New Music

TDI Radar: laat je hypnotiseren en desoriënteren door de Japanners van Minami Deutsch


8 mei 2019

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een band die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag stellen we je voor aan Minami Deutsch, de band die onder meer op Fuzz Club Eindhoven speelt. Laat je niet in verwarring brengen door de naam, want de band komt uit Japan en niet uit Duitsland.

Wil je deze afleveringen volgen en beluisteren? Check hem hieronder als podcast en abonneer je via een van onze kanalen.

Achtergrond: Voor het ontstaan van de band moeten we terug naar Tokio in 2014. Sindsdien is de band opzoek naar een raakvlak tussen de muziek van weleer en de creatie van vernieuwende dingen. Dat kwam er in 2016 met de release van debuut-EP Minami Deutsch. Die claim maakt de band pas echt hard met With Dim Lights, het album dat vorig jaar verscheen en je veertig minuten meeneemt naar een ander universum.

We moeten het toch nog even hebben over die verwarrende naam. Minami is de Japanse vertaling van ‘zuiden’ en Deutsch: wel ja dat spreekt voor zich. Op basis van de bandnaam valt niet veel af te leiden over wat je zult horen, want het drietal heeft meer overeenkomsten met een band als Ash Ra Tempel, die dan weer uit Berlijn komt. Even onze topografische kennis testen, maar de Duitse hoofdstad ligt toch echt wel in het noordoosten. Ons misleiden, daar zijn die Japanners wel goed in. Een kleine aanduiding voor hoe Minami Deutsch ons muzikaal in een zwart gat meesleurt.

Samengevat: Oneindig rondtollen in een onbekend en hypnotiserend universum.

Weetje: Na een geslaagde show op Tokyo Psych Fest werd de band opgepikt door het Britse label Cardinal Fuzz wat de band meteen een ticket Europa opleverde.

Eentje voor de playlist: Echt radio-proof is I’ve Seen a U.F.O. niet, maar een mooie toevoeging voor je playlist is het ongetwijfeld. Ruim acht minuten lang raast de psychedelische rock van Minami Deutsch aan je voorbij. Even rustig om je heen kijken in een buitenaardse wereld om dan in sneltempo weer in een zwart gat te vallen.

Je drijft steeds verder weg van de realiteit om achteraf totaal gedesoriënteerd uit te zoeken of je nou echt een U.F.O. zag. Heel wat distorted gitaren, hier en daar fluisterende, vervormde vocalen en een 2019-waardige portie elektronica bezorgen je ongetwijfeld een bijzondere trip. En laat al die klanken, waarop bijna geen label meer te plakken is, dan maar lekker herhalen.

Voor fans van: De Japanse band Minami Deutsch past mooi in het rijtje met bands als Acid Mothers Temple, Boredoms en Melt-Banana.

In je agenda: Op 21 augustus staat Minami Deutsch in het Nijmeegse Merleyn en twee dagen later kan je het Japanse drietal op Fuzz Club in Eindhoven zien.