Live

Van de felste kleuren tot het diepste zwart: Fuzz Club Eindhoven sleept de heetste muziek uit het vuur (23 & 24 augustus)


14 augustus 2019

Effenaar Eindhoven
Vrijdag 23 & zaterdag 24 augustus

Volgende week daalt in Effenaar het grootste psych-, garage-, drone- en postpunkfestijn van Nederland neer. Tijdens Fuzz Club Eindhoven kun je helemaal uit je plaat gaan op alles tussen de meest kleurrijke en inktzwarte muziek die er te vinden is.

Eerder spraken we al met de kapitein van het beruchte Fuzz Club-label over de editie van dit jaar en daarna hebben we nog een ticketactie online gezet. Vandaag gaan we je helemaal bijkletsen over de line-up van het festival, want jongens en meisjes: wat is er veel te zien op 23 en augustus!

Kikagaku Moyo, Iceage, The KVB, Night Beats, Tess Parks, The Underground Youth, Froth, Les Big Byrd, Snapped Ankles, Whispering Sons, The Myrrors, Singapore Sling, Minami Deutsch, The Oscillation, 10 000 Russos, The Janitors en Medicine Boy: een greep van de namen die je kunt zien. We gaan je kriskras en audiovisueel meenemen door de programmering!


Beginnend met een aantal van de namen bovenaan het affiche: Kikagaku Moyo. De eerste is een stelletje Japanse psych-goden uit Tokyo dat al jaren fantastische platen uitbrengt en in Nederland inmiddels een grote naam is. Met het muzikale hoogtepunt House In The Tall Grass in 2016, leek de band zichzelf even te hebben overtroefd. Tot de band vorig jaar met het overweldigend sterke Masana Temples liet horen dat het simpelweg continu op de toppen van zijn kunnen werkt.

Het gevoel van deze band omschreven we eerder als: ‘De gitaartonen zijn even warm en troostend als de kop thee die je naast je bord hebt staan en toch net zo warrig als je hoofd dat een kwartier geleden nog in dromenland tussen de kussens lag.’

Nog lang niet bij de dertig in de buurt en toch lopen deze jongens alweer bijna tien jaar succesvol mee. Niet voor niets is de band een van de headliners tijdens Fuzz Club Eindhoven. We hebben het dan over de duistere en altijd-hun-ogen-dichtknijpende-mysterieuze postpunkheren van Iceage. De Deense band die wij vorig jaar nog spraken rondom de nieuwe en meest toegankelijke plaat tot nu toe: Beyondless. Fascinerende gasten, fascinerende muziek.

The KVB en Night Beats zijn ook van die bands die al jaren door blijven gaan met het releasen van sterke platen en maar beter blijven worden. We volgen ze al een tijdje, zo interviewden we The KVB lang geleden al eens tijdens het Liverpool Psych Fest en Night Beats nog tijdens Incubate in 2013. De shoegazers van The KVB trapten het gaspedaal vorig jaar nog flink in op Only Now Forever en Night Beats liet dit jaar met een nieuwe bandbezetting een compleet nieuwe sound horen met het album Myth Of A Man. Inclusief een bizarre groove die we totaal niet kenden van de band. Wat bleek, het album is opgenomen met oud-leden van Elvis Presley en Aretha Franklin…!

De Canadese Tess Parks werd ontdekt door niet de minste naam in de Britse muziekbusiness: Alan McGee, de oprichter van Creation Records en drijvende kracht achter bands als The Jesus And Mary Chain, Primal Scream en Oasis. De laatste plaat van Parks, Blood Hot, dateert inmiddels alweer uit 2013. Ze is dan vooral druk en bekend om haar samenwerkingen met onder meer The Brian Jonestown Massacre-frontman Anton Newcombe. Aan Skiddle vertelde ze onlangs overigens wel dat ze bezig is met een nieuw album, daar gaan we dan vast meer van horen tijdens Fuzz Club Eindhoven.

Een niet-te-missen act tijdens het festival is absoluut The Underground Youth, ondertussen een grootheid in de psych-scene en een band die de laatste tien jaar albums aan de lopende band uitbracht. Dit jaar verscheen van de Manchester/Berlijnse band nog Montage Images of Lust & Fear, een plaat die door Louder Than War werd omschreven als: ‘Post-punk intensity never sounded so supernatural.‘ Liefhebbers die het gat van The Birthday Party al een tijdje missen, doen zich er goed aan om deze discografie uit te pluizen.

Een persoonlijke favoriet van ons is Froth: ijskoude artpunkers die een album uitbrachten dat naar ons idee een beetje ondergesneeuwd is. Waaronder precies, is ons ook de vraag, want het in juni verschenen Duress is een ontzettend sterke plaat. De band uit Los Angeles ging eerder op tour met Interpol en Ride en bewees onder meer op Best Kept Secret in 2017 het in zich te hebben om door te stoten naar een volgend niveau. Hopelijk slaat de band tijdens Fuzz Club Eindhoven zijn vleugels helemaal uit.

Het middelste gedeelte van de Fuzz Club Eindhoven-programmring is ontzettend druk met bands als The Warlocks, de psychedelische drone-band uit Los Angeles die alweer twintig jaar meedraait. Of The Vacant Lots, die eerder samenwerkte met Anton Newcombe, ‘Sonic Boom’ van Spaceman 3 én Alan Vega van Suicide, die een van zijn laatste opnames maakte op het laatste album van de band: Endless Night.

Met Whispering Sons zaten we vorig jaar nog om de tafel om wat licht te schijnen in de duisternis van deze Belgische band, die op het moment echt knetterhard gaat en het ene na het andere grote festival aan gort speelt. Een ander hoogtepunt vindt ongetwijfeld plaats met de show van Snapped Ankles, de als boomstam verkleedde band die met Come Play The Trees een knetterharde synthpostpunk-plaat maakte die wel door het geluid leek te gaan. Dit jaar verscheen Stunning Luxury, met opnieuw een ritmische puzzel aan drumpartijen en repetitieve, kloppende synths die maar de hoogte in blijven stijgen. Deze band, serieus! Dit is de meest catchy en psychedelische act van dit moment.

Uit IJsland worden de gitzwarte, film-noir en dadaïstische heren die Singapore Sling vormen opgetrommeld. Een band waar wij twee jaar geleden een feature over schreven en waarin we Singapore Sling op de snijtafel hebben gelegd. Ook alweer bijna twintig jaar podia opblazend, dus daar mag je het nodige van verwachten. Omcirkel die maar vast in je mentale tijdschema.

Peddlers of heavy drones and fuzzed nightmares since 2004‘, is de manier waarop The Janitors zichzelf verkoopt en dat is een advertentie waar wij even bij blijven hangen. Voor het gemak bracht de Zweedse band dit jaar een overzicht uit zijn vijftien-jarige carrière onder de overzichtelijke naam 15 Years Of Fuzz And Folköl. Nou, hoe makkelijk wil je je huiswerk kunnen doen?

Medicine Boy is dit jaar opnieuw van de partij in de Lichtstad, een herkansing voor de mensen die de band vorig jaar gemist hebben. Het Zuid-Afrikaanse duo haalt zijn inspiratie onder meer uit Spiritualized en Nick Cave. Onder meer op het laatste album Lower uit 2018 komt er een bijbehorende mythische duisternis naar voren, met sombere en openhartige vocalen, een sprankje licht aan het eind van elke zin en een draaikolk aan synths en duivelse gitaarmuren. 

Keiharde psychnoise is er voor de liefhebbers met The Gluts en ‘kom-ik-ooit-nog-uit-deze-trip-psych’ is er in de vorm van The Oscillation (die we in een ver verleden weleens interviewden). Een groep waar we eerder dit jaar nog over schreven: ‘Oneindig rondtollend in een onbekend en hypnotiserend universum’, zijn de Japanse krautrock-stuwers van Minami Deutsch. Onze feature over de band lees je hier.

Denderende Chileense psych: vrees niet, die is aanwezig met Vuelveteloca en dan nog een laatste tip die we je mee willen geven: Les Big Byrd. Waarover Fuzz Club-baas Casper Dee ons onlangs vertelde: ‘Ik kijk erg uit naar Les Big Byrds, ik vind het album Iran Iraq IKEA geweldig en dat zou zomaar een van de hoogtepunten kunnen worden.’ Zeg achteraf niet dat we het je niet verteld hebben!


Fuzz Club Eindhoven-playlist
De hele line-up achter elkaar horen in één grote lijst? Het festival heeft een playlist van bijna drie uur samengesteld waar alles acts in te vinden zijn!


WEBSITE EFFENAAR | FACEBOOK-EVENT | TICKETS