Interview

INTERVIEW: Smith Westerns


22 november 2013

Van ons had die plaat van Smith Westerns nog wel wat meer mogen doen in Nederland. ‘Soft Will’ is een heerlijk retro/contemporain album en wij vroegen de band om daar nog eens wat meer over te vertellen. We spreken met zanger/gitarist Cullen Omori en gitarist/toetsenist Max Kakacek.

1. 3AM Spiritual
Cullen: “Dit nummer hebben we opgenomen in El Paso. Het is het eerste nummer van de plaat, wat ook het eerste nummer is dat we geschreven hebben voor het nieuwe album. We wilden er eerst een veel sneller nummer van maken, maar het is een stuk rustiger geworden. En zo is hij eigenlijk ook veel beter. Ook de structuur, met het middengedeelte en de crescendo is iets wat muzikaal nieuw voor ons was en dat zijn dingen die we graag wilden doen.”

2. Idol
Cullen: “Waar ik vooral aan moet denken bij dat nummer, is dat ik een capo op mijn gitaar gebruik voor dat nummer, ha ha. Dat was een nummer dat telkens bleef liggen terwijl we weer met andere nummers bezig waren. We wisten niet goed wat ermee moesten doen. Uiteindelijk kregen we een keer een ingeving en toen hebben we ‘m thuis in de kelder opgenomen en op het album gezet.”

3. Glossed
Cullen: “Doe jij er nu maar een paar, Max.”

Max: “Dit is een nummer dat nog redelijk in de lijn van het vorige album ‘Dye It Blonde’ ligt, qua sound en structuur. Ergens in het voorjaar van 2012 kwamen we met ideeën voor dit nummer.  Het is eigenlijk een beetje de overgang tussen plaat twee en drie.”

4. XXIII
Max: “Een nummer waarbij ik alle arrangementen heb geschreven. Ik vind het erg cool geworden. Het begon met een piano en er kwamen telkens meer en meer lagen bij en het schreef zichzelf eigenlijk. Ik denk dat je qua inspiraties wel wat Eno, Air en Pink Floyd terug kunt horen.”

5. Fool Proof
Cullen: “Ja, hoe zit het ook alweer met dit nummer?”

Max: “Het is het eerste nummer dat we opgenomen hebben voor deze plaat en waarschijnlijk het nummer dat het meest live klinkt. We hebben het outro opgenomen op mijn verjaardag, ergens om 3 uur ’s nachts. Ik weet verder niet of je dat ook terug kunt horen of iets zegt, ha ha.”

6. White Oath
Cullen: “Dit is een nummer waar we allemaal echt heel blij mee zijn. We wilden eerst het album ‘White Oath’ noemen, maar dat klonk te veel als ‘white power’ of als een metal-plaat. Althans, dat zeiden vrienden van ons toen we met het idee speelden om het album zo te noemen. Wij hadden dat zelf eigenlijk helemaal niet zo gezien. Uiteindelijk hebben we ‘m toch maar ‘Soft Will’ genoemd, dat past ook wel een stuk beter bij de muziek.”

7. Only Natural
Max: “Dat nummer staat in 6/8 maat. Ook zoiets wat we nog niet eerder hebben gedaan. Het is niet dat we bewust op zoek geweest zijn naar dat soort muzikale dingetjes, een hoop gebeurde simpelweg tijdens het maken van deze plaat.  We spelen dit nummer trouwens niet live op deze tour. We zijn een beetje kwijt hoe die ook alweer ging, ha ha.”

8. Best Friend
Cullen: “Best Friend is een beetje een tongue in cheek-achtig nummer. Ik heb een plaatje van Dakota Fanning (19 jaar oude actrice in o.a. ‘The Twilight Saga’ en ‘War Of The Worlds’ red.) aan mijn muur hangen, toen ik teksten aan het schrijven was bleef ik naar dat plaatje van haar kijken. Dakota Fanning heeft dat nummer dus zeker geïnspireerd. En dan wel de ‘oudere’ Fanning hè, niet de jongere. Dat zou niet OK zijn. Ik heb echt geen idee hoe dat mij precies inspireerde, maar voor zoiets moet je in een bepaalde mind set zijn en dat was ik zeker op dat moment.”

9. Cheer Up
Cullen: “Daar hebben we nog wel voor moeten knokken om die op tijd erop te krijgen. We hebben die dan ook best wel snel en vrij gehaast gemaakt en opgenomen, maar ik ben erg blij met het resultaat. Vooral het einde vind ik cool, waarbij het nummer als het ware explodeert, bijna als een oud Wilco-nummer. Dat was ook wel een inspiratie voor het nummer. De titel van, Cheer Up, wilde ik al heel lang een keer gebruiken voor een nummer. Ik vond ‘cheer up’ altijd erg lekker klinken. Ik had nog een idee waarbij ik dat als naam voor een EP wilde gebruiken, met dan een cover waar een bedroefd iemand op zou staan. Maar goed, bij dit nummer was de tijd rijp voor Cheer Up. Het is, net als bij 3AM Spiritual eigenlijk, een soort verlossend nummer. It’s a redemptive song.

10. Varsity
Cullen: “Dit was de single van het album en het is een nummer waar ik nog steeds wel erg trots op ben. Tijdens het maken van een album zijn we vaak niet zo blij met alle nummers, geen idee waarom eigenlijk. Maar na verloop van tijd vallen de nummers pas en dit nummer vind ik goed gelukt. Ik hou van de oe’s en de aah’s, die zijn op onze manier catchy. Het sluit het album prachtig af, en het is ook het laatste nummer dat we voor het album hebben geschreven en 3AM Spiritual was de eerste. Waarmee de cirkel voor dit album rond was.”