TDI Tipt

TDI Tipt: Transformer Festival, het walhalla voor de muzikale early-adopters met onder meer Someone, STADT en Isbells (15 juni)


8 mei 2019

Transformer Festival
Zaterdag 15 juni

De formule van Transformer Festival is duidelijk: ‘Een dag vol nieuwe, relevante en spannende muziek van veelal bands die je nog niet kent en waarvan je later zegt: ‘die heb ik nog gezien in de Muziekgieterij’.’ Dat klinkt als een perfecte hap voor The Daily Indie en na het bekijken van de line-up kunnen we dat volmondig bevestigen. In aanloop naar het festival, visten we alvast onze beste tips op.

Tekst Ricardo Jupijn & Leni Sonck

Transformer is echt een festival dat op maat is gemaakt voor de muzikale diversiteit-liefhebber. Dat bleek maar weer uit de laatste namen die onlangs bekend werden gemaakt, waarmee nog meer de breedte en de diepte in gegaan werd. Zo zie je onder meer Amyl & The Sniffers, Penelope Isles, Isbells en Mintzkov in Maastricht. Early adopters: noteer zaterdag 15 juni maar in je agenda, deze ga je niet willen missen!Isbells
Een nieuwe naam is de Leuvense band Isbells niet, maar het zijn zeker nieuwe tijden voor de band die een paar jaar geleden nog wereldwijd te horen was in een campagne van Trivago. Als de melancholie die je normaal via je muziek het daglicht laat zien, opeens vastzit in je hoofd dan is de gedachte om te stoppen nabij. Het overkwam Gaëtan Vandewoude, frontman van Isbells. In een interview met De Morgen zei hij daar het volgende over: “Ik zag de brokstukken van mezelf op de grond liggen. En ik wist niet meer welke stukken de goede waren, en welke niet.”

We zijn maar wat blij dat we al even kunnen genieten van die vijfde langspeler Sosei. Die plaat werd omschreven als ‘het kleurrijkste en beste album van de band.’ Het proces was iets minder kleurrijk, zo zag Vandewoude zijn thuisstudio in vlammen opgaan, nog voor die in gebruik kon worden genomen.

Voor fans van Bon Iver en Nick Drake is er dichter bij huis dus Isbells. Prachtig, breekbaar en persoonlijk, maar de eindbestemming, die is gelukkig nog lang niet in zicht. (LS)


Foto: Myrthe Ingenhut

Bawrence of Aralia
Een thuiswedstrijd wordt er tijdens Transformer Festival gespeeld door Bawrence of Aralia, waarmee de Maastrichtse muziekscene nog eens duidelijk maakt wat voor toffe bands het in de gelederen heeft. Laat je niet voor de gek houden door de guitige bandnaam die refereert naar de Britse oorlogsfilm uit 1962. Vorig jaar verscheen het sterke debuutalbum Bawredom via Subroutine Records, dat onder meer vier sterren bij mocht schrijven van de Volkskrant en door fans van artiesten als Real Estate, Local Natives en I am Oak toch zeker niet gemist mag worden.

De band speelde onder meer als support van Mild High Club, Peter Kernel en Klaus Johann Grobe, deed afgelopen jaar mee aan Popronde en tourde door Duitsland. Onder meer met die acht liedjes van het debuut die zo zachtjes langs een grijze hemel zweven en als een luchtballon stijgen en dalen boven de glooiende heuvels van Maastricht. (RJ)


Penelope Isles
Het viertal genaamd Penelope Isles verscheen een tijdje terug al op onze radar. Als we de band moeten situeren, mikken we op een raakvlak tussen psychedelica en melodieuze pop. Klinkt veelbelovend, niet? Chlorine en Round, de eerste singles naar aanloop van de debuutplaat klinken alvast ontzettend lekker.

Over die eerste single Chlorine schreven we onlangs nog het volgende: “Het nummer drijft langs een uitgebreid kleurenspectrum, maar het zijn toch vooral de gitaren die een prominente rol in het nummer krijgen. Dromerig en verslavend.” Dat valt dus kort samen te vatten als: hier moet je bij zijn! (LS)


STADT
Zelfs met de gloednieuwe plaat There Is / Nothing Twice wordt STADT nog weleens het ‘best bewaarde geheim van Gent’ genoemd. Met inmiddels drie goed ontvangen albums op zak en een Belgisch muziekjournalistenleger dat om de band heen zoemt, kunnen we dat wel laten vallen. Het laatste album valt goed in de smaak met zijn krautrock, progrock en een dikke lading psychedelica.

Muziek waar alles lekker dwars door elkaar heenloopt en wat je rustig over je heen moet laten komen. Liedjes die plots stoppen, halverwege van genre veranderen en allerhande schizofrene acties. Het klinkt soms als één grote improvisatie waarbij er zo nu en dan stiekem van bezetting lijkt te worden gewisseld. Een experiment waar je met je neus bovenop wilt staan, geloof ons. (RJ)


Foto: Bibian Bingen

Someone
De laatste en niet-te-missen-tip is voor ons Someone. Het nieuwe én multimediale concept-project van Tessa Rose Jackson zit namelijk niet alleen vol psychedelische pop en zelfgemaakte illustraties, er hoort een augmented reality-app bij! Someone presents: Orbit (die vind je hier op Google Play en voor Apple). Bij elk nummer is namelijk een speciaal artwork gemaakt door Jackson en met de applicatie kun je er helemaal virtueel induiken en alle hoekjes en kantjes verkennen.

Check hier een video waar je het met eigen ogen kunt zien. Interactieve kunst gemengd met muziek: dat vinden wij behoorlijk next level. Omdat de muziek zo mooi is (luister hier de verse debuut-EP ORBIT) en alles om het project zo doordacht en origineel is, hebben we haar onlangs uitgebreid geïnterviewd en dat verschijnt snel online. Stay tuned! (RJ)


WEBSITE MUZIEKGIETERIJ | FACEBOOK-EVENT | TICKETS