hebben gezegd: de line-up is echt fantastisch. Maar als je er nu écht drie acts uit moet pikken: welke zou  je dan echt aan willen raden om zeker te checken tijdens Fuzz Club Eindhoven?
“Elke band op de line-up is de moeite waard. Serieus! Maar als ik er dan écht drie uit moet kiezen, dan ga ik als eerste voor A Place To Bury Strangers. In mijn opinie is dat de beste live-band op de planeet. Woorden kunnen niet beschrijven hoe blij ik ben dat die jongens op het festival komen spelen. Als tweede zou ik zeggen: JuJu. De albums zijn fantastisch, maar zeker live is de band echt next level. De laatste keer dat ik ze zag heb ik gehuild! En als laatste: 10 000 Russos. De eerste keer dat ik die gasten zag ben ik het podium opgelopen en heb ik ze direct getekend.”


 

WEBSITE FUZZ CLUB | FACEBOOK-EVENT | TICKETS