Live

De eerste namen voor Welcome to The Village: onder meer Temples, Sports Team, Eefje de Visser, Penelope Isles en Sylvie Kreusch (17 t/m 19 juli)


13 december 2019

In Leeuwarden worden er al handenwrijvend allerlei mooie plannetjes gemaakt voor de 2020-editie van Welcome to The Village. Vandaag worden de eerste namen bekendgemaakt en daarin zien we dat onder meer Temples, Sports Team, Eefje de Visser, Penelope Isles en Sylvie Kreusch naar het festival komen.

Verder zullen Dool, Zwangere Guy en Gotu Jim de Poolster volgen voor een show in recreatiegebied de Groene Ster. Een festival vol performances, innovatie, kunst, eten, duurzaamheid, muziek en een plek waar wij bijzonder graag komen. Sterker nog, sinds de allereerste editie in 2013 zijn wij erbij en hebben we nog geen jaar overgeslagen om verslag te doen.

Welcome to The Village is door de jaren heen gegroeid met sterke line-ups en originele programma-onderdelen, afkomstig van een creatief en ruimdenkend team. Tijdens het festival wordt er een paar dagen een kleine, duurzame en inclusieve wereld gebouwd, eentje waarin wordt aangetoond dat we anders met elkaar en de planeet om kunnen gaan. Daarbij hoort onder meer een uitgebreid programma voor theater en performance en een festival waar actuele thema’s worden behandeld: of het nou over vluchtingen, duurzaamheid of innovatie gaat. Iets dat niet onopgemerkt is gebleven, want dit jaar won het festival de prestigieuze EFFE-Award: waar een internationale vakjury het festival roemde ‘wegens zijn artistiek excellente programma en de sterke impact die het festival op lokale en regionale cultuursamenwerking heeft.’

Zo is er bijvoorbeeld veel aandacht voor voedsel en wordt er zoveel mogelijk met lokale producenten gewerkt om de voetafdruk van het festival zo klein mogelijk te houden. Maar goed, ook gewoon omdat de lokale producten – we spreken uit ervaring – bijzonder lekker zijn. Lees hier meer over innovatieproject DORP van Welcome to The Village, maatschappelijke thema’s, wat er vorig jaar allemaal op het programma stond en wat de nieuwe programmeurs voor visie hebben op het festival.

Over naar de muziek, want er viel een zeer mooi lijstje bij ons in de digitale brievenbus. Met bovenaan de komst van Eefje de Visser, de vooruitstrevende popkoningin van Nederland die de laatste maanden een paar prachtige singles uitbracht. Maar nog meer in het oog sprongen de psychedelische indiepoppers van Temples, de band die we onlangs nog interviewden over zijn nieuwe album. Of de Vlaamse muzikante Sylvie Kreusch, die we dit voorjaar spraken rondom haar nieuwe project.

Sports Team is binnen een jaar tijd een niet-te-missen-naam geworden, ergens in januari van dit jaar tipten we de band voorzichtig en ondertussen ging het dak eraf tijdens Loose Ends, Best Kept Secret, Misty Fields en tijdens 3voor12 Song van het Jaar. Maar ook Penelope Isles, de band waarvan we onlangs nog een livesessie in première lieten gaan en eerder over schreven. Maar het programma slaat links en rechts de diepte in met ‘de ruwste hiphop-diamant’ van de lage landen, zoals NRC Zwangere Guy verwoordde. Rotterdamse furie komt er in de vorm van DOOL en zelfs autotune-gekheid-liefhebbers kunnen terecht bij de nieuwe sensatie Gotu Jim.

Om een idee te geven van de programmering, vorig jaar speelden tijdens Welcome to The Village onder meer Battles, The Soft Moon, WWWater, Thomas Azier, Whispering Sons, Blackwave., Husky Loops, Mattiel, Julia Jacklin, S10, Flamingods, Borokov Borokov, Lucidvox, Honey Harper, Karpov not Kasparov, Jacco Gardner, Kate NV en Raketkanon.

Hoog tijd om de line-up eens aan je te laten zien en horen. Wacht trouwens niet te lang met luisteren en het kopen van tickets, want de Early Birds gaan momenteel voor 79 euro over de toonbank. En serieus, dat is echt belachelijk goedkoop voor een topfestival dat drie dagen duurt.WEBSITE WELCOME TO THE VILLAGE | FACEBOOK-EVENT | TICKETS