New Music

In première: Penelope Isles doopt de gloednieuwe studio van Muziekgieterij zijn nieuwe productiehuis M-PX


5 augustus 2019

We openen de week met een zeer veelzijdige première: enerzijds wegens Muziekgieterij, het Maastrichtse poppodium dat een gloednieuwe studio heeft laten bouwen, anderzijds omdat het lintje door is geknipt door niemand minder dan Penelope Isles, de melodieuze psychband uit Brighton die op het moment hoge ogen gooit.

De eerste sessie van M-PX is daarmee direct een schot in de roos geworden, aangezien Penelope Isles keihard gaat op het moment met debuutalbum Until The Tide Creeps In. Dat verscheen via Bella Union, waar indiegrootheden als Father John Misty en Beach House hun werk onder hebben gebracht. De band speelde half juni op het Transformer Festival in Muziekgieterij en dat was voor M-PX precies het juiste moment om de champagne-fles spreekwoordelijk tegen het schip aan te knallen.

Talentontwikkeling
In Maastricht opent in september de nieuwe zaal van Muziekgieterij (hier vind je een preview), met een capaciteit voor 1100 en 350 bezoekers. M-PX is een onderdeel van de nieuwe locatie en een talentonwikkelingsproject voor jonge muzikanten uit de hele Euregio, grofweg het gebied rondom Maastricht van Keulen tot Luik. Centraal in het nieuwe productiehuis staat een nieuwe opnamestudio die zich in het nieuwe pand bevindt. Deze zal behalve dienstdoen bij het ervaring laten opdoen door jong talent in een studio-omgeving ook beschikbaar zijn als professionele opnamestudio. Daarnaast is de studio uitgerust met alle faciliteiten voor live-streaming vanuit de studio of een van de twee podia.

Het team van M-PX bestaat uit twee man, die beiden ervaring hebben opgedaan in verschillende disciplines. Zo is Rob Driessen al jaren in diverse hoedanigheden betrokken bij live- en studio-opnames als producer, opnameleider en technicus en zit aan de andere kant Ingmar van Wijnsberge, de producer van M-PX. Hij maakte afgelopen maart de overstap naar de Muziekgieterij van V2 Records , waar hij jarenlang actief was als labelmanager voor labels als Domino, Warp, Daptone en Drag City. Wij spraken met Van Wijnsberge om meer details te horen over het nieuwe project en de sessie met Penelope Isles.

Kun je ons eens iets meer vertellen over M-PX en jouw betrokkenheid bij dit project?
“Bij een van de eerste gesprekken met de Muziekgieterij over mijn mogelijke betrokkenheid bij het opzetten van een productiehuis, kreeg ik tijdens een rondleiding de eerste opzet van de inpandige studio te zien. Vanuit mijn ervaring als labelmanager zag ik direct de interessante, promotionele mogelijkheden voor een artiest of diens platenmaatschappij. Aangezien er geen reistijd nodig is om naar een externe locatie te gaan om een sessie op te nemen. De artiesten kunnen in dezelfde backstage vertoeven en bovendien hun eigen instrumentarium gebruiken voor zowel de sessie als de show later op de avond.”

Erg tof dat jullie kunnen openen met Penelope Isles, een band die het ontzettend goed doet op het moment! Hoe kwam deze sessie tot stand met de band?
“Tijdens het Transformer Festival hebben we de eerste sessie op kunnen nemen met Penelope Isles. Het is een bijzondere opname geworden, des te meer omdat de band noodgedwongen was om de sessie met een bandlid minder te doen. Onderweg vanuit Engeland naar Maastricht bleek gitariste en bassiste Becky bij aankomst bij de veerboot namelijk haar paspoort vergeten te zijn. Aangekomen in Maastricht besloot de band de sessie alsnog op te nemen, waardoor de band alles uit de kast heeft moeten halen en daar glorieus en furieus in is geslaagd. Vooral de sessie-versie van het nummer Gnarbone is fenomenaal geworden!”

Wat zijn de plannen voor de komende tijd?
“Op dezelfde dag zou ook Pip Blom eigenlijk een sessie voor M-PX opgenomen hebben, maar dat kon door onvoorziene omstandigheden niet doorgaan. Inmiddels heeft de band al een nieuwe datum in september geprikt voor het opnemen van een M-PX-sessie. En tijdens het Bruis Festival eind deze maand staan onder andere sessies gepland met Flamingods en mijn nieuwe favoriete band: Peter Cat Recording Co.”

Bekijk hieronder de eerste M-PX-sessie met Penelope Isles en daaronder de video M-PX Car Tracks, waarin Lily en Jack vertellen wat ze zoal luisteren als ze op tour zijn.


Om na het bekijken van de video de besproken nummers van Lily en Jack te beluisteren zijn er deze playlists: Youtube-playlist en een Spotify-playlist