New Music

‘Mexican Surf is dood, leve Dripping Trees!’ Een interview met de band over het einde en een nieuw begin


10 december 2018

Je leest het verdomme goed: Mexican Surf gaat er een punt achter zetten. Door de verdwijning van het oergevoel van de band, voelt het vooral voor frontman Jules Trum niet meer goed om het podium op te stappen: “Als je het niet meer eerlijk kunt overbrengen wordt het een toneelspel en werkt het niet.”

Een zeer eerlijke beslissing van de band, maar ook eentje die we bijzonder jammer vinden. De laatste jaren zagen we de band genadeloos knallen tijdens Popronde, op allerlei toffe shows en festivals spelen en behaalde Mexican Surf dit jaar nog de finale van de Grote Prijs van Nederland. In de tussentijd sloten wij Mexican Surf in ons hart, maar zoals met wel meer zaken het geval is: aan alles komt een einde.

Met veel plezier interviewden we de band, lieten we nieuwe singles in première gaan zoals Stuck en In A Cloud, en presenteerden we shows met de Brabantse band. Het is gelukkig niet zo dat hier een einde aan zal komen en dat we de bandleden nooit meer terug zullen zien, want achter de schermen is er alweer een nieuwe band opgericht met drie van de vier leden: Dripping Trees. Over het stoppen en over de nieuwe projecten spreken we de muzikanten. 

Jongens, laten we het maar direct vragen: waarom stoppen jullie ermee?
Jules: “De drijfkracht waar de band op vaart is op dit moment een stuk minder geworden. De frustratie die in mij borrelde is er niet meer. Deze is écht nodig om de muziek te kunnen schrijven en maken. Afgelopen periode ben ik veel na gaan denken, met als conclusie niet meer verder te gaan met de band. Voor mij persoonlijk heb ik alles uit Mexican Surf gehaald en daar ben ik ontzettend trots op. We hebben als doel gesteld veel shows te spelen op plekken die we tof vinden en met bands die we zelf vet vinden.”

“De soort shows die we iedere keer neerzetten hebben het nodig dat ze oprecht worden gespeeld. Om die verbinding tussen de band en het publiek te kunnen maken zijn we geen doorsnee ‘garagepunk-bandje’, maar eerder een confronterende gewaarwording. Emoties zijn duidelijk te merken in onze lichaamstaal in samenhang met het geluid. Als je het niet meer eerlijk kunt overbrengen wordt het een toneelspel en werkt het niet. Ik worstelde daar met name mee. Als je emoties veranderen wordt het tijd om mee te veranderen. In dit geval het beëindigen van een memorabele tijd.”

“Maar helaas als frontman, is het mijn taak teksten te schrijven en te zingen. Ik moet mij daar in blijven herkennen”

“Dit besluit is in goed overleg genomen. We zijn goede vrienden en dat zal niet veranderen. Voor de andere bandleden lag het iets anders. Ze waren graag nog een tijdje doorgegaan. Als dat niet meer het geval is, is het tijd hier mee te stoppen. Zoals het goede vrienden betaamt begrijpen we elkaar hierin. Met muziek zullen we nooit stoppen. Dat zit er in gebakken.”

Wat waren de hoogtepunten en wat hebben jullie allemaal geleerd?
Bas: ‘’De hoogtepunten waren voor ons toch wel om in Paradiso te spelen, het voorprogramma van The Wytches te doen in ’t Stroomhuisje en de vele gigs tijdens de Popronde. Wat we hebben geleerd is dat zelfs de elitepaupers uit Oss van ver kunnen komen. Shoutout naar Freek.”

Jullie beginnen direct een nieuwe band: wat is het idee hier achter en wat zijn de plannen?
Koen: ‘’Met zijn drieën-  Koen, Stef en Stijn – gaan we nu verder als Dripping Trees. Een band waarin we de narigheid uit ons dagelijks leven vertalen naar muziek. Denk hierbij aan innerlijke frustraties en confrontaties tussen mensen. Dit alles bekeken vanuit het perspectief van iemand die natgeregend buiten loopt, op een winderige herfstdag. Qua bandsound zijn Iceage en Nick Cave belangrijke inspiratiebronnen voor ons. De sound en de gedachte achter de band maakt nu een behoorlijke verandering door. We willen het garagerock-imago achter ons laten en een andere sfeer neerzetten tijdens shows. Dit zijn voor ons redenen om onder een nieuwe naam verder te gaan.”

“Op zaterdag 12 januari zullen we nog één keer alles uit de kast halen voor iedereen die aanwezig wil zijn”

“Het geeft het een hele frisse kijk op het schrijven van nieuw materiaal. De komende maanden gaan we hard aan de slag met het schrijven en opnemen van nieuwe songs. We gaan experimenteren met verschillende sounds en de grenzen daarvan opzoeken.”

Komt er nog een afscheidsconcert?
Stijn: “Jazeker! Op zaterdag 12 januari zullen we nog één keer alles uit de kast halen voor iedereen die aanwezig wil zijn. We spelen dan namelijk zeer intiem concert in OZ Studio in Oss. Entree is: pay-what-you-want. Het adres is Gasstraat Oost 30a, 5349 AV in Oss. Houdoe!”