Interview

Interview Frankie & The Witch Fingers: “Ik haal veel inspiratie en energie uit spiritual awakenings, existentialisme en psychedelische ervaringen”


14 mei 2018

Frankie & The Witch Fingers
+ KIEFF & Charlie & The Lesbians DJ-team
Vrijdag 25 mei | Stroomhuis Eindhoven

 

Nog een paar dagen en dan barst de Europese tour van Frankie & The Witch Fingers los, de band die al een aantal jaartjes consistent sterke psychedelische garage-albums uitbrengt. Met laatste plaat Brain Telephone komt het kwartet eindelijk eens ons continent veroveren. Want het is – ook tot onze verbazing – pas voor de eerste keer dat de band naar Europa komt. We bellen met frontman Dylan Sizemore om meer over het album en de shows te weten te komen.

We Skypen met de opgewekte Dylan, die in de studio van zijn band in Los Angeles hangt. De zanger/gitarist zit op een bruin bankje met daarover een kleurrijk, rond kleedje en achter hem een streep Californische zon over de muur. Dylan is zijn dag rustig aan het opstarten aan de westkust van Amerika, hier is het acht uur ’s avonds en koelt de stad rustig af na een snikhete dag.

Hoe zit het eigenlijk met die studio? “Een tijdje geleden zijn we met de band van Indiana naar Los Angeles verhuisd en via-via kwamen we in contact met die gasten van Levitation Room. Van het een kwam het ander en nu delen we deze studio met hen. Dit is voor ons wel echt een enorme vooruitgang, eerder deden we alles in een slaapkamertje waar we op elkaar gedrukt stonden en amper konden bewegen.”

Waar is hij verder allemaal mee bezig? “Ik ben mij vooral aan het voorbereiden op de tour eigenlijk. Mails beantwoorden, dingen regelen, promotie. Nog een hoop werk zo’n tour, hoor”, lacht de bebrilde zanger. “En tussendoor nog een beetje proberen uit te rusten, want we komen ook net terug van een andere Europese tour, want met Triptides hebben we daar net nog een maand getourd.”

Want, fun fact: drie van de vier bandleden uit FATWF spelen ook in Triptides, een band die bij ons ergens in 2013 op de radar kwam (hier lees je nog een actueel artikel over de band). “Het is wel fijn dat we met die band al vaker door Europa getourd hebben. Dan ken je al een hoop plekken, weet je hoe het ongeveer werkt overal en hebben we mensen aan kunnen sporen om natuurlijk ook naar onze tour te komen”, vertelt Sizemore. “Met Frankie is het er eerder gewoon nog niet van gekomen om jullie kant op te komen. Het is ook niet zo eenvoudig om zo’n Europese tour haalbaar te maken als Amerikaanse band. Wel extra tof dat we nu eindelijk naar Europa komen. Wat we ook spelen, het zal voor jullie allemaal de eerste keer zijn. We wisselen oud en nieuw materiaal altijd wel af, ook bij onze Amerikaanse shows, dus we zijn nog bezig met wat we gaan spelen.”

 

Breintelefoon
Maar goed, even terug naar dat album: hoe verschilde het schrijfproces van deze plaat met de andere voor Sizemore? “Voor mij ging dit album vooral om de onmogelijk grote capaciteit van ons brein, het is waanzinnig waar we allemaal tot in staat zijn. Neem iets als fantasie, als ik bijvoorbeeld purple dress zeg tegen jou, dan zie je daar al direct allemaal dingen bij. Van wie is die jurk, hoe ziet die eruit, wat is de situatie? Ik vind dat onwijs interessant, het is wel een onderwerp waar je je haast oneindig door kunt laten inspireren.”

Iets anders waar Sizemore zich door laat inspireren zijn hallucinaties, met of zonder drugs. “Ik schrijf graag over dat soort ervaringen, liever dan over verbroken relaties of van die country-teksten waarin een doordeweekse dag wordt beschreven. Op dat vlak ben ik meer bezig met spiritual awakenings, existentialisme en psychedelische ervaringen, daar haal ik meer energie en inspiratie uit. Zelf kom ik uit een zeer gelovig gezin en dat is nog steeds een groot thema in mijn leven en iets wat doorleeft in deze band. Niet zozeer een bepaalde religie, maar eerder spiritualiteit. Tijdens onze shows voel ik dezelfde krachten als in het milieu waar ik in op ben gegroeid.”

 

Duivelse vrienden
Daarover gesproken, we lazen ook ergens dat Sizemore zich door een aantal satanistische vrienden heeft laten inspireren. “Klopt, al klinkt dat altijd wat heftiger dan het is. Alsof het een soort van enge duivelaanbidders zijn, maar zo zit het niet. Satan is meer een symbool, een die zeker niet alleen slechte kwaliteiten heeft, maar ook meerdere verschijningsvormen. Het gaat dan ook meer om de donkere krachten in de natuur en om zaken als individualisme, hedonisme en de filosofie van Nietzsche bijvoorbeeld. Hoe zij daar mee omgaan en in het leven staan, dat inspireert mij als persoon en muzikant. Dat sluit aan bij bands uit de jaren zestig en zeventig die met dat soort onderwerpen bezig waren. Die soort van scary en duivelse bands, dat heeft iets magisch.”

Ook de nieuwe thuisplaats inspireerde de frontman voor nieuw materiaal, waar we laatst nog dit artikel over schreven. “Het volgende album is het eerste dat we helemaal in Los Angeles hebben gemaakt en het voelt alsof we meer ruimte voor ideeën hebben, dieper kunnen gaan. Toch wordt het nieuwe materiaal niet per se zonnig, het wordt eerder veel duisterder. Het is een volgende stap: van het licht van God naar de geheimzinnige schaduwkrachten in dit universum”, zegt Sizemore glunderend. “Op het muzikale gebied haal ik op dit moment veel inspiratie uit CAN. Die band heeft ongelooflijk veel muziek gemaakt en allemaal op zo’n eigenzinnige en originele manier. Voor een aantal albums knipten en plakten ze bijvoorbeeld allerlei verschillende jams uit de studio aan elkaar,  dat is een compleet andere manier van muziekmaken dan de ’traditionele’ manier waarop je een liedje schrijft, een demo maakt met de band en het dan gaat opnemen in een studio, zulke manieren van denken over muziek vind ik erg tof. Er komt snel meer materiaal waar je dat terug kunt horen.”

Documentary/Mockumentary
Iets anders dat we nog willen weten: tijdens het maken van het laatste album maakte de band een hoop mockumentary-achtige video’s, wordt dat toevallig een nieuw ‘ding’ tijdens de komende tour? Lachend: “Dat was erg grappig om te doen, een vriend van ons heeft die filmpjes gemaakt. Hij gaat niet mee op tour helaas, maar misschien dat we hem nog weleens om kunnen scholen tot tourmanager.”


 


WEBSITE | FACEBOOK-EVENT |  TICKETS VOOR DE SHOW