Interview

INTERVIEW: King Khan & The Shrines


19 september 2013

King Khan is terug. Na in 2008 zijn laatste album met zijn Sensational Shrines uit te hebben gebracht en in 2010 aan te hebben gegeven zich terug te trekken,  is er nu  dan eindelijk een langverwacht nieuw album: ‘Idle No More’. Op 3 September komt deze uit via Merge Records.

Hoewel King Khan niet bepaald een brave status heeft (Google hem alleen al en er vindt een afbeelding hoe hij ooit tijdens een optreden bij EMA zijn blote kont in het gezicht van Lindsay Lohan duwde), komt hij vlak voor zijn optreden in Patronaat uiterst relaxed en welgemanierd over. Al is hij inmiddels ook ouder (alweer 36), en naar eigen zeggen dus vast wijzer. Terwijl zijn acht metgezellen, genaamd the Shrines, in alle krochten van de backstage luid liggen te snurken, begint hij vrolijk met praten: “Onze comeback voelt goed. Al vind ik zelf dat het niet echt een comeback te noemen valt, aangezien we altijd door zijn gegaan met het maken van muziek. Dat zit gewoon in je en kun je niet stoppen,” vertelt hij lachend. “Ik, me volledig terugtrekken uit de muziek? Nee!”

 

 

Zware periode
De meeste liedjes op het nieuwe album klinken vrolijk en opgewekt, wat haaks lijkt te staan op het feit dat het album een weerspiegeling is van een slechte periode in Khan’s leven. Drie van zijn beste vrienden overleden respectievelijk aan kanker, zelfmoord en drugs (Jay Reatard o.a.): “Muziek is in mijn leven altijd al een oplossing geweest  voor problemen. Daarom is gospelmuziek voor mij ook heel inspirerend, mensen die het moeilijk hebben komen bij elkaar en maken samen de mooiste muziek. Deze benadering wil ik ook zoeken.”

Het catchy nummer Bite my tongue is een zo’n nummer op het album dat zo vrolijk en opgewekt klinkt, maar als je beter luistert toch een donkerdere draai en dieperliggende betekenis heeft: “Dit nummer gaat dan ook over het vechten voor het goede, maar tegelijkertijd samenwerken met het kwaad. Dit soort tegenstellingen vind ik interessant. Ik zou dan ook willen dat mijn muziek wordt beschouwd als licht in het donker.”  

 

 

‘Idle No More’
De beschouwing van licht in het donker komt ook terug in de naam van het album ‘Idle No More’. Dit is namelijk een protestbeweging in Montreal; Canada, waar Khan oorspronkelijk vandaan komt: “Het is een beweging van buitenlandse Amerikanen. De meeste mensen, waaronder vrienden van me, wonen in reservaten onder barre omstandigheden. Nu verenigen ze zich eindelijk en vechten ze terug tegen de overheid.” Het leek Khan dan ook goed het album hiernaar te noemen, om aandacht te vestigen op hun protesten en idealen: “Op een manier kan ik mij ook met ze identificeren, omdat ik nu na mijn korte pensioen ook weer aan het terugvechten ben om mijn plek op de troon als King weer te mogen bemachtigen.” We worden even onderbroken door een luide snurk van een van The Shrines, maar dit weerhoudt Khan er niet van serieus verder te gaan: “Popmuziek bestaat tegenwoordig ook veel uit domme nietszeggende gedachten van mensen, terwijl muziek van vroeger veel meer te maken had met het revolutionaire. Dit wilde ik vangen in mijn album, om mensen aan te zetten en te laten nadenken over actie.”

Revolutionair
Idle No More is niet de enige beweging waar Khan mee te maken heeft: “Ik  ben kort geleden gevraagd een soundtrack te schrijven voor  een documentaire over de black power movement, genaamd The Invaders. Ik voelde me vereerd dat ik hiervoor ben gevraagd, aangezien dit ook mijn visie weer ondersteunt op het feit dat muziek iets revolutionairs bij zich zou moeten dragen.”

 

 

Heling
Naast het revolutionaire aspect in zijn muziek, benoemt hij ook het helende aspect van muziek. “Ik sta bekend als over de top tijdens mijn optredens, maar verbazingwekkend genoeg merk ik nog steeds niet dat ik ouder ben geworden. Voor mij werkt muziek dan ook helend. Ik kan alle krankzinnigheid dat binnen in mij zit op het podium naar buiten laten, in plaats van het op te kroppen. Alsof ik een demoon van me loslaat!” Hieruit blijkt ook meteen zijn spirituele kant, wat ook altijd inspirerend voor hem heeft gewerkt.

Tot slot verklapt Khan nog dat er meer albums gaan komen. En niet alleen met King Khan & The Shrines, ook King Khan & the BBQ Show komt terug. Daarnaast gaat Khan zich ook nog bezig houden met het producentenbestaan. In zijn huidige woonplaats Berlijn produceert hij onder andere de muziek van Mary Ocher en The Anna Thompsons, waar hij ook al zo enthousiast over klinkt. Het is dan ook maar goed dat hij volledig terug is, want wat een energie straalt van hem af en wat een inspirerende man is King Khan!