Interview

INTERVIEW: Föllakzoid


27 november 2013

Föllakzoid is een Chileense band van vier jeugdvrienden. Een enthousiaste en uitbundige Domingo (gitarist) komt naast me zitten. De band heeft net een lange rit van Hamburg naar Eindhoven achter de rug en moest bij aankomst vrijwel gelijk de bühne op. Terwijl de rest van de band zich schuil houdt, praat Domingo voor vier man tegelijk.

Hoe zijn jullie op de naam Föllakzoid gekomen?
D: “It came down to us from a cloud of collective archetype memoirs when we were 18 years old.” Föllakzoid spreek je uit als Fojjakzojd. Dubbel -L- spreek je in het Spaans uit als -J- en ‘fojjak’ klinkt als het Duitse woord ‘Feuer’ wat vuur betekent en aansteker is in het Duits ‘Feuerzeug’.”

In Nederland hoor je weinig over Chileense bands. De muziekscene in Chili is dan ook wat anders dan we in Nederland kennen. De muziek is vooral gericht op folk en de meeste bandjes treden op in kleine kroegjes. Alleen de grotere muziekpodia zoals we die in Nederland kennen zijn ook in Chili te vinden voor de grote internationale acts. Chili is lange tijd een dictatuur geweest waardoor creativiteit in de underground verdween.

Kun je ons een paar andere Chileense bands aanbevelen?
D: “Voor andere goede bands uit Chili kun je bijvoorbeeld bymrecords.com checken voor bands als Delta 21, The Holydrug Couple en Vuelveteloca. BYM Records is een platenlabel opgericht door Juan (zanger/bassist).”

De veel genoemde combinatie Föllakzoid en krautrock is er een om gauw weer te vergeten. Jullie muziek wordt vaak omschreven als krautrock. Ben je het daarmee eens?
D: “Er is niets mis met krautrock, maar Föllakzoid is niet de terugkeer naar de krautrock. Wij maken kosmische muziek. Space rock, trance. Muziek die je meeneemt in een ‘out-of-body’ ervaring.”

Hoe creëeren jullie je muziek?
D: “We komen samen en creëeren een mood of iemand komt met een bepaalde beat. De ander sluit aan en de rest vloeit als water uit een kraan.”

Wat proberen jullie over te brengen met jullie muziek?
D: “We proberen een medium te zijn. Als het een somber nummer is dan kunnen we voor iemand die een rotdag heeft een medium zijn zich te uiten via dat nummer. Hetzelfde geldt voor goede dagen en vrolijke nummers. Men komt bijeen voor een concert, je raakt in trance van de muziek en je kan vergeten wat je in het dagelijks leven bezighoudt. Dan ga je weer naar huis en denk je: ‘wow, ik hou van muziek!’ Mensen hebben de capaciteit om buiten hun lichaam te treden. Dat proberen we te tot stand te laten komen. Daar is muziek voor.”

Wat zijn de invloeden geweest voor jullie muziek?
D: “Veel Chileense muziek, oude folk, de muziek van onze voorouders. Zuid Amerikanen. Mensen die muziek op een atmosferische manier gebruiken.”

Welke muziek luisterde je zelf vroeger en nu?
D: “Vroeger luisterde ik veel naar punkbands, Zuid Amerikaanse muziek, classic rock, Black Sabbath, The Beatles.” Domingo ziet een poster hangen van Kurt Vile: “Maar Kurt Vile is ook geweldig, wat een muzikant, daar hou ik ook van.”

Wat vind je het leukste aan toeren?
D: “Wie zegt dat ik het leuk vind?”

– Oké, mijn volgende vraag is wat je het ergste vind aan touren?
D: “Wie zegt dat ik het erg vind?”

– Wat vind je van het touren?
D: “Ik vind dat het een baan is.”

– Vind je je baan leuk?
D: “Ja.”

– Wat vind je zo leuk aan je baan?
D: “Ik vind het leuk om de mensen te ontmoeten die onze muziek goed vinden. De mogelijkheid hebben om onze muziek te kunnen spelen. Ik word graag beter in mijn werk door steeds meer ervaring op te doen en meer zelfverzekerd te worden. Het reizen begint wel erg saai en vermoeiend te worden na een tijdje.”

De bandleden hebben naast Föllakzoid ook nog een ander leven. Juan Pablo (zang/basgitaar) is producer van het Sangre Fresca Music Festival in Santiago. Alfredo (synths) is architect, Diego (drums) is fotograaf en Domingo (gitaar) is filmmaker. Domingo maakte in 2012 de film ‘Partir To Live’ die op 29 november op het Engelse ATP festival in premiere zal gaan. De soundtrack van de film is gemaakt door onze eigen Nederlandse Jozef van Wissem.

Cd of vinyl?
D: “Vinyl, vinyl, vinyl!”

Wat vind je van illegaal downloaden?
D: “Geen probleem”

Voor de grap vraag ik Domingo of hij drugs heeft gebruikt, omdat hij zo druk is. Hij lacht onschuldig.
D: “Nee, maar heb je wiet voor me?”

– Nee, sorry.
D: “Weet je waar ik high van word? We hebben net een show gespeeld van 50 minuten, daar word ik high van. Dat is de beste drug.” Er volgt een korte stilte. “Zijn hier ook coffeeshops?”

– Natuurlijk. En morgen gaan jullie naar Amsterdam…
D: “Ja, daar willen we echt graag naar een coffeeshop.”

Föllakzoid heeft inmiddels twee LP’s en twee EP’s op hun wat aparte naam staan. Het meest recente album ‘II’ kwam begin dit jaar uit.
D: “Ik geloof dat ik mijn tekening niet mooi vind.” Stilte… “da da da la la la la tum ti dum pom pom…”