Interview

Interview Nouveau Vélo: hoe degelijkheid ontzettend fris kan klinken

| De band speelt zaterdag 18 maart zijn releaseshow in het Eindhovense Stroomhuis


7 maart 2017

Na een debuutalbum in 2014 verdwijnt Nouveau Vélo langzaam maar zeker een beetje van onze radar. En precies op het moment dat we ons beginnen af te vragen of de band nog terug zal komen, plopt er een mailtje in onze mailbox van Excelsior: ‘Hey, hebben jullie zin in een primeurtje? Nouveau Vélo komt met een nieuw album en dat willen we bekend gaan maken met een eerste track’. Laat die vraagtekens maar weg, want daar zijn wij altijd voor te porren!

Nouveau Vélo is namelijk niet de eerste de beste band in TDI-geschiedenis: zo interviewden we de band al eerder in 2012 en 2014 en maken we er vandaag dus een regelrechte hattrick van. Graag zelfs, want de Noord-Brabantse band brengt 17 maart hun nieuwe plaat Reflections uit via Excelsior Recordings en die plaat klinkt beter dan ooit, als je het ons vraagt. Om dat te vieren, speelt Nouveau Vélo zaterdag 18 maart zijn releaseshow in het Eindhovense Stroomhuis. We spreken Rolf Hupkes (zanger/gitarist van de band en muziekleraar in het dagelijks leven) om alvast in de stemming te komen voor de plaatrelease. Het is carnaval op het moment van het interview en Hupkes heeft het feest moeten onderbreken voor zijn werk in Amsterdam. Dan maar een biertje in een Mokums cafeetje.

 

In 2012 zeiden jullie het volgende: “We zijn een beetje burgerlullen 2.0. Het gaat nu prima en we willen gewoon mooie dingen doen. Dat is het eigenlijk.” Daar is weinig aan veranderd, of wel?
“Nou, we zijn nog wel meer burgerlullen geworden geloof ik”, lacht Hupkes. “Niek (Leenders, gitarist, red.) heeft net een kindje, we hebben vaste contracten en ik heb in de tussentijd een huis gekocht. Dus dat is nog meer burgerlul.”

Al die verantwoordelijkheden hebben jullie in ieder geval niet afgehouden van het maken van een nieuwe plaat?
“We zijn al die tijd op de woensdagen blijven oefenen en we zijn nieuwe nummers blijven schrijven. We hadden verder ook geen haast.”

De nieuwe plaat hebben jullie opgenomen in de Schenk Studio van Jan Schenk in Amsterdam, wat heeft hij toegevoegd aan Reflections?
“Jan is heel erg belangrijk geweest voor deze plaat. We kenden hem al wat langer en hadden hem ook al een tijdje op het oog. Zeker nadat hij voor een show van ons het geluid had gedaan en we de sound in de zaal heel uitdagend vonden klinken. Voor Reflections hebben we toen besloten om voor hem te gaan en te kijken of we samen met Jan een nieuwe stap konden zetten.”

 

“Aan de sound op de nieuwe plaat moet ik nog steeds wel wennen, maar ik kan er nu al een stuk objectiever naar luisteren en het valt steeds beter.”

 

Dat is volgens mij wel gelukt. De plaat klinkt veel cleaner en de rookgordijnen vol reverb, waar jullie nog weleens in verdwenen, zijn opgelost als sneeuw voor de zon.
“Absoluut. In het begin ga je met elkaar zitten en bespreek je wat je wilt gaan doen en daar heeft hij ons ook aan gehouden. Wij hadden nog weleens de neiging om er tijdens het opnemen toch meer reverb over te gooien, maar Jan heeft ons daar toch van weerhouden, waardoor we een goede balans hebben gevonden. Bovendien vond ik het echt ontzettend fijn om het hem samen te werken, in de drie weekenden dat we opgenomen hebben. Niet alleen vanwege hemzelf, maar ook door het keukentje waar je lekker kunt koken en de locatie van de studio, waar je zo naar buiten loopt en allemaal kroegjes hebt. Ook dat is belangrijk.”

Uit dat hele proces is wel echt een andere sound gekomen, waar wij in ieder geval wel echt even aan moesten wennen.
“Dan ben je niet de enige, dat hoor ik van veel mensen en dat hebben wij zelf ook nog steeds! Het was een uitdaging om onszelf daaraan over te geven. Dit geluid was niet precies wat we in ons hoofd hadden voordat we op gingen nemen, maar het is op een of andere manier wel wat we uiteindelijk wilden. Nog steeds hebben we weleens iets van: ‘moeten we nog even terug naar Jan voor wat meer galm op de zang of dit of dat?’ Maar dat is vooral een confrontatie met onszelf. De songs en de nieuwe plaat voelen wel als een sprong in het diepe voor mij. Maar ik neem de sprong wel met vertrouwen.”

 

Denken jullie met deze sound een nieuw publiek aan te kunnen boren?
“Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die ons al jaren volgen en die er aan kunnen wennen, of niet. Maar er is waarschijnlijk ook een publiek dat ons juist leert kennen door deze plaat en daar ben ik ook wel benieuwd naar.”

Door het tekenen bij Excelsior zullen jullie ongetwijfeld een nieuw publiek bereiken. Hoe ontstond die deal?
“We hebben met Ferry (Roseboom, een van de oprichters van het label – red.) al contact sinds Daze, maar toen was de tijd daar misschien nog niet rijp voor. Nu hadden we hem weer eens uitgenodigd in de studio, want we willen deze muziek graag aanbieden aan een nieuw en groter publiek. Toen is hij ook een aantal keren langsgekomen om te luisteren en vanuit daar ontstond die samenwerking. Daar zijn we nu ook best wel trots op, al heeft het wel even geduurd om dat durven uit te spreken. Al zijn we minstens zo trots op onze tijd met Subroutine. Die jongens hebben ons wel opgepikt in Eindhoven, zij hebben ons echt verder geholpen en de kans gegevens om te groeien in Nederland. Dat vergeten we zeker niet.”

Waar ben je het meest trots op als je aan de nieuwe plaat denkt?
“Dat is een moeilijke vraag. Ik denk het geheel. De plaat heet Reflections en dat komt naar mijn idee terug in de liedjes, de teksten, het geluid, maar ook in de bandfoto en het artwork.”

Wat hoop je dat het album gaat doen?
“Ik hoop vooral dat we er veel door kunnen gaan spelen!”

Oh?! Ik weet nog wel dat jullie daar eerder redelijk terughoudend in waren.
“Het hoefde eerder inderdaad niet heel erg van ons. Inmiddels hebben we al een tijdje niet gespeeld en hebben we zoiets van: ‘laat maar komen!’ Als het album goed gaat lopen, dan zouden we daar alle drie meer voor openstaan. Ook dat heeft tijd nodig gehad om uit te spreken, voorheen zouden we zo’n ambitie niet zo snel uitspreken.”

Openen die nieuwe nummers en zo’n Excelsior-stempel op je voorhoofd ook nieuwe deuren?
“Dat denk ik wel, ja. We gaan ook met een aantal bands van het label mee op tour binnenkort, dat soort shows komen dan waarschijnlijk toch eerder op je pad. Daardoor gaan we wel een beetje een andere kant op dan voorheen en daar zijn we misschien nog wel wat sceptisch over, maar we zijn ook wel nieuwsgierig naar de reactie van een nieuw publiek op onze muziek.”

Na wat uitstapjes naar steden boven de rivieren, wonen de bandleden inmiddels allemaal weer op Noord-Brabantse grond. Vooral voor Hupkes zorgt dit voor ontzettend veel rust en overzicht in zijn leven. De bandleden zijn inmiddels ook de dertig gepasseerd sinds de laatste keer dat we ze gesproken hebben.

Is het leven in Noord-Brabant goed voor jullie gemoedsrust?
“Absoluut. We wilden wat meer levensruimte hebben en we vinden het wel fijn om de drukte zelf op te zoeken. Toen ik in Amsterdam woonde, had ik het voor mijn gevoel altijd druk en daar kwamen de band en alle optredens dan nog bij. Nu ervaar ik veel meer rust als ik thuis ben. Mijn familie woont in de buurt en in het dorp gebeurt verder ook niet zo veel. En vanuit dat punt ga ik dan op zoek naar uitdagingen en dat werkt heel verfrissend. We willen ook weer niet verdrinken in degelijkheid.”

Laten we dan nog maar even een biertje doen.
“Laten we dat doen. Ik zit toch nog in de carnavalssferen, we zijn zaterdag helemaal door het lint gegaan met de band. Op zondag heb ik wel even een paar versnellingen teruggeschakeld, want ik moet vandaag gewoon werken.”

Zanger Rolf Hupkes en gitarist Niek Leenders in hun natuurlijk habitat

 

Om in Noord-Brabant te blijven, jullie releasen zaterdag 18 maart je plaat in het Eindhovense Stroomhuis. Ik verwacht geen vuurspuwers of iets dergelijks, maar hebben jullie leuke plannetjes klaarliggen voor die show?
“We hadden aanvankelijk wel een grappig idee, vonden wij. Om ons eigen voorprogramma te zijn met onze oorspronkelijke drummer Twan (Welten, red.) en daarna onze nieuwe plaat te spelen met Hajo (de Reijger, nieuwe drummer, red.).  Maar dat wordt misschien een beetje te gimmicky. Nu spelen Lewsberg én Korfbal met ons de achttiende, wat waarschijnlijk een beter idee is. Los van dat idee hebben we de laatste maanden met name veel gerepeteerd om een goede set in elkaar te steken en de plaat live zo goed mogelijk neer te zetten.”

Jullie hebben inmiddels best wel een flink oeuvre bij elkaar geschreven. Spelen jullie ook nog wat nummers van vorige platen?
“Klopt, we hadden laatst eens al onze nummers op een A4’tje uitgeschreven en dat waren er best veel. We hebben wel gemerkt dat de nieuwe liedjes het beste tot zijn recht komen als we die mixen met de oude liedjes.”

Past alles nog een beetje goed bij elkaar?
“Zeker wel. Live klinken we ook wel wat rauwer dan op de nieuwe plaat, ik vind onze livesound ook wel echt overtuigend. Aan de sound op de nieuwe plaat moet ik nog steeds wel wennen, maar ik kan er nu al een stuk objectiever naar luisteren en het valt steeds beter. Ik kan er wel meer van genieten als ik er naar luister.”

Ik heb het idee dat het proppen wordt in Eindhoven?
“Het is niet zo groot inderdaad. Onze vorige release hebben we daar ook gedaan en dat was uitverkocht. Ik vind het nu alleen wel een stuk spannender allemaal. Dat ligt er misschien aan dat het twee jaar geleden allemaal een beetje om mij heen gebeurde. Deze keer ben ik zelf meer betrokken bij wat er allemaal gebeurt. We zijn het meer aan het opzoeken en daardoor ontstaat er tegelijkertijd meer twijfel. Maar dat is helemaal niet erg, want dat betekent volgens mij alleen maar dat je er veel om geeft en serieus mee bezig bent.”

Nouveau Vélo zijn nieuwe plaat Reflections verschijnt op 17 maart via Excelsior Recordings, op zaterdag 18 maart speelt de band zijn releaseshow in Eindhoven, in het Stroomhuis. Naast Nouveau Vélo spelen ook Lewsberg en Korfbal de achttiende.

WEBSITE EFFENAAR | FACEBOOK-EVENT


 

Rolf en uw dienstdoende interviewer in De Plug te Amsterdam.