Live

Skaten, kunst en muziek: op 24 augustus wordt Pier 15 tot een indie-walhalla omgebouwd tijdens Volcom Garden Experience


13 augustus 2019

Volcom Festival
Zaterdag 24 augustus

Volgende week zaterdag staat Breda op zijn kop als Volcom Garden zijn vleugels uitslaat boven Pier 15. Met kunst, muziek, DJ’s, allerlei eten en drinken plus een platenmarkt, wordt het een bijzonder kleurrijk event voor skate- en muziekliefhebbers. En geloof het of niet: het is ook nog eens gratis toegankelijk!

Het zwem-, skateboard- en skate-kledingmerk organiseert de Volcom Garden Experience Tour dit jaar in Breda, Bordeaux en Berlijn. Het event is oorspronkelijk begonnen in het Texaanse Austin, waar het zo’n succes was dat Volcom besloot de oceaan over te steken en daar een dikke dag vol kunst en muziek te programmeren. Zo spelen onder meer King Khan Ltd., Mozes and the Firstborn, Pizza Knife, Donna Blue, Niko en Leopard Ale tijdens de Nederlandse editie.

Voor zo’n dag rondom een skate-thema moest er natuurlijk een geschikte stad worden gevonden en dan kom je al snel uit bij het Bredase Pier 15. Zonder twijfel een van de tofste festivalarea’s van Nederland, waar we onder meer tijdens Surf & Turf Fest aanwezig waren. Binnenin het gebouw op het Haveneiland is de waanzinnig mooie skatehal en buiten een bowl, een basketbalveld en een freerunpark. We maken je eerst even lekker met een paar toffe foto’s en daaronder geven we je onze tips voor het festival.

Foto: Mathijs Tromp

Foto: Sabrine Baakman
Foto: Sabrine Baakman
Foto: Sabrine Baakman

King Khan LTD.
Te beginnen met wel een hele sicke boeking, want King Khan komt met zijn LTD.-uitvoering naar Volcom Garden! De punkgoeroe richtte deze band op met een andere legendarische garage-grootheid: Sean Wood van The Spits. Het resultaat is Louder Than Death, dat zijn platen uitbracht via het waanzinnige label In The Red, dat eveneens werkt met bands als Ty Segall, Wand, Reigning Sound, Jon Spencer en Ex-Cult.

Vorig jaar bracht de band zijn zelfgetitelde album uit en dat is net zo knettergek als je zou verwachten van deze twee. Waarbij we nog niet eens verteld hebben dat Aggy en Looch van Magnetix in deze band spelen. Eigenlijk te bizar voor woorden hoe super hard LTD is en dat kun je ‘zomaar’ zien in Pier 15!


Foto: Ab Al-tamimi

PIZZA KNIFE
Furore maken in de skate- en punkscene doet PIZZA KNIFE ondertussen alweer een tijdje. Het is nihilistische garagepunk wat de klok slaat bij deze Utrechters, die zich laten inspireren door bands als GG Allin, The Spits (heb je ze weer), Bad Brains en Dr. Duval. De liveshows, kunnen we je uit ervaring vertellen, zijn echt retegoor en retesick.

Met frontman Rutger de Boer weet je dat het lekker uit de klauwen gaat lopen, want hij ligt meer op het publiek dan dat hij op het podium staat. Om een idee te krijgen, luister hieronder het 46 seconden durende Hate. Kort, krachtig en knetterhard: wat heb je nog meer nodig? Ja, nog veel PIZZA KNIFE en dat kun je krijgen ook!


Foto: Tess Janssen

Mozes and the Firstborn
Zijn er nog podia in Nederland te vinden waar Mozes and the Firstborn nog niet zijn experience heeft laten zien?! Dat kunnen alleen nieuwe festivals zijn, want dit decennium is Mozes and the Firstborn tot een van Nederlands beste bands in het circuit uitgegroeid. Binnen de landsgrenzen houden we de band al een tijdje niet meer, maar op 24 augustus is de band erbij met Volcom Garden.

Daar komen de garagerockers onder meer het gloednieuwe en rijk geproduceerde album Dadcore laten horen, met daarop de briljante single Sad Supermarket Song, waarover we nog schreven: ‘Muzikaal gezien doet de hilarisch huilerige single sterker denken aan de VS, waar de Eindhovenaren sinds hun passage op SXSW eerder dit jaar weer wat meer voet aan wal kregen.’ Ga dat zien, want deze band stelt nooit teleur en lijkt nog steeds alleen maar beter te worden.


LEOPARD Ale
Relatief wat onbekender nog in Nederland, is LEOPARD Ale. De band die in 2017 een debuutalbum Abcdefghijkleopardale uitbracht en waar verder eigenlijk niet eens zoveel over bekend is. Er staat niet voor niets in de Instagram-bio van de band: ‘We’re just a couple of weird kids posting conundrums.’ Raadselachtig, dat is deze band zeker, maar een van de verrassingen tijdens Volcom Garden kan het zomaar eens worden.

Ik maak serieus zelden mee dat ik een band opzoek op Facebook en geen enkele social media-vriend hem niet al volgt. Zo aan de namen van de bandleden te zien (we hebben serieus veel Google-searches gedaan), komt de band uit Frankrijk (of Wallonië). Op Spotify doet de band het vooral goed in Berlijn, Frankrijk en Oostenrijk. De band heeft op zijn beurt het beste uit Brooklyn gehaald, van de slick-as-fuck gitaarpartijtjes die aan Mac DeMarco doen denken en de vele funky raps en scratches aan Beastie Boys. Een heel vreemde combinatie die verbazingwekkend goed werkt!


Foto: Jessie Kamp

Donna Blue, Niko en een hoop kunst
Wil je nog meer weten over de nostalgische pop van Donna Blue? Luister dan eens onze radioshow tijdens Motel Mozaique op Operator terug, waar we de band in de studio hadden en van alle kanten hebben belicht. Luister daarna direct de zelfgetitelde EP vol twangy surfgitaren.

Over Niko hebben we ook al zo vaak geschreven. Waarom? Omdat het nou eenmaal zo’n leuke band is! Vorig jaar interviewden we de funky slackerband uit Den Haag die je alleen al moet gaan zien wegens de bijdehante grappen tussen de nummers door.

Credit: Elzo Durt

Op het gebied van kunst kun je je lol op met onder meer de Belgische kunstenaar Elzo Durt, Hugo Zorro, skateboard-fotograaf Jelle Keppens en de Franse illustrator Sinpiggyhead. Voor meer informatie over Volcom Garden: check het event!


WEBSITE VOLCOM | FACEBOOK-EVENT | LOCATIE