Interview

Interview Kliko Fest: “Je wordt helemaal meegezogen in een soort rariteitentoestand”


10 juli 2018

Kliko Fest
Zaterdag 14 juli
Patronaat Haarlem

Wij zijn al een tijdje aan het aftellen en tot onze blijdschap barst Kliko Fest deze zaterdag al in al zijn glorie los in Patronaat. Al onze tips voor deze rock-‘n-roll-marathon heb je van de week al kunnen lezen op onze site, nu duiken we nog veel dieper in de line-up met Kliko-programmeur Jeroen Blijleve.

Het is nogal een lijstje namen dat Jeroen Blijleve naar Haarlem weet te trekken op 14 juli. Onder meer Oh Sees, FIDLAR, The Soft Moon, Dirty Fences, The Dwarves, Los Mirlos, The Mystery Lights, Equal Idiots en The Glücks zijn van de partij. Blijleve is er zelf ook zeker over te spreken: “Jaaaah, ik vind dit de beste editie tot nu toe, ik ben er echt trots op”, zegt de programmeur opgetogen. “Direct na het festival begin ik alweer aan de nieuwe editie en ik had in oktober al de eerste namen voor het festival. Zo’n Soft Moon en Oh Sees stonden al jaren op mijn wensenlijstje, maar ook The Mystery Lights wilde ik graag terug hebben nadat ze hier een goede show hadden gespeeld vorig jaar. Dat we die allemaal te pakken hebben, is fantastisch.”

Het gaat allemaal niet vanzelf en soms heb je naast geluk ook een flinke oplettendheid nodig. “FIDLAR was dit jaar een mazzeltje, want die spelen de laatste jaren niet zoveel shows meer in Nederland. Die band had ik al een tijd op mijn lijstje, tot ik ze ineens ergens in Spanje aangekondigd zag worden. Ik heb toen direct die Nederlandse boeker gemaild met: “Hé, ik zie dat FIDLAR in Europa is, willen die jongens niet naar Nederland komen?!”

Viagra Boys tijdens Kliko Fest 2017 – credit Jaap Kroon

Flinke namen
Zo heeft Kliko dit jaar vier zwaargewichten van headliners, was dat een streven voor Blijleve? “Nee, het is zeker geen doel. Kliko gaat over een opeenstapeling van goede acts en het festival moet niet afhankelijk zijn van grote namen. Dit viel allemaal precies samen dit jaar, zo kwam Soft Moon er pas heel laat bij. De programmering was in feite al rond, tot de band ineens tóch kon komen. Toen heb ik nog wel even zitten schuiven om die ertussen te krijgen. Dat was een mooi cadeautje!”

“Maar uiteindelijk ben ik vooral blij dat er in deze line-up weer een mooie mix is ontstaan tussen oude en nieuwe acts. Met The Dwarves en Nick Oliveri is er een oude generatie aanwezig en met FIDLAR heb je ook een nieuwe generatie in het programma. Dat samenbrengen van oude en nieuwe acts vind ik erg belangrijk, dat zie je ook terug in het aanwezige publiek en dat is te gek om te zien”, vertelt hij. En in de voorverkoop blijkt het eveneens te werken. “Ja, we merken het zeker aan de kaartverkoop, die gaat erg hard. Dat wordt geheid een volle bak zaterdag.”

Fifty Foot Combo tijdens Kliko Fest 2017 – credit Jaap Kroon

Rock-‘n-roll uit Madagaskar tot Peru en Japan
Niet alleen alle leeftijden zijn vertegenwoordigd op Kliko dit jaar, ook worden de bands uit alle windstreken naar Haarlem gehaald. “Zeker, dit jaar hebben we zelfs een band van Madagaskar: The Dizzy Brains. Die jongens moest ik hebben dit jaar! De band is daar erg populair en ze nemen wel behoorlijk wat risico met hoe ze zich opstellen, ook in politieke zin. Rock-‘n-roll is daar nog best wel beladen en echt een statement, dat soort bands heb ik er graag bij.”

Wat voor gedachtes had de Kliko-kapitein nog meer voor deze editie? “Ik wil niet te puristisch met het genre omgaan, maar het is altijd zoeken wat er goed bij past en wat niet. Dit jaar speelt Los Mirlos uit Peru bijvoorbeeld, een band die uit de cumbia komt en ontzettend rock-‘n-roll is. Het is hartstikke dansbaar, er zit veel surf in de muziek en met dat soort bands wil ik wel de breedte van het festival opzoeken. Daar ga ik bewust naar op zoek, anders ben je na een paar uur ook wel murw.”

En zo gaat het tot diep in de nacht door met de glamrockers van Electric Eel Shock uit Japan. “De opbouw klopt wat mij betreft, je wordt helemaal meegezogen in een soort rariteitentoestand. Voor de afwisseling hebben we wel vanaf twaalf uur in een verborgen zaaltje allerlei DJ’s staan, want ik merk wel dat mensen af en toe ook even niet voor een podium willen staan, maar ergens lekker willen dansen”, vertelt Blijleve. “En daar gaat het lekker door tot zes uur in de ochtend. Dat doorgaan tot de ochtend is eigenlijk ook het eerste idee van het hele Kliko Fest. Vaak sta je na een show om elf uur alweer buiten, terwijl rock-‘n-roll ook iets van de nacht is. Daar krijg je een veel betere interactie tussen bands en publiek, want die is diep in de nacht echt wel anders dan acht uur ’s avonds.”

Kliko Fest 2017 – credit Jaap Kroon

WEBSITE KLIKO FEST | FACEBOOK-EVENT