Interview

Interview Transformer Festival: “We boeken bands in de spannendste fase” (15 juni, Muziekgieterij)


21 mei 2019

Transformer Festival
Zaterdag 15 juni

Half juni staat alweer de derde editie van Transformer Festival op het programma, een ideale dag om de randjes van de popmuziek af te tasten in de Muziekgieterij. Voor een diepere blik in het concept en het festival, spraken we met Transformer-programmeurs Ingo Dassen en Edwin Jansen.

Het festival komt voort uit de Transformer-concertreeks, waarbij elke twee weken op maandagavond een nieuwe en spannende act wordt voorgesteld in de Muziekgieterij. Er valt een hoop te vertellen over het concept en die aanstaande editie met onder meer punksensatie Amyl & The Sniffers, Nederlandse nieuwkomers als Someone en Bawrence of Aralia, ‘oude rotten’ Mintzkov en Isbells en experimentele muzikanten als Julian Edwardes en Andrea Belfi.

De Transformer-community
Het Transformer-concept krijgt de laatste jaren steeds meer vorm, niet alleen met tweewekelijkse avonden en een jaarlijks festival, maar sinds kort ook met een online-community. Dassen vertelt hierover: “Er zijn aardig wat mensen die weten dat ze twee keer per maand bij ons terecht kunnen om nieuwe muziek te ontdekken, onder meer door middel van zo’n community willen we die groep uitbreiden en versterken. Het is een plek waar je kunt kletsen over nieuwe bands, albums en festivals.”

Het toont de laagdrempelige manier waarmee Transformer volgens Jansen nieuwe muziek op de kaart zet in de Muziekgieterij. “Een kaartje voor een show kost slechts vier euro, maar toch is het elke keer weer spannend. Tot nu toe komen er zo’n zestig à zeventig mensen op een Transformer-avond af, daar zijn we erg blij mee en het is fijn om te merken dat er groei in zit. Het zijn vaak toch wat onbekendere bands en dat op een maandagavond.”

Edwin Jansen & Ingo Dassen

‘Dit moet jij zien’
De conceptualisering van een concertreeks maakt het voor de twee makkelijker om nieuwe acts te presenteren in Maastricht. “Zeker, het hangt wat minder van de band af. We staan erachter als Muziekgieterij en zeggen: ‘wij vinden dit een act die jij moet zien, ongeacht wie er speelt.’ De druk ligt daardoor meer bij ons en op die manier worden wij nog scherper in de programmering”, vertelt Dassen.

Waar moeten de Transformer-acts aan voldoen, wat is de gemeenschappelijk factor? “Het mag nog niet af zijn, als je begrijpt wat ik bedoel. Je moet het gevoel hebben: ‘dit gaat er komen, maar het is er nog nét niet.’ Dat is vaak een van de spannendste fases van een act en op dat punt willen we ze hebben”, vertelt Dassen. “We willen acts boeken waarvan je later zegt: ‘die heb ik nog gezien in de Muziekgieterij.’ Met die doelstelling gaat het goed: we hadden eerder CUT_ en Whispering Sons, acts die het erg goed doen. Maar ook Shht, It It Anita, Vök en Ryan McMullan die later opeens bij Ed Sheeran in het voorprogramma stond.”

De uitdijing van Transformer
Elk jaar komt alles samen tijdens het Transformer Festival, dat dit jaar op 15 juni voor de derde keer wordt georganiseerd. Wat voor nieuwe dingen heeft het festival de komende editie in petto? “Dit jaar werken we onder meer samen met klankproductiehuis INTRO, dat is een hele interessante partner. Zij programmeren en ontwikkelen een hoop experimentele popacts, zo kwamen zij met Andrea Belfi. Dat zat nog niet bij ons op de radar, maar dat bleek precies zo’n act te zijn die we willen.”

De basis van het festival staat, welke richtingen zou het festival nog meer op kunnen bewegen? “Vanaf september gaat de nieuwe Muziekgieterij open, wat betekent dat we andere ruimtes in gebruik zullen nemen en er andere mogelijkheden zullen zijn. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan exposities, waar we komende editie mee gaan experimenteren met Someone. Zij maakt illustraties en interactieve kunst bij haar muziek en ik ben erg nieuwsgierig hoe dat gaat werken”, vertelt Dassen.

Ook nieuwsgierig? Lees hier nog een uitgebreid interview met Someone.

‘Continu appen we elkaar bands door’
Het aanbod van toffe en spannende bands is bijzonder groot op het moment, net als het aantal interessante festivals. Hoe komt die line-up bij elkaar tussen Jansen en Dassen? “We houden op allerlei plekken bij wat er speelt en we appen elkaar continu allerlei bands door die we ontdekken. Waar mogelijk gaan we op pad om die acts live te zien en beetje bij beetje schuiven we de puzzelstukjes in elkaar”, vertelt Jansen.

Maar goed, wat zijn de acts waar ze als een blok voor vielen? Zonder twijfel begint Jansen: “Ik ben helemaal weg van Lysistrata, ontzettend veel energie en een beetje Mars Volta-achtig. Daar ben ik echt nieuwsgierig naar! En Amyl & The Sniffers natuurlijk, dat is onze troef waarmee de tent gaat ontploffen!”

‘Iets heel puurs’
Dassen heeft op zijn beurt een andere band in zijn hart gesloten: “Ja, Penelope Isles vind ik het einde. Toen ik die band een paar jaar geleden voor de eerste keer zag, werd ik direct geraakt door de uitstraling. Het heeft iets heel puurs. Tijdens Eurosonic heb ik de band nog twee keer gezien en toen wist ik het zeker: ‘dit móét iedereen zien!’ Het past helemaal bij Transformer”, vertelt de programmeur. “Mintzkov is een andere act met een spannende show. De band komt tijdens het festival een exclusieve try-out doen met nieuw werk. Ze zijn van een viertal naar een drietal gegaan en kwamen naar ons toe met de vraag of we ergens in juni ruimte voor ze hadden. Nou ja, dat hadden wij wel”, glimlacht Dassen.

Ontdekken
Voor hun bezoekers proberen ze natuurlijk het mooist mogelijke programma samen te stellen, maar wat vinden ze zelf eigenlijk het leukst aan Transformer Festival? “Het ontdekken en de hele weg naar het festival toe”, zegt Jansen. “Het op zoek gaan naar nieuwe bands die je een mooi podium en festival kunt bieden, vind ik fantastisch. Met als hoogtepunt natuurlijk als je de bezoekers ziet genieten van een band die je ontdekt hebt, dat is het allermooiste.”

Daar kan Dassen zich in vinden: “Absoluut, dat komt denk ik ook omdat het een lang proces is. Je ziet of hoort een band, zet ze op een lijstje, maakt vervolgens een selectie, kijkt of ze beschikbaar zijn, regelt een hele productie, probeert het publiek zover te krijgen om naar de show te komen, dan heeft de band uiteindelijk gespeeld en zeggen bezoekers: ‘Ja jongens, dat was hem helemaal!’ Dat is en blijft kicken.”

Jansen: “Daarnaast vind ik het echt heerlijk dat er echt muziekliefhebbers naar de shows komen, je zult niemand zien ouwehoeren tijdens een show. Zo wel, dan krijg je het direct te horen.”

Het Transformer festival op 15 juni is het laatste evenement in de huidige Muziekgieterij. Na de zomerstop is de opening van de nieuwbouw met twee nieuwe zalen met een capaciteit van 1100 en 350 en een inpandige studio.


WEBSITE MUZIEKGIETERIJ | FACEBOOK-EVENT | TICKETS