Live

De Chileense kosmostrippers van Föllakzoid én The Holydrug Couple komen naar Effenaar en wij mogen kaarten verloten (9 september)


15 augustus 2019

Föllakzoid
Maandag 9 september

Mocht je het nog niet door hebben gehad: met I hebben de acidrockers van Föllakzoid deze maand een van de beste albums van deze zomer uitgebracht. Aan de andere kant brengt The Holydrug Couple sinds 2011 de ene na de andere psychedelische popparel uit, waar liefhebbers van Tame Impala, Jacco Gardner en Pond in één slag verliefd op zijn. Op 9 september zijn ze op één avond te zien!

De afgelopen tien jaar is er in Chili een ware psychedelische revolutie gaande met de ene na de andere waanzinnige band. Naast Föllakzoid en The Holydrug Couple komen onder meer MAFF, Astro en Vuelveteloca (die laatste speelt trouwens op Fuzz Club Eindhoven) uit het langwerpige land, waar we drie jaar geleden zelfs een special over hebben gemaakt omdat we er zo ontzettend veel toffe dingen vandaan zagen komen.

Land Van De Poëten
Een van de bijnamen van Chili is ‘Het Land Van De Poëten’, maar al maakt Föllakzoid instrumentale muziek: de muziek heeft genoeg dubbele bodems, is op vele manier interpreteerbaar en de golvende muziek neemt je mee naar nieuwe universums. Zo luisterde ik de plaat laatst met mijn ogen dicht tijdens het opstijgen en cruisen in een vliegtuig en ik had het gevoel dat ik alle kanten op kon gaan, de wereld en al zijn verhalen lagen open.

Hoe meer albums de band uitbrengt, hoe meer de sound af wordt gebroken. Met twee nummers van dertien minuten en twee van zeventien minuten word je langzaamaan opgezogen in een duistere wereld waar elke betekenis is verdwenen. De liedjes heten I, II, III en IIII en met de onverklaarbaar stuiterende reverbs en echo’s zul je het moeten doen. Een album dat een uur lang alle stromingen in je lijf naar het nulpunt brengt. Een perfecte harmonie van duistere en stuiterende geluidseffecten die je hartslag overnemen. Het klinkt een beetje alsof je in de oersoep aan het roeren bent en je allerlei leven ziet ontstaan onder je handen.

Hypnoses
De muziek van Föllakzoid blijft maar gaan en blijft maar gaan, net zolang tot je gehypnotiseerd bent en alle notie van tijd en ruimte volledig bent verloren. Zoals The Quietus onlangs schreef over het nieuwe album van de band: ‘Their music and aesthetic is intensely minimalist and can be boiled down thus: bass, drums, guitar, locked into a strictly rhythmic 4/4 groove, with occasional slow burning drones and heavily distorted vocals.‘ Duik hieronder zelf maar eens in deze zwarte zee en mocht je nog meer willen weten interviewden we de band een aantal jaren gelden al eens.


Heilige drugs
Maar dus ook te zien op die prachtige concertposter, is de komst van The Holydrug Couple, een band die wij in 2013 al eens interviewden en sindsdien in de gaten zijn blijven houden. Vorig jaar verscheen het nieuwe album Hyper Super Mega, een plaat die wel degelijk een nieuw geluid laat horen. Al zijn de kenmerkende luchtige akkoorden en baslijnen gebleven, het geheel is dissonanter en glijdt de hele tijd net tot over de randjes.

Het wringt allemaal net wat meer en de rafelrandjes zijn scherper. Dat komt terug in het thema van de plaat, zo maakte zanger Ives Sepúlveda Minho in een interview met Circuit Sweet duidelijk dat het album is gebaseerd op het idee dat het menselijk maximalisme, in de zin van hyperconsumptie, hyperkapitalisme en hyperlinks, de grenzen van menselijke capaciteit aan het overschrijden is.

Over een van de singles op het album schreven we vorig jaar het volgende: ‘Na het luisteren van I’ll Only Say This zal het geen verrassing zijn dat Hyper Super Mega gemodelleerd is naar legendarische popacts als the Beatles, Fleetwood Mac en the Beach Boys. Met name door Sepulvéda zijn springerige en niet bepaald geraffineerde zanglijnen blijft het nummer amuseren. Wanneer hij het refrein inzet met een onweerstaanbaar ‘do whatever you want tooooo’, kun je haast niet anders dan een totaal gebrek aan verantwoordelijkheid voelen – en wat is er nu zomerser dan dat?’

Winnen?
Wil je die zomervibes dus nog even vasthouden? Stuur dan vóór 7 september een mailtje naar ricardo@thedailyindie.nl en laat weten waarom jij zo graag bij deze show aanwezig wilt zijn in Effenaar.


WEBSITE EFFENAAR | FACEBOOK-EVENT | WORD LID