Interview

INTERVIEW: The KVB


23 december 2013

The KVB

 

 

The KVB is inmiddels alweer een paar platen verder en staat duidelijk zijn mannetje in de kleine zaal van het Liverpool Psych Fest. Het duo Nicholas Wood, aka Klaus Von Barrel en Kat Day maakt harde, vieze, minimale en obscure shoegaze. Een gitaar, een potje synths en een drumcomputer is alles wat ze nodig hebben om je omver te blazen. 

Om het interview op te kunnen nemen moet de microfoon ongeveer tegen de lippen van het duo geplaatst worden. De twee kleine muzikanten praten zacht en schuchter, een contrast als je naar hun harde en duistere optredens kijkt. Hoe kennen deze twee markante figuren elkaar? Wood legt het kort uit: “We zijn nu een jaar of drie, vier samen. Het begon als een zijproject dat ik in mijn eentje deed en waarmee ik wat dingetjes opnam. Dat kreeg toen al vrij snel aandacht en volgers, dus toen kwam Kat erbij om live synths te gaan spelen en meer op te nemen.” De synth-speelster vertelt verder: “Ik maak ook alle visuals voor de shows. The KVB is ook meer een audiovisuele ervaring.” Het visuele gedeelte is live inderdaad ook echt te gek en voegt een hoop toe aan de show en de muziek. Dat laatste doet het op zichzelf ook goed: “Onze laatste plaat is op ‘t moment uitverkocht, gelukkig komt er telkens weer snel een nieuwe aan.”

 

 

Ze nemen zelf genoeg albums op tussen al het toeren door, maar wat voor soort platen luisteren ze zelf zoal naar de laatste tijd? “Ik ben erg fan van de laatste Tropic Of Cancer, die vinden we beiden echt te gek”, vertelt Day enthousiast. En toen ze nog kleine KVB’s waren? “Vooral ganster rap, ha ha. Ik weet ook niet waarom, man. Puberty…”, verzucht Wood.

Nieuw album/EP
Hun album ‘Immaterial Visions’ van begin dit jaar en ‘Minus One‘ uit november zijn waarschijnlijk de sterkte wapenfeiten van de band. Half november komt er alweer een nieuwe, sterke plaat aan: ‘Minus One’. Maar ook in de tijd na het opnemen van die plaat hebben de twee niet stilgezeten, want er komt alweer meer aan. De band is namelijk in de studio geweest voor een nieuwe EP: “We hebben in Berlijn opnames gedaan en we hebben deze keer de plaat met echte drums opgenomen, wat wel weer heel anders is. Daarnaast was het ook de eerste keer dat we in een studio op hebben genomen in plaats van thuis, dat was ook wel even wennen, maar wel erg cool uiteraard.”

 

 

Wanneer kunnen we die EP verwachten? “Hij komt waarschijnlijk begin volgend jaar uit. Die EP is eigenlijk een soort stap naar de volgende plaat die eraan zit te komen. En je kunt vaak wat meer experimenteren en andere dingen doen met een EP, dat vinden we wel tof. De muziek wordt niet compleet anders of zo, ik denk dat het vooral hypnotischer wordt”, vertelt Kat Day.

Duo
De band speelt veel shows en toert in Australië tot en met Amerika, wat ook goed mogelijk wordt gemaakt door hun samenstelling: “We kunnen veel goedkoper reizen omdat we met z’n tweeën zijn. Het is economisch ook voordelig, ha ha. Vandaag zijn we bijvoorbeeld met de trein gekomen vanuit Londen, maar we kunnen ook makkelijk naar Australië, waar we dit najaar naartoe gaan met The Brian Jonestown Massacre.” Wat kunnen we allemaal van zo’n KVB live-show verwachten? “Projecties! Het is allemaal eigen videomateriaal dat ik heb gemaakt. Dat, in combinatie met snoeiharde gitaren en een hoop synths.”

Minus One (Full Album)