TDI Tipt

Bergen op Zoom aan de hand van spannende muziek ontdekken? Tijdens PopMonument kan het op 13 en 14 september


6 september 2019

PopMonument 2019
13 & 14 september

In Bergen op Zoom zijn ze klaar voor PopMonument! Het festival dat op 13 en 14 september in de Brabantse stad wordt georganiseerd, heeft opnieuw een mooie muziek-mozaïek gelegd. Wij nemen je in dit artikel mee door het programma!

Voor deze editie werden eerder al Jan Verstraeten, Scram C Baby, Under The Surface, Things I Can’t Control, Compro Oro, Mozes and the Firstborn, Nouveau Vélo, Robin Kester, Polly & Bruce, Magnapop, Dirk., Love Couple en Kel Assouf aangekondigd. Daarnaast is er tijdens het festival onder meer een goede vinylmarkt en worden er meerdere expedities georganiseerd.

PopMonument kunnen we met recht een ontdekkingsfestival noemen. Niet alleen voor de nieuwsgierige muziekliefhebber, maar ook zeker voor cultuursnuivers. Niet voor niets heet het festival ‘Pop’-‘Monument’, aangezien veel shows plaatsvinden op bijzondere locaties van de historische stad. Onder meer in Markiezenhof, Synagoge, Gevangenpoort, Provoosthuis, Bibliotheek het Markiezaat en de Gertrudiskerk kun je de line-up van 2019 in actie zien.

Neus hieronder vast door het blokkenschema, dan heb je een goed idee wat er allemaal te beleven is op 13 en 14 september.

Klik op het blokkenschema voor een vergroting!

PopMonument-vrijdag
De vrijdagavond van PopMonument klapt er direct goed in en wordt geopend door punkpopgezelschap Harker, dat de oversteek maakt uit Brighton. Het laatste wapenfeit van de band is het album No Discordance uit 2018. Dikke kans dat de band nog wat nieuwe melodieën en fuzzy solo’s gaat laten horen in Gebouw-T. Prima opwarmer voor liefhebbers van bands als The Gaslight Anthem.

De volgende jongensgroep haalt zijn inspiratie uit het land van hun programma-voorgangers, alleen komen de britpoppers van PEER van andere eilanden en wel het Zeeuwse. Geen onbekende band voor ons, zo lieten we al twee keer een video in première gaan en schreef de band zelfs een verslag voor onze site over hun avonturen in Liverpool. Om je een beeld te geven, wij noteerden eerder: ‘Single Emily is onwijs puik geproduceerd, doet precies wat het moet doen en niets meer/niets minder. De Noord-Engelse tongval windt zich om de spaarzame instrumentatie heen en de lome gitaarriffs klinken als een warm huis na een pittige Engelse regenbui. Alles wat je zoekt in een op Britse leest geschoeid popliedje.’

Afsluiter van de avond is een zware jongen: niemand minder dan de jaren negentig-helden van Magnapop. In 1993 stond deze band nog/al op Lowlands en nog steeds blaast ‘ie met veel plezier en met volle vaart door onze Lage Landen. De grungende nineties zijn hipper dan ooit en Magnapop zal tijdens PopMonument laten zien ‘hoe het ook alweer moet.’


Foto: Renate Beense

De zaterdag van PopMonument
Op de zaterdag is er een hele hoop te doen en is het daarom maar goed dat het festival het schema heeft verdeeld in een middag- en een avondprogramma. Zo draaien er in de middag DJ’s bij het Markiezenhof, is er in de Bosstraat een vinylmarkt vanaf 11:00 uur en laten we de expeditie ‘Plekken van Plezier’ – inclusief liveacts -aan de fantasie van onze lezers over.

Vanaf 20:00 uur komt de vaart erin tijdens de zaterdag van PopMonument en direct met headliner Novastar. Joost Zweegers zal in het schitterende theater De Maagd een bijzonder solo-optreden geven. Ondertussen gaat daarmee ook het vrij toegankelijke gedeelte van PopMonument open met het first-world-problems-project Nele Needs A Holiday. Een soort Vlaamse doowop-versie van Mer0l, die overigens later op de avond om 00:30 uur is te zien in Gebouw-T.

Voor het muzikale experiment moet je om 21:00 bij Under The Surface zijn, het project van jazzvocaliste Sanne Rambags die dit jaar trouwens nog een Edison won. In de Gertrudiskerk laat ze horen waarom, en we kunnen je vertellen: dat klinkt behoorlijk indrukwekkend. Daar niet voor onderdoend, volgens ons, is Robin Kester. De muzikante die tweemaal (21:45 en 23:00 uur) in de Synagoge speelt en niet te missen is als een van de fascinerendste singer-songwriters van dit moment. Wij openden ons jaar aan de hand van een interview met Kester en de première van haar videoclip bij Peel The Skin, de single die is te vinden op haar net zo genoemde EP. In dat artikel vertelde ze: “Ik hoop in 2019 dat ik mij nog minder laat tegenhouden door onzekerheden en dingen gewoon ga doen.” Tot nu toe gaat dat erg goed, Kester speelde dit jaar op Tweetakt, Motel Mozaique en werkt samen met Marien Dorleijn van Moss. Niet slecht!

Foto: Sabrine Baakman

Mozes and the Firstborn dan, die jongens spelen om 22:00 uur in het Provoosthuis en het is misschien maar slim om daar even heen te lopen, aangezien de band deze week liet weten dat eind december de (voorlopig) laatste show gespeeld zal worden…! We moeten zeggen: dat deed een beetje pijn om allemaal te lezen. Mozes is absoluut een van Nederlands beste bands, zowel in de studio als live. Zo schreven wij vorige maand nog over de goede sfeer tijdens een show van de band (en overigens een van de beste shows die we dit jaar zagen): ‘Met werk van het nieuwe album Dadcore en een behoorlijk groot aantal nummers van het debuutalbum uit 2013, lijken we wel op een uit hand lopend Amerikaans tuinfeest te zijn beland waar je elk moment iemand van een dak het zwembad in kan zien duiken.’

Op naar het Markiezenhof daarna, voor een frisse duik met niemand minder Jan Verstraeten. Een grote tip die we je niet willen onthouden! Dit jaar interviewden we deze Vlaamse indiepopper, die er voor ons ‘ineens leek te zijn’. En niet zo’n klein beetje ook, het talent druipt aan alle kanten van deze muzikant af. Alles wat hij doet, is compleet gestileerd; met prachtige foto’s, liedjes en videoclips. Het is duidelijk dat Verstraeten niets aan het toeval overlaat, dat zagen wij eveneens toen we het levenslicht mochten laten zien aan zijn single Can It Be: ‘Van een aangenaam duistere en geborgen plek, waar ineens de gordijnen open worden getrokken en zich een liedje ontvouwt in een schimmenrijk met duizenden grijstinten’, schreven we. Kruip om 22:30 uur lekker in de armen van Verstraeten en laat je meevoeren naar zijn bijzondere wereld.

Om uit de droomwereld van Verstraeten te geraken en langzaam de nacht in te bewegen, staat Kel Assouf om 23:15 uur op het programma in het Markiezenhof. Meng Black Sabbath met traditionele desertrock en je komt in de buurt van de muziek die de uit Niger afkomstige Anana Harouna maakt met zijn band. Krijg hieronder een sidderend voorproefje. Tik met Kel Assouf een hete Bergse nacht aan.

Ondertussen gebeurt er nog van alles in het ‘groene en gratis’ programma van PopMonument. Naar ‘La Pucelle’ komt een brede selectie Nederlandse bands die je kunt zien in het Oude Stadhuis, Die Twee, De Ponderosa en ’t Groene Paard. Te zien zijn onder meer de ervaren lieden van Scram C Baby, die harder lijken te indierocken dan ooit. Kom luisteren naar de songs, sound en soul van deze Amsterdammers, die een van hun laatste shows van het jaar spelen.

Verderop zullen in Die Twee de Vlaamse outsiderpoppers van Dirk. aan het werk gaan en dat is zonder twijfel een van onze grootste tips voor PopMonument. Met de plaat Album laat de band ‘je huilen terwijl je headbangt.’ De band verslapt nergens, gaat bovenop je zitten en neemt je mee in een wereld vol existentialisme, millenial-angst en daarbij de nodige humor. Geschikt voor fans van Japandroids, Car Seat Headrest en Pavement. En echt, ga naar die show!

Nog meer? Ja, lieve mensen: nog meer. Want als laatste willen we je LOVE COUPLE en Nouveau Vélo niet onthouden. De laatste is de meest door ons geïnterviewde band die er is en van de eerste band LOVE COUPLE mochten we zelfs zijn allereerste single Chinatown voor het eerst met de grote ronde wereld delen. Daarnaast stond de band vorig jaar op ons Popronde-podium. Nog steeds een bloedverslavende track die als een blinkend fluorescerend spoor door je aderen trekt. Onlangs liet LOVE COUPLE via ons de nieuwe single Find Martin los op de wereld en wat blijkt: de band heeft er kennelijk nog veel meer in huis!

Door tot zondag!
Voor de echte bikkels gaat PopMonument door tot zondagochtend, of begint die daar, en wel met Polly & Bruce. Je gelooft het niet, maar vorig jaar lieten we ook van dit dynamische duo nog een video in première gaan. In de Stay Okay zullen de twee hun country-noir in een bijzonder intieme setting laten horen, misschien wel bij je op/in bed!

Na dit muzikale ontbijt kun je overigens nog de hele dag op expeditie door de stad. Geniet ervan!


WEBSITE POPMONUMENT | FACEBOOK-EVENT | TICKETS