Interview

CHAI op London Calling: de Japanse dancepop-sensatie gaat voor totale wereldoverheersing


19 mei 2019

London Calling Festival
Vrijdag 24 & zaterdag 25 mei

De tijd dat het programma van London Calling ook echt alleen maar uit Britse bands bestond is natuurlijk alweer een tijdje verleden tijd, maar veel Aziatische acts waren er toch nog niet te bewonderen op het festival. Laat het maar aan de Japanse herrieschoppers van CHAI over om daar verandering in te brengen. Het debuutalbum PINK uit 2017 leverde de band al veel internationale aandacht op, de pas verschenen opvolger PUNK leverde CHAI zelfs een Best New Music van Pitchfork op. Genoeg redenen voor een uitgebreidere kennismaking met de band in Paradiso komende week

CHAI bestaat uit leadzangeres en toetsenist Mana met haar tweelingzus Kana op gitaar, drummer Yuna en bassist Yuuki maken het kwartet compleet. Als we de bandleden spreken, zijn ze net klaar met een rits shows op SXSW in Austin, een ervaring die een grote indruk heeft achtergelaten. Mana: “Voor het eerst voelde het alsof er echt héél veel mensen naar ons kwamen kijken. Bij één show in het bijzonder bleven er tijdens de show maar mensen de zaal binnen komen, dat was precies de brandstof die ik nodig had.”

Hartverwarmende steun
Deze internationale tour komt niet uit de lucht vallen. Het viertal is al getekend bij het Amerikaanse Burger Records en het Britse Heavenly Recordings. Yuna: “Waar we momenteel met onze carrière staan, hebben we voor een groot deel te danken aan deze labels. We zijn blij dat Burger Records ons vond via YouTube, want daardoor konden we op Burgermania spelen, waar we het opperhoofd van Heavenly Recordings ontmoet hebben!” Yuuki vult aan: “De steun van beide labels is hartverwarmend. Onze muziek is hevig geïnspireerd door de mensen die we via hen ontmoet hebben.”

De band gaat de strijd aan tegen het schoonheidsideaal kawaii (schattig) dat in Japan hoog gehouden wordt. Met zijn neo-kawaii-beweging wil de band laten zien dat iedereen schattig is op zijn eigen manier. Dat is al vrij punk, maar dat blijkt niet het meest punky wat de leden ooit gedaan hebben. Kana vertelt hoe ze gestopt is met haar wenkbrauwen scheren en Yuuki heeft ooit zo’n 1.500 dollar van de creditcard van haar ouders uitgegeven aan een laptop. Mana’s punkactie was minder succesvol. “Ik heb een keer geprobeerd een urinoir te gebruiken, ik hoopte dat het beter zou gaan dan het ging…”

Je begrijpt het inmiddels al: CHAI leeft redelijk op zijn eigen planeet. Ook het antwoord op de vraag wat de plannen en wensen voor de toekomst zijn, getuigt van veel creativiteit. Yuuki: “We willen een Grammy winnen, het gezicht van Azië worden, een CHAI-pretpark beginnen, optreden in een Hans en Grietje-achtig snoephuis en onze eigen kledinglijn beginnen.” Mana vat het aardig samen: “We willen dat de wereldgeschiedenis onderverdeeld wordt in pre- en post-CHAI.” Dus, als de wereld over een paar jaar geregeerd wordt door vier Japanse meisjes, dan heb je ze tijdens London Calling voor het eerst kunnen zien. 


WEBSITE LONDON CALLING | FACEBOOK-EVENT | TICKETS