Feature

TDI Radar: Shelter Boy, de ‘Duitse Mac DeMarco’ maakt bedroompop voor de zelf-kritische dromer


20 november 2019

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een band die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag stellen we je voor aan Shelter Boy. Als Mac Demarco een liefdesbaby zou maken met King Krule, dan krijg je gek genoeg deze jonge Duitser die vrolijk klinkende liefdesliedjes schrijft met sombere teksten. 

Wie is Shelter Boy?
Shelter Boy bestaat uit Simon Graupner en… niemand anders eigenlijk. Graupner combineert zijn dromerige gitaarsound met een rauwe en ongecontroleerde manier van zingen. Hij werd vooral in het begin vaak de Duitse Mac DeMarco genoemd en ik moet zeggen dat zijn gitaar bijna precies hetzelfde heeft laten klinken als die van die goede oude Mac. Als ik naar Shelter Boy’s eerste nummers luister, is de vergelijking zo groot dat het bijna plagiaat is. Maar iedereen moet ergens beginnen natuurlijk en hij heeft duidelijk wel goede songwriting-skills. Naarmate hij meer nummers uitbrengt, lijkt Graupner steeds meer zijn eigen stijl te ontdekken. En ondertussen heeft hij zijn muziek zodanig eigen gemaakt dat hij nu gewoon lekker in het rijtje bedroom-dromers past, zonder iemand na te doen. Dat ging niet ongemerkt in de indie-scene en hij heeft zelfs al geopend voor acts zoals Gus Dapperton, Omar Apollo en Jakob Ogawa.

Voor fans van:
Good Morning, King Krule, Phum Viphurit en Mac DeMarco.

Fun Fact:
Begin je net als Graupner een soloproject terwijl je nog in een andere band zit? Laat jullie geschiedenis je er niet van weerhouden om die toch een beetje af te kraken en ze een pompeuze indie-band te noemen, om je nieuwe project een stapje voor te zijn! Zoals Graupner doet met zijn vorige band Still Trees in zijn Facebook-bio. Goede zet, Simon!

Voor je playlist:
Het is altijd leuk om een artiest te zien groeien en Shelter Boy is momenteel hard aan het werk aan zijn nieuwe EP die binnenkort uitkomt. Ik ben erg benieuwd wat een jaartje meer ervaring en volwassenheid zal doen voor zijn muziek. Zal hij dan eindelijk zijn one true sound gevonden hebben? We zullen er snel achter komen. Maar tot die tijd hebben we lekkere nieuwe singles zoals onderstaande om van te genieten.

PS Het kleurenpalet in de muziekvideo’s van deze man is letterlijk onberispelijk. Dat mag ook wel even gewaardeerd worden.

Voor je agenda:
In januari en februari volgend jaar doet hij zijn eerste headline-tour door Duitsland! Check de tourdata hier.