Interview

INTERVIEW: Cloud Control


22 november 2013

Na een succesvol debuutalbum wordt de opvolger daarvan automatisch als ‘moeilijk’ bestempeld. Cloud Control haalt hun schouders daarvoor op en levert met ‘Dream Cave’ een relaxt en allesbehalve moeilijke plaat af. De middag voor hun uitverkochte concert in Bitterzoet spreek ik met frontman Alister Wright en bassist Jeremy Kelshaw. En die hebben er zin in.

Op welke manier heeft jullie verhuizing naar Engeland jullie muziek en/of sound veranderd?
Jeremy: “De opnamelocatie zal hoe dan ook altijd wel haar sporen achterlaten op een album. We zijn niet aan deze plaat begonnen met als doel een album te maken dat Brits moet klinken. Het enige waar een locatie direct invloed op het geluid heeft gehad is de grot waar we delen hebben opgenomen voor een awesome echo.”

Alister: “Hoe een song van ons klinkt hangt meer af van de muziek waar we op dat moment naar luisteren dan de locatie waar we zijn. Een van mijn belangrijkste inspiratiepunten tijdens ‘Dream Cave’ was Roy Orbison.”

Veel live recensies van twee jaar terug waren vooral positief over jullie enthousiasme op het podium. Zijn jullie door het routine van het toeren rustiger geworden omdat het hele concerten-circus niet meer nieuw is?
Alister: “Door het vele toeren zijn we een stuk kalmer geworden in ons hoofd. We weten van onszelf dat we als live-band een goede show neer kunnen zetten als we ons best blijven

Jeremy: “Een paar jaar terug waren we vlak voor de show backstage rond aan het rennen om de adrenaline rond te pompen om vervolgens head-first de show te starten. Nu is er een kalmte die iedereen zekerheid geeft dat het goed zal verlopen. Tenzij er iets vreselijk mis gaat.”

 

 

Zijn jullie niet bang dat jullie door deze routine het enthousiasme op het podium verliezen?
Jeremy: “Nee, totaal niet. Je moet het fris houden voor jezelf. Voor het publiek natuurlijk sowieso, maar in de eerste plaats voor jezelf en de rest van de

Alister: “Wanneer je op routine een show doet is dat niet per definitie slecht. Dat je zonder veel na te denken het instrumentale deel voor elkaar hebt is juist fijn. Zal ik vanavond een vette post-rock gitaarsolo move tijdens de show

Jeremy: “Ja, doen! Ik doe mee! *high five* We zijn totaal niet een post-rock band, maar met dit soort tongue-in-cheek dingen houden we humor in de optredens. Denk trouwens niet dat we hier uren over nadenken, dit bedenken we vaak op het moment zelf. Nu komt het toevallig eerder in ons op, haha.”

‘Dream Cave’ is meer een studioalbum die laag voor laag is opgenomen in plaats van live. De nieuwe songs moet je als band daarna een soort van herontdekken voor de live-vertaling, hoe ging dat?
Alister: “Het was even lastig op het begin, maar nu hebben we de meeste songs wel door. Live is het echt een geheel geworden bij de oudere

Jeremy: “Bliss Release is meer een verzameling nummers die we allemaal met dezelfde ingrediënten gemaakt hebben. Wat wij als Cloud Control live kunnen vertolken was de basis en daar zijn die songs mee gemaakt. Dream Cave is inderdaad meer een geval ‘songs schrijven, in de studio laag voor laag opnemen tot het af is, en daarna kijken hoe we het live gaan doen’. Het kost wat tijd, maar uiteindelijk is het wel echt goed gelukt. En live zal het dus niet exact als op plaat klinken.”

Moet een band live anders klinken dan op de opnames? Of mag live muziek ook best te Shazammen zijn?
Jeremy: “Ha ha, dat hebben we laatst geprobeerd bij een band. Het werkte niet altijd maar bij twee songs was het

Alister: “Als een band live-elementen toevoegt of weglaat gaat een song naar mijn idee meer leven. Bij een goede live-band heb ik na de show meer het idee en het gevoel de band en de liedjes te snappen. Toen ik paar jaar terug Interpol zag klonk iedere snaar die ze aanraakte exact als op het album, maar bij een band als Interpol moet dat juist.”

Jeremy: “Bij elektronische acts kan je waarschijnlijk alles Shazammen, omdat dezelfde samples gebruikt worden als op de opnames. Dus voor zulke acts ligt het wel anders. Als elektronische act wil je niet dat je live te Shazammen bent, als band is het maar net wat de band zelf wil. Ik hoop dat Shazam ons live niet snapt, live klinken we energieker dan op plaat.”

Die avond Shazam ik twee songs tijdens het optreden in Bitterzoet: Scream Cave en Dojo Rising. De app kwam er niet uit en gaf tweemaal ‘No Match’ als reactie. Mission accomplished!