Live

Interview Casper Dee: “Fuzz Club Eindhoven wordt een heerlijke editie als je nieuwe muziek wilt ontdekken”


1 augustus 2019

Effenaar 
23 & 24 augustus

Eindelijk is het zover: het is de maand van Fuzz Club Eindhoven. Het wordt de tweede editie van het festival, dat opnieuw plaatsvindt in Effenaar en deze keer op 23 en 24 augustus. Na een succesvolle vuurdoop, is er dit jaar weer een line-up om je vingers bij af te likken, waarover we spraken met het opperhoofd van het Fuzz Club-label: Casper Dee.

Als we de programmering uit moeten drukken in een emoji, dan is het zonder twijfel deze: 🤯. De crème de la crème van de psychedelica, garage, drone en postpunk komt naar Eindhoven om er één groot muziekfeest van te maken. Onlangs werden de laatste namen met de wereld gedeeld, waarmee bekend werd dat je in Effenaar onder meer Kikagaku Moyo, Iceage, The KVB, Night Beats, Tess Parks, The Underground Youth, Froth, Les Big Byrd, Snapped Ankles, Whispering Sons, The Myrrors, Singapore Sling, Minami Deutsch, The Oscillation, 10 000 Russos, The Janitors en Medicine Boy kunt zien.


Goed om je te spreken, Casper! Hoe gaat het met je, wat heb je allemaal aan je hoofd deze dagen?
“Nou, mijn vrouw en ik hebben in mei een kleintje mogen verwelkomen, dus daar zit ik vooral mee bezig. Helaas hebben we aan de andere kant niet zo lang geleden onze sonische strijder Dave Cocks van Throw Down Bones achter ons moeten laten… Dat is de cirkel van het leven, denk ik.”

“Op werkgebied ben ik druk bezig het label te herstructureren en ons toekomstbestendig te maken. En los daarvan ben ik natuurlijk ontzettend druk met de voorbereidingen voor het festival.”

Vorig jaar spraken we elkaar al over de eerste editie van het festival. Wat is er in de tussentijd vooral gebeurd op het hoofdkantoor van Fuzz Club? 
“We hebben elke maand een aantal releases uitgebracht sindsdien en er is altijd wel iets gaande. Een van de hoogtepunten was een sessie die we hebben gedaan met A Place To Bury Strangers, dat is een van mijn all-time favoriete bands en door die sessie werd ik echt weggeblazen. Het is een van de beste livebands die er is en ik denk dat we die energie hebben gevangen met die sessie.”

“Een ander hoogtepunt is de release van de negende plaat van The Underground Youth, genaamd Montage Images Of Lust And Fear. Een release met deze band is voor ons altijd extra bijzonder, omdat we al sinds dag één met The Underground Youth werken.”

“Los van alle releases zijn we een Fuzz Club-lidmaatschap begonnen, waarmee je als lid elke maand een pakketje krijgt thuisgestuurd. Dat loopt erg goed en hopelijk hebben we binnenkort genoeg fans om exclusieve ledenreleases uit te brengen.”

Zijn er nog nieuwe bands waar jullie mee werken en waar je erg enthousiast van wordt?
“Recent hebben we een nieuw project van Hákon Aðalsteinsson (van The Third Sound, red.) uitgebracht, genaamd Diagram. Het geluid op debuutalbum Transmission Response is geïnspireerd door het minimalisme van Suicide, Chrome en Duitse elektronica uit de jaren zeventig, het heeft echt een filmisch gevoel. Los van die plaat werk ik aan Volume 6 van onze Reverb Conspiracy-compilatie, die altijd nieuwe bands in de spotlight zet. En we hebben net Elephant Stone getekend voor het volgende album, ik ben erg blij om dat werk te mogen delen met Fuzz Club!”

Onderweg naar Eindhoven vanuit Londen vertelde ik onze taxichauffeur dat ik dit nooit meer zou doen

Over naar Fuzz Club Eindhoven: jullie komen terug naar Nederland. Als je aan de eerste editie denkt, wat schiet er dan als eerste door je hoofd? 
“Om eerlijk te zijn: stress! Een festival opzetten zoals dit, zonder financiële backup of wat dan ook, is ontzettend zenuwslopend. Onderweg naar Eindhoven vanuit Londen vertelde ik onze taxi-chauffeur dat ik dit nooit meer zou doen. Maar ik haalde zoveel plezier uit het opzetten van zoiets groots, en toen ik uiteindelijk de sfeer op het festival ervoer, was dat het allemaal waard.”

Over het algemeen: hoe kijk je terug op de eerste editie? Hoe was het publiek, de bands, het eten, het gevoel?
“Er was echt een speciale atmosfeer in Effenaar, mensen kwamen van overal ter wereld om erbij te zijn. We hebben vorig jaar bezoekers uit 35 landen geteld, wat waanzinnig is voor een relatief klein niche-festival als het onze. Als je al die gepassioneerde liefhebbers in één pand hebt, dan ontstaat er iets unieks. Magic happens! Het publiek voedt de bands en vice versa, dat is te gek om mee te maken. Wat betreft het eten: ik weet het niet, eigenlijk. Heb ik überhaupt wel gegeten dat weekend?!”

“De bands waren in bloedvorm, speelden op de toppen van hun kunnen en dan nog nét iets meer. Tijdens het festival zelf was er een aantal bijzondere momenten. Ik denk dat de show van Spectrum een van mijn favoriete shows ooit was. Sonic Jesus was waanzinnig en het was ontzettend leuk om The Wands weer te zien. Oh, en The Limiñanas blies echt iedereen weg, dat was te gek.”

“Ik weet niet altijd of mensen doorhebben wat voor rijke muziekgeschiedenis Effenaar wel niet heeft”

Effenaar is een geweldige venue voor een indoor-festival. Wat maakt het zo’n goede zaal voor dit festival?
“Er is een aantal dingen die Effenaar een goede plek maken. Zo heeft het een geweldige buitentuin waar je kunt hangen, waar DJ’s plaatjes draaien en waar je lekker kunt eten en drinken in de zon. Er zijn een goed café en restaurant en mooie plekken waar je een merchandise- en platenmarkt neer kunt zetten.”

“Het design van Effenaar vind ik daarnaast ontzettend smaakvol, het voelt industrieel aan en niet als een nieuw gebouw. En ik vind het tof dat het is gebouwd op de plek waar het oude gebouw stond. Ik weet niet altijd of mensen doorhebben wat voor rijke muziekgeschiedenis Effenaar wel niet heeft: met bands als Ramones, Sex Pistols, Joy Division en Sonic Youth, om er maar een paar te noemen.”

“Wat het eveneens bijzonder maakt, is dat de zaal een bijzondere crew heeft die bestaat uit hardcore-muziekfans. Ze snappen wat er moet gebeuren om het publiek en de bands de juiste ervaring te geven.”

Nu staat de tweede editie voor de deur. Zijn er dingen die je anders gaat aanpakken?
“We waren erg blij met hoe het vorig jaar ging, dus we zullen geen drastische wijzigingen doorvoeren. Maar er zijn wel een paar kleine dingen waar we naar gaan kijken. Dit jaar is er bijvoorbeeld een visuele artiest in beide zalen. Dat visuele aspect speelt zo’n belangrijke rol bij het type muziek dat op het podium staat. Dit jaar hebben we Sam Wiehl en Innerstrings (Chris Tomsett, red.), daar ben erg blij mee.”

“Daarnaast is er een gigantisch festival-compilatiealbum gemaakt dat als triple-vinyl uit wordt gebracht en waar we erg veel energie in hebben gestoken. Dit jaar zullen er ook een hoop releases exclusief te koop zijn, die nog niet officieel uitgebracht zijn. Daarnaast hebben we een grote warm-upshow op donderdag in het Stroomhuisje waar Cosmonauts, Nonn en Tjalling zullen spelen. Het is een gratis avond, dus kom vooral langs!”

Wanneer ben je met de line-up begonnen voor de editie van dit jaar?
“Tijdens het vorige festival al. Ik wilde de programmering loyaal houden aan de scene, maar niet kopiëren. Vorig jaar was de line-up vrij persoonlijk, het was mijn droomprogramma en vooral gebaseerd op het label. Maar als festival moet je het fris houden en ik wilde het diverser maken. Wat overigens geen probleem is: er zijn zoveel goede bands op het moment!”

Zijn er bands waar je echt naar uitkijkt?
“The Gluts gaat je omver blazen: als je muziek graag hard hebt, dan is dat een must-see. Of zal ik zeggen: ‘een ervaring’, omdat het erg fysiek is. Daarnaast kijk ik erg uit naar Les Big Byrds, ik vind het album Iran Iraq IKEA geweldig en dat zou zomaar een van de hoogtepunten kunnen worden. En zonder twijfel Kikagaku Moyo, wat simpelweg een van de beste bands is op dit moment. Ik ben al jarenlang fan van die band en ik ben erg blij en vereerd dat de band komt spelen. Het is een heerlijke editie als je nieuwe muziek wilt ontdekken.”

Het is al een speciaal festival, maar staan er nog ‘extra speciale’ zaken op het programma voor deze editie?
“We hebben de wereldpremière van The Telescopes Taste. A 30 Years Celebration, met daarna een Q&A in het Student Hotel aan de overkant van de straat. En, ik heb het al genoemd, maar de visuals in beide zalen gaan echt tof worden!”


WEBSITE EFFENAAR | FACEBOOK-EVENT | TICKETS