Feature

10X010 POPIN – Het Gezelschap: “We gaan jou vertellen what’s going on”


17 december 2020

Rotterdam lijkt muzikaal meer ‘aan’ te zijn dan ooit en over de stad uitkijkend vanuit ons kantoortje in het hart van het centrum, zien wij de talenten haast over elkaar heen struikelen. Graag zouden we je deze acts allemaal live aan je voor hebben gesteld, maar hé: covid-19…! Dat betekent alleen niet dat we stil gaan zitten: nee! Dit najaar presenteren we met De Nieuwe Lichting een gloednieuw project: 10X010 POPIN. Waarmee we tien Rotterdamse acts aan je voorstellen door middel van een energieke livesessie, een strakke persfoto van Niek Hage én een interview op The Daily Indie.

Wat in de zomer begon als een spontaan ideetje op het terras, wordt vandaag alweer afgerond met de allerlaatste 10X010 POPIN-sessie van 2020. Wat een prachtige afleveringen hebben we al gehad, met negen Rotterdamse acts die de sterren van de hemel speelden op het kantoor van The Daily Indie en De Nieuwe Lichting. Maar niet getreurd, want ze zijn niet alleen nog allemaal terug te kijken deze winter: vandaag sluiten we hem zonder genade af met niemand minder dan Het Gezelschap. En dat is een echte klap op de vuurpijl, kunnen we alvast verklappen! De band van Jordy Dijkshoorn (De Likt), Juno (nachtburgemeester en stadsdichter van Dordrecht), Diggy Rast en producersduo Deon van Ooijen en Stam des Bouvrie

Om de groep verder aan je voorstellen, hebben we het vijftal geïnterviewd. Lees: proberen te interviewen. Want, euh, ze zijn nogal druk. Iedereen praat continu door elkaar heen, ze kunnen geen vijf minuten stilzitten en na een minuut of anderhalf gooien we ons vragenlijstje met een grijns over de schouder. We zien wel waar het schip strandt. Ondergetekende kan wel stellen dat van de vele honderden interviews die hij door de jaren gedaan heeft, dit zeker de meest chaotische was. Maar hé: ook een van de gezelligste. Ze houden gelukkig de moed erin, want als iemands jaar in het water is gevallen door kerona…

Heren! Het Gezelschap is voor zijn doen wat stil op de socials, dus vertel eens: what’s going on?
Jordy: “Ik ga jou vertellen what’s going on. Het laatste festival dat we echt hebben gedaan, is Grasnapolsky begin maart, daarvoor ging het nog los op Noorderslag en we hebben nog wat nummers kunnen spelen bij NPO 3FM. Daarna heeft het een tijdje stilgelegen, want ja: het is effe een rare tijd.”

Ja, jullie vielen ook wel echt lekker ‘met je neus in de boter’, zeg… Alles stond helemaal klaar om echt keihard te gaan knallen dit jaar, met een debuutplaat die 31 januari uitkwam…”
Diggy: “Ja, je brengt die plaat op vinyl uit, in die plaat zit een gaatje en daarin word je dus echt keihard geneukt! Geneukt. Maar gewoon echt keihard geneukt.”

Jordy: “Het is gewoon fucked up, we zijn lang met die plaat bezig geweest en dan komt dit. Maar het heeft geen zin om er lang bij stil te staan, weet je.”

Want wat gaan jullie doen dan? Stel: we kunnen gewoon weer, gaan jullie dan weer vlammen met deze plaat of toch nieuw werk uitbrengen?
Jordy: “Dat is een heel goede vraag. Ik denk niet dat iedereen in Nederland die plaat al gehoord heeft, dus wat mij betreft kunnen we deze nummers nog prima spelen volgend jaar.”

Kevin: “Vorig jaar waren we nog een live-act omdat we een festivalseizoen hebben gedraaid zonder dat de plaat uit was. Nu is ‘ie er wel, dus volgens mij kunnen we het vanaf daar oppakken aangezien mensen die plaat hebben kunnen checken.”

Jordy: “Daarnaast hebben we weer de smaak te pakken gekregen in de studio de laatste tijd, dus er komt weer genoeg nieuws aan.”

We volgen jullie al een tijdje, maar wat gaat er nou precies schuil achter deze band? Wat is het idee, waar komt het vandaan?
Diggy: “Luister: alles, álles was mijn idee. Eigenlijk zou het ‘Diggy en band’ gaan heten, maar ja: er was geen band.”

Jordy: “Ja, weet je…”

Diggy: “Houd je bek, vriend, ik ben aan het praten. Het is begonnen toen Jordy en ik een soort back-to-back superhiphop wilden maken. We gingen rappen en het allereerste nummer dat we maakten was dus precies geen rap, of hiphop. Maar een super jazzy nummer, genaamd Drankgoud. Dat wilden we afmaken. Daar paste voor ons gevoel nog een dichter bij, dat werd Juno.”

Juno: “Ik ben eigenlijk gecast door een bureau voor deze rol, maar goed.”

Diggy: “En een producer, wat deze guy werd.”

Deon: “Er was nog iets met de studio van Kevin, waardoor we bij mij op gingen nemen en de eerste avond kwam daar direct de track Het Gezelschap uitrollen. Volgens mij was dat zelfs de eerste keer dat Jordy en ik elkaar hadden ontmoet.”

Waarom klikte dat zo hard dan?
Diggy: “Zij (de producers, red.) komen altijd met van die rare en lauwe beats, waar Jordy dan keihard overheen ging spitten, waardoor ik nog harder moest komen en zo jutten we elkaar op. Dat werkt voor ons goed. Ik luister veel naar trap-shit en boom bap, maar dan zeggen die gasten: ‘ja, dat is tof, maar we kunnen ook eens iets anders doen’. En dan komen ze met een of andere country-track met weirde gitaren. Maar ja: er zit wel een beat onder. Dan is het aan Jordy en mij om daar iets sicks van te maken. Door die mix hebben we iets te pakken dat nog niet gedaan wordt.”

Juno: “Het is een soort muziekstijl die we allemaal nog niet eerder hebben gedaan, dat is er zo leuk aan.”

Wat is de kracht van Het Gezelschap?
Kevin: “Dat begint volgens mij al bij de samenstelling. Als die drie gasten vijf minuten gewoon op het podium gaan staan en hun bek houden, dan is het alsnog interessant om naar te kijken.”

Juno: “Dat zou wel echt de allereerste keer ooit zijn dat dat zou gebeuren. Maar ja, zou kunnen!”

Hoe werkt dat in de praktijk dan? Jullie komen allemaal uit een andere hoek: hoe komt dat samen?
Diggy: “Het begint vaak op het moment dat iemand een dikke track heeft gehoord en dat in de groepsapp gooit. Dat kan Jordy om vijf uur ’s nachts zijn, omdat ‘ie dan nog zit te zuipen omdat ‘ie geen leven heeft, maar dat kan in principe iedereen zijn. Zo’n nummer bewaren we voor de studio en gaan we met die vibe aan de slag.”

Dan nog over die 10X010 POPIN-sessie, dat was wel even lekker of niet?
Juno: “Weet je, het was vooral lekker om weer eens even met elkaar iets te doen op een podium. Dan weet je weer even waarom je het allemaal doet.”

Waar kwam de track Mambo vandaan die jullie speelde tijdens de sessie?
Diggy: “Als we het feestje niet binnenkomen via de voordeur, dan komen we gewoon via achter.”

Jordy: “Ja, de back door man, wat weer een linkje naar Jim Morrison is, waar ik heel groot fan van ben.”

Hé, maar eigenlijk moet het dus allemaal nog gaan gebeuren volgend jaar.
Juno: “Het is een soort tantra geworden op deze manier. Lekker uitstellen.”


Over De Nieuwe Lichting
De Nieuwe Lichting zet zich in om het belang van de Rotterdamse maker te behartigen. Naast de jaarlijkse popup-reeks organiseert De Nieuwe Lichting onder andere Eendracht Festival, Festival Downtown en een jaarlijkse serie jamsessies op het Eendrachtsplein. Daarnaast verzorgt De Nieuwe Lichting de muziekprogrammering van onder meer De Rotterdamse Dakendagen, POW! WOW! Rotterdam en Poetry Park.

Over Het Gezelschap
Wil jij weten waar Het Gezelschap volgen in 2021? Check de band via Facebook en Instagram. Contact opnemen kan via immanuel@ontrackagency.com.

Over de videomakers
De livesessies voor 10X010 POPIN zijn gemaakt door Slick Flick, de audio is gedaan door One Enterprise.

Vorige sessies
De eerste 10X010 POPIN-sessie werd gedaan door de synthpoppers van KUZKO, die kun je hier nog eens terugkijken. De tweede sessie met beat- en stemkunstenaar MAASK check je hier, de derde met het jazzy Brintex Collective hier, de vierde met de absurdistische Nederpop van LE MOTAT hier, hier de vijfde POPIN-sessie met Beau Zwart, de zesde met Dragonfruit, de swingende sessie met Kay Slice, techno-wervelwind Alberta Balsam en de experimentele poppers van Socks;SportsSocks.