Live

Waarom Kliko Fest een van de hardste feestjes van het jaar wordt met Curtis Harding, Cloud Nothings, Crows, SONS, Flamingods en The Schizophonics (13 juli, Patronaat)


4 juli 2019

Kliko Fest
Zaterdag 13 juli
Patronaat Haarlem

Een van de meest brute feestjes van het jaar staat op het punt om als een orkaan over ons heen te komen: Kliko Fest. Een zweterige rock-‘n-roll-marathon zonder poeha, kortom: gas erop! Wij lichten een aantal acts uit die 13 juli spelen, want jongens en meisjes: er is een hoop te zien.

Van Curtis Harding tot Cloud Nothings, King Khan & The Shrines, SONS, Crows, Flamingods, The Blinders, Psychotic Monks, Petrol Girls, Naked Giants en Warmduscher: het is slechts een greep uit de bands die je kunt zien tijdens Kliko.

Het festival dat onder meer bekend staat om zijn lange, lange nacht, want het licht wordt pas om 6 uur in de ochtend uitgedaan in Patronaat. Kliko-kapitein Jeroen Blijleve vertelde ons daarover het volgende toen we hem interviewden: “Dat doorgaan tot de ochtend is eigenlijk ook het eerste idee van het hele Kliko Fest. Vaak sta je na een show om elf uur alweer buiten, terwijl rock-‘n-roll ook iets van de nacht is. Daar krijg je een veel betere interactie tussen bands en publiek, want die is diep in de nacht echt wel anders dan acht uur ’s avonds.”

Alleen vorig jaar kon je al FIDLAR tot Oh Sees, Los Mirlos, Equal Idiots, FUZ, The Mystery Lights, The Soft Moon en Electric Eel Shock zien, eerder waren Ty Segall, Allah-Las, Jon Spencer Blues Explosion, The Phantom Four, Dead Ghosts, New Bomb Turks, together PANGEA en Meatbodies van de partij in Haarlem. Je bent daarom gewaarschuwd: Kliko stelt niet teleur en de spijt is eeuwig.

Ben je nu al overtuigd en wil je naar Kliko Fest? Mail dan vóór 12 juli naar ricardo@thedailyindie.nl en wie weet sta je bij het rock-‘n-rollste feestje van het jaar in Patronaat.


De grote namen op de festivalposter komen HARD dit jaar met Curtis Harding, die wij uiteraard kennen van dat gigantisch goede album Soul Power uit 2015, maar eigenlijk vooral van Night Sun, het lo-fi garagesoul-bandje dat hij kort vormde met gasten van Black Lips en Night Beats. Klinkt niet alleen als een droomband, dat was het ook.

Anyway: laat Harding maar rocken. Net als die gasten van Cloud Nothings, de band die als een soort continue draad door onze geschiedenis loopt en we drie(!) keer interviewden (2012, 2014, 2017) en talloze New Musics en reviews over schreven. Ja, je hoeft ons niet te overtuigen van deze band. Alleen met Attack On Memory heeft de band zich al onsterfelijk gemaakt, het laatste album Last Building Burning was eveneens psychotisch – je zou bijna zeggen: ouderwets hard.

Bij King Khan and the Shrines denken wij direct: feestje! De in Berlijn gevestigde band stelt nooit teleur met een mix van garagerock en psychedelische soul. Vorig jaar bracht de band nog het album Three Hairs and You’re Mine uit 2001 opnieuw uit vol ass shaking rock-‘n-roll zoals de cultlegende het zelf noemt. En zo kan hij zijn oeuvre nog wel vaker in de mix gooien, want hij heeft een discografie om je onuitputtelijk mee te vermaken.

In 2013 hadden wij de eer om met de getooide King Khan te hangen en hem al onze vragen te stellen rondom zijn laatste album Idle No More. Daarin zegt hij onder meer: “Ik kan alle krankzinnigheid dat binnen in mij zit op het podium naar buiten laten, in plaats van het op te kroppen. Alsof ik een demoon van mij loslaat!”

In de categorie ‘jonge honden-bands’ is er genoeg voor iedereen. Te beginnen met de Vlaamse heren van SONS, de band die dit jaar een goed harde debuutplaat afleverde met Family Dinner. Dit voorjaar spraken wij de garagerockers erover, waarin De Nieuwe Lichting-winnaars in 2018 onder meer vertelde: “Vanaf de eerste repetitie, eigenlijk super cliché, leek het wel een film. We begonnen samen te spelen en het werkte.” De ambitie spat eraf, de band heeft de nummers en de juiste energie: zeker gaan zien!

Al iets langer van de partij zijn de jongens van Crows, die zich ondertussen wel bewezen hebben met donkere, bezwerende en krankzinnig scheurend gitaarlawaai. De Londenaren kastijden hun instrumenten tot ze leeggebloed zijn. Na een aantal sterke EP’s, verscheen begin dit jaar het debuutalbum Silver Tongues waar de band een zegetocht mee voert door binnen- en buitenland. Bekijk van tevoren even of je zorgverzekering tandheelkunde dekt, want die shows zijn hard!

Om het nou gesmeerd te noemen, dat gaat weer wat ver, vast staal wel dat The Blinders een waanzinnig dikke sound heeft. Het drietal uit Manchester heeft trillende, dikke en lage riffs, donderende baslijnen, galmende vocalen en heeft Humbug in het achterhoofd als holy grail. Een soort modderige garageblues is het resultaat op debuutalbum Columbia uit 2018.

Dan is de line-up pas ergens op de helft, want met Flamingods: een band met roots in Bahrein en onlangs nog zijn bijzondere ontstaanverhaal vertelde in een interview. “De diversiteit die je nu zien in psychedelische muziek en rock in het algemeen, is er een waar bands voor ons voor gevochten hebben. Het is zo mooi en bijzonder om te zien dat dat nu eindelijk aan het gebeuren is.” Waar deze mannen de kleurrijke mosterd van vandaan halen? Ga het vooral zelf ontdekken!

Andere interessante acts zijn Vox Low, een Franse band die orgeltjes verbindt aan funky basloopjes en alles wat Franse psychedelica altijd zo ontzettend zwoel en fijn maakt. Bijzondere kinderen van de nacht.

Binnen Kliko Fest lijkt er altijd een afdeling met ‘Los’ te zijn, deze keer zijn dat Los Chicos. De Spaanse band die al zo’n twee decennia mee dendert, meerdere country-punkrock-albums uitbracht, sloopte podia over het hele continent en komt de dertiende Patronaat onder handen nemen.

Wat betreft de troefkaart van dit jaar, dan gaan we voor The Schizophonics. Knalharde garage die garant staat voor MC5-achtige goorheid en fuzzrock die een goedkeurend knikje zou krijgen van The Stooges. Frontman Pat Beers lijkt op het podium wel een soort James Brown-achtige performance weg te geven en samen met zijn band geeft hij elke show alles wat ze hebben. We hebben wat live-beelden zitten checken op YouTube en dat was niet mis kunnen we je vertellen.


WEBSITE PATRONAAT | FACEBOOK-EVENT | TICKETS