Feature

The Daily Industrie: het leven van Esther Lutgendorff, retailer, presentator, manager én tourmanager


19 november 2019

Door de jaren heen hebben we over duizenden bandjes en artiesten geschreven. Maar er gaat natuurlijk nog een hele wereld schuil achter al die albums, video’s, foto’s, festivals en shows. Van boekers, (tour)managers, programmeurs en fotografen, tot videomakers, marketeers, publishers en labels. Er komen een hoop mensen bij kijken om al die artiesten, letterlijk en figuurlijk, een podium te bieden en in jouw oortjes te laten belanden. Wij lichten in deze serie allerlei muzikale smaakmakers voor je uit!

Eerder las je al over het leven van Eva van NettenMarije van VeenLisa MoreePetra RandewijkMarlies WatersEef van der VlietLisa de JonghRuby van den BrinkInge Verdegaal, Charlot Henzen en Ilana Goldstoff. Deze keer is Esther Lutgendorff aan de beurt, zij runt Velvet Music in Amsterdam, organiseert pubquizzen, doet het management van Thijs Boontjes en is/was tourmanager van acts als Douwe Bob en Tim Knol.

Wat houdt je op niet-muzikaal gebied allemaal bezig op dit moment?
“Ik doe momenteel zoveel klussen door elkaar heen, dat er niet echt tijd is voor een ‘niet-muzikaal gebied’. Maar het enige dat er totaal buiten staat, is dat ik elke zondag naar American Football kijk en we zitten nu midden in het seizoen, heerlijk.”

En op muzikaal gebied: waar ben je allemaal mee bezig?
“Ik run samen met Merel Parlevliet de platenzaak Velvet op de Rozengracht in Amsterdam en werk ik mee aan de organisatie van Record Store Day. Daarnaast doe ik management voor Thijs Boontjes, hosten Merel en ik regelmatig popquizzen, presenteer ik regelmatig een podium op festivals en doe ik tourmanagement. Nu ik het zo opschrijf: help!”

Wat heb je hiervoor allemaal gedaan?
“Hiervoor heb ik tien jaar lang een eigen merchandise-bedrijf gerund: Ka-Ching Merchandising, en daarmee ging ik het hele land door op tour met onder meer Spinvis, Johan, Voicst, Pete Philly & Perquisitie.”

Hoe ziet een ‘gemiddelde’ week van jou er ongeveer uit?
“Een gemiddelde week is voor mij drie dagen winkel, één kantoordag bij Record Store Day en in alle uren daaromheen quizzen voorbereiden, afspraken, mails beantwoorden en de social media-kanalen van de winkel en RSD bijhouden.”

Waarom doe je wat je doet en wat vind je er het leukst aan?
“Ik doe wat ik doe omdat ik slecht ‘nee’ kan zeggen tegen al die leuke klussen. Ik merk dat ik het heel leuk vind om zoveel verschillende dingen te doen. Ik denk dat ik uiteindelijk productioneel het sterkst ben en ik houd van de afwisseling. Het leukst aan de verscheidenheid van die klussen, is dat muziek de overkoepelende factor is en ik omring mij graag met toffe klussen en muziek waar ik zelf ook graag naar luister.”

“Dat was een droom die uitkwam. Eigenlijk kan ik nog steeds niet geloven dat het echt gebeurd is”

Wat is een recent project/event waar je aan hebt gewerkt en waar je erg trots op bent?
“Ik ben erg trots op hoe we onze popquiz in een paar maanden hebben weten uit te breiden van een Amsterdams zaaltje naar meerdere steden, met als klap op de vuurpijl een uitverkochte Gebr. de Nobel in Leiden. Verder ben ik deze zomer op tour geweest met de Nieuw-Zeelandse zanger Marlon Williams. Dat was een droom die uitkwam. Eigenlijk kan ik nog steeds niet geloven dat het echt gebeurd is.”

Heb je nog een grote droom, iets dat je ooit écht graag zou willen doen?
“Mijn grote droom is de platenzaak goed draaiende houden en daarnaast af en toe een tour in het buitenland kunnen doen. Dat is voor mij een ultieme combinatie. Ik heb het afgelopen jaar een hoop muzikanten uit Nieuw-Zeeland ontmoet en die vertelden mij dat ik daar allerlei tourmanagement-klussen zou kunnen doen. Als dat écht zo is, zou dat wel de gróte droom zijn.”

Hoe houd je jezelf scherp en blijf je leren en beter worden?
“Ik houd mezelf scherp door altijd bang te zijn dat ik te weinig doe. Dat is waarschijnlijk een bonnetje voor een burnout, en het is waarschijnlijk heel ongezond, maar ik zal mijzelf altijd vergelijken met anderen en proberen relevant te blijven en geen steken te laten vallen.”

Hoe blijf je op de hoogte van alles wat er speelt in de bizz?
“Een beetje door de socials, maar vooral door mijn ‘fysieke’ netwerk. Ik heb in de afgelopen vijftien jaar zo ontzettend veel mensen ontmoet en ik heb met veel mensen contact. Doordat ik veel verschillende dingen doe, spreek ik ook verschillende mensen en blijf ik redelijk goed op de hoogte. Dus let op kinders: altijd goed je netwerk onderhouden.”

“Het allerbelangrijkst voor mij is: goed slapen”

De muziekwereld is altijd in beweging en de laatste jaren is er nogal wat veranderd: hoe staat de muziekscene er op het moment voor volgens jou?
“Ik heb het gevoel dat het veel minder een mannenwereld is geworden – YES! – en dat veel jonge bands aan de slag kunnen en het niet allemaal alleen maar om de ‘grote’ bands draait. Daarnaast denk ik dat steeds meer maatschappelijke thema’s besproken kunnen worden en dat het steeds minder om uiterlijk gaat en meer om inhoud.”

De muziekindustrie kan nogal intens zijn, iets waar je 24/7 mee bezig kunt zijn en waar werk en privé lekker door elkaar heen lopen: hoe zorg jij voor een goede balans in jouw leven?
(Lacht): “Niet. Veel van mijn goede vrienden zijn ook mensen met wie ik werk. maar het allerbelangrijkst voor mij is: goed slapen.”

Wat vind je het mooiste aan muziek?
“Hoe het mijn gemoed kan beïnvloeden. En qua werk: de leukste mensen om mij heen.”

Wat is je favoriete nummer van dit moment?
“Andromeda van Weyes Blood is hét lied van 2019 voor mij!”

Favoriete artiest van dit moment?
“In 2019 heb ik het meest geluisterd naar Weyes Blood, Damien Jurado, Aldous Harding, Bill Callahan, Julia Jacklin en Drugdealer.”

Wie is jouw muzikale held?
“Hmm, ik weet niet of ik een muzikale held heb, maar Marlon Williams zal wel altijd een speciale plek in mijn hart hebben, ik heb zelden zo vaak naar een album geluisterd. Maar liefst 53 uur volgens Spotify in 2018, oeps…! En dan óók nog mee op tour gevraagd worden, waar het allemaal super lieve mensen blijken te zijn. Mijn hart!”

Wat waren een aantal van jouw favoriete platen van 2019?
“Titanic Rising van Weyes Blood, Crushing van Julia Jacklin, Drugdealers Raw Honey, de nieuwe plaat Designer van Aldous Harding en Purple Mountains‘ zelfgetitelde album.”

Is er een opmerkelijke/interessante trend die jij ziet in de muziekwereld?
“‘De muziekwereld’ vind ik een lastig begrip, want ik zit natuurlijk in mijn eigen genre-bubbel, maar daarin zie ik wel hoe thema’s als depressie en mentale gezondheid, politiek en milieu steeds meer besproken worden en hoe niet alles meer ‘mooi’ hoeft te zijn.”

Heb je nog andere toffe aanraders: op het gebied van film, kunst, websites, boeken, theater, series?
“Jazeker: ik probeer mijn Cineville-pas helemaal uit te spelen en de beste films die ik de afgelopen weken zag zijn Portrait De La Jeune Fille En Feu en Joker.”

Wie zouden we hierna echt moeten vragen voor deze rubriek?
“Clara Vissers van Konkurrent, Black Currant en ook nog DJ extraordinaire!”