TDI Tipt

Uiteenlopende elektronische eenmansprojecten in Extrapool tijdens Popronde Nijmegen


5 september 2019

Popronde Nijmegen
12 september 2019

Volgende week gaat Popronde weer van start! Het grootste reizende muziekfestival van Nederland zal ook dit jaar weer in 41 steden het publiek kennis laten maken met een enorme selectie van aanstormend muzikaal talent. Net als vorig jaar bestieren we met The Daily Indie een eigen podium in een aantal steden.

We zijn met The Daily Indie al jaren trouwe mediapartner van Popronde. Vorig jaar rolden we voor de eerste keer ook een eigen podium uit. Aan de basis daarvan lag het idee dat er in de Popronde-selectie steevast een aantal acts zitten die ontzettend getalenteerd zijn, maar door de opzet van het festival lastig onder de aandacht te brengen zijn; omdat ze minder makkelijk in het gehoor liggen, of gewoon niet beschikken over een handige boeker.

En omdat we met The Daily Indie het tot onze missie hebben verheven om overkeken muzikaal talent een podium te geven, is dat letterlijk wat we doen op onze eigen Popronde-stage: de verborgen parels uit de selectie vissen zodat jullie, het publiek, toch kennis met ze kunnen maken. We beginnen op donderdag 12 september bij de eerste en traditioneel de grootste Popronde van het hele stel: Nijmegen, de thuisstad van het festival, waar op 44 podia vrijwel de hele selectie van dit jaar te zien is.

(De tekst gaat door onder de afbeelding)

Extrapool
Net als vorig jaar zijn we welkom bij het vernieuwende, multidisciplinaire cultuurpodium Extrapool (Tweede Walstraat 5). Dit podium en productiehuis is actief in drie werkvelden: sound, art en print. Extrapool organiseert regelmatig evenementen waarin exposities, performances en experimentele geluidskunst worden afgewisseld met workshops, presentaties, filmvertoningen en lezingen. Ook is Extrapool een toonaangevende maker van experimentele stencildruk en risoprints. Op regelmatige basis nodigen zij experimentele vormgevers, illustratoren en kunstenaars uit.

Al een aantal jaar biedt Extrapool een podium aan Popronde-acts die de grenzen van hun genre opzoeken: een prima match met onze doelstellingen. Net als overal tijdens de Popronde, is de entree uiteraard helemaal gratis en voor niets.

We zijn ontzettend blij dat we hier weer welkom zijn en voor 12 september hebben we drie mooie en uiteenlopende elektronische eenmansprojecten uitgekozen, die we hier graag aan je voorstellen. Daarnaast voorzien onze eigen The Daily Indie DJ’s de avond voor, tussen en na de bands van muzikale indie-omlijsting!

De Methode (20:30 uur)
Zware, lome ambient met uitstapjes naar noisy drones, dan weer dansbaar, dan weer zwevend in de leemte. Als een vertraagde opname van dansende mensen op een bloedheet dancefestival ergens in Zuid-Europa: De Methode is de soundtrack voor iedereen die nog geen afscheid kan nemen van zijn laatste Summer Of Love. Online gaat deze act verscholen achter een zweem van mysterie, zonder social media, website, of wat dan ook. Maar wij wisten genoeg: dit is het zoveelste project van muzikale duizendpoot Pieter van Vliet, die we vorig jaar als Nimbus3000 ook al over de vloer hadden in Extrapool. Dat beviel dermate goed, dat we hem rustig weer een podium durven bieden dit jaar.

Bec Plexus (21:30 uur)
Maar weinig acts in de Popronde-selectie van dit jaar die er zó met gestrekt been in gaan als Bec Plexus. ‘Makkelijk te behappen’ is geen doelstelling van Brechtje van Dijk, de jonge muzikante die schuilgaat achter deze DIY-act. Maar dat dat ontzettend interessant kan uitpakken, blijkt uit het feit dat het New Yorkse label New Amsterdam Records tekende voor haar eerste plaat Sticklip. Die moet volgend jaar verschijnen en plaatst Bec Plexus volgens ingewijden al in hetzelfde kaartenbakje als Dirty Projectors en Björk. Van Dijk gaat recht door alle genregrenzen, van versplinterende 8-bitelectro via klassieke popstructuren naar chaotische avant-garde, maar altijd met vernuft en eigenheid.

ZALM (22:30 uur)
Er zijn maar weinig genres zo onbegrepen als grindcore (of, zoals ZALM het zelf noemt: grindpunk). Songs van twintig seconden, met niet meer dan een terrordrone, 240bpm blastbeatdrums en hysterische krijszang. Desondanks heeft het genre een groep hondstrouwe volgers en is er meer than meets the ear: onder de allesverzengende muzikale epilepsie gaat niet zelden een politieke boodschap schuil. Zo ook bij de Eindhovense Mike Dobber, de man achter ZALM (en noiseproject en voormalig Popronde-deelnemer A Million Squeaks Will Do You No Harm), die zijn videoclips voorziet van tv-fragmenten van camp-tv à la SBS Probleemwijken, waarmee op een of andere manier haarfijn de vinger wordt gelegd op de hypocrisie van de Nederlandse samenleving. Wel oordopjes indoen, gokken we.


Je vindt dit jaar een The Daily Indie-stage op de Popronde in Nijmegen (12 september), Groningen (3 oktober), Utrecht (10 oktober), Arnhem (25 oktober), Rotterdam (2 november), Breda (14 november) en Den Haag (16 november). Houd onze site en social media in de gaten voor meer informatie!