Feature

The Daily Industrie: het leven van Inge Verdegaal, boeker bij MOJO


7 maart 2019

Door de jaren heen hebben we over honderden, dan wel niet duizenden bandjes en artiesten geschreven. Maar er gaat natuurlijk nog een hele wereld schuil achter al die albums, video’s, foto’s, festivals en shows. Van boekers, (tour)managers, programmeurs en fotografen, tot videomakers, marketeers, publishers en labels. Er komen een hoop mensen bij kijken om al die artiesten, letterlijk en figuurlijk, een podium te bieden en in jouw oortjes te laten belanden. Wij lichten in deze serie allerlei muzikale smaakmakers voor je uit!

Eerder las je al over het leven van Eva van NettenMarije van VeenLisa MoreePetra RandewijkMarlies WatersEef van der VlietLisa de Jongh en Ruby van den Brink. Deze keer is het de beurt aan Inge Verdegaal. Na enkele jaren een eigen bedrijf te hebben gehad, werd ze programmeur bij Patronaat. Inmiddels is ze boeker bij MOJO en zit ze in de programmacommissie van Down The Rabbit Hole en Stadspark Live. We vragen Verdegaal naar haar werkzaamheden, wat haar allemaal bezighoudt en hoe ze het allemaal doet.

Wat heb je hiervoor allemaal gedaan?
“Dat ik graag in de muziek wilde werken, heb ik altijd al geweten maar ik kwam er al snel achter dat je niet zomaar op je plek zit na het afronden van je opleiding. Daarom ben ik als eerste start met een eigen bedrijf begonnen. Ik kreeg hulp van verschillende kanten en pakte alles aan wat met muziek te maken had; day-to-day management, boekingen, programmering bij een stadsstrand. Daarnaast probeerde ik door extra activiteiten m’n netwerk te verbreden zoals artiestenbegeleiding bij Rigter Live en Bevrijdingspop, waar ik dan weer bands leerde kennen als Will and the People en hier nog jarenlang als tourmanager in Nederland de mooiste dingen heb mee mogen maken.”

“Hierna kreeg ik de kans om te beginnen bij Patronaat als programmeur. Dat was voor mij een spannende stap! Van de directeur Jeroen Blijleve kreeg ik alle ruimte om me te ontwikkelen en om nieuwe projecten op te pakken. Zo heb ik een grote focus gehad om de programmering van Patronaat ook naar buiten te brengen. Door mooie samenwerkingen met verschillende partijen hebben we onder andere strandconcerten kunnen programmeren bij Woodstock, internationale shows bij Caprera, het kerkenfestival Take me to Church kunnen opzetten, een event op Koningsdag en tijdens Serious Request 2014 hadden we een week lang programma in en buiten Patronaat.”

Met wat voor mooie dingen ben jij op dit moment allemaal bezig? 
“Mijn focus ligt op de Nederlandse acts: ik ben daarin mijn roster aan het opbouwen. Naast mijn werk als boeker zit ik in de programmacommissie van Down The Rabbit Hole en Stadspark Live en coördineer ik voor onze festivals het Nederlandse aanbod. Ik ben 2,5 jaar geleden bij MOJO begonnen, maar kreeg na een korte tijd dat ik aan de slag was door een auto-ongeluk een whiplash. Hierdoor ben ik anderhalf jaar uit de running geweest. MOJO was in deze periode een heel grote steun voor mij en zij hebben me alle tijd en ruimte gegeven voor herstel en behandelingen die me nu weer zo ver hebben gebracht dat ik weer aan het werk ben. Ook de steun en hulp van mijn collega’s was en is nog steeds echt geweldig.”

Wat is een recent project/event waar je aan hebt gewerkt en waar je erg trots op bent?
“We hebben onlangs in samenwerking met de gemeente Groningen en de Oosterpoort een nieuw evenement gelanceerd: Stadspark Live met onder andere Sting en Anouk. Bij een nieuw festival is het echt even afwachten hoe het ontvangen wordt, maar dat is in dit geval erg goed gegaan. Ik vind het heel bijzonder om hier vanaf het begin aan mee te mogen werken.”

Werk je als het ware ergens naartoe?
“Ik werk er naartoe om een geweldig roster met acts van Nederlandse bodem op te bouwen.”

Hoe ziet een ‘gemiddelde’ week van jou er ongeveer uit? 
“In verband met mijn revalidatie zien mijn weken er momenteel nog anders uit dan gebruikelijk voor een boeker. Ik zit drie dagen per week op kantoor en de rest van de dagen werk ik thuis of heb ik afspraken buiten de deur. Op dit moment ga ik ongeveer één avond per week naar een show, maar tijdens goede weken qua gezondheid lukt het soms om meerdere avonden iets te doen. Eind april start ik met een nieuw behandeltraject in Utah om blijvende klachten naar aanleiding van mijn whiplash aan te pakken. De kans is erg groot dat ik daarmee zoveel vooruitgang boek dat ik zo goed als volledig kan meedraaien en voor mij erg belangrijk: ook weer meer shows en festivals kan bezoeken. Ik kijk hier echt erg naar uit en kan niet wachten tot het zover is.”

Waarom doe je wat je doet en wat vind je er het leukst aan?
“Door het ongeluk heb ik heb veel gedacht over wat ik wilde doen als ik niet meer in de muziek kan werken. Na de eerste zeven maanden revalidatie had de arts aangegeven dat de kans dat ik ooit nog in de muziek zou kunnen werken minimaal zou zijn en dat ik moest gaan nadenken over wat ik anders voor werk zou willen gaan doen. Het enige wat ik toen kon denken was: ‘Dit is vast niet waar en het zal bij mij wel anders zal zijn. Dit is het enige wat ik wil dus ik ga er alles aan doen om dit toch weer te kunnen.’ En dan heb ik het geluk dat het ook nog eens zover is gekomen!”

Hoe houd je jezelf scherp en blijf je leren en beter worden?
“Ik heb het geluk te mogen werken in een bedrijf dat dit jaar vijftig jaar bestaat en werk samen met de mensen die dit vak zo’n beetje hebben uitgevonden. Dat is natuurlijk een geweldige leerschool. Ik probeer veel vragen te stellen aan m’n collega’s en zo van iedereen te leren.”

De muziekindustrie kan nogal intens zijn, iets waar je 24/7 mee bezig kunt zijn en waar werk en privé door elkaar heen lopen. Hoe zorg jij voor een goede balans in jouw leven?
“Voor een goede balans probeerde ik vooral goed een goede wisselwerking te vinden tussen werk en privé. Naast de avonden dat ik naar shows ging, sprak ik standaard drie tot vier avonden in de week met vrienden af om leuke dingen te doen en ging ik sporten, mediteren, wandelen op het strand of gewoon lekker een avondje op de bank zitten.”

“Je kunt altijd aan het werk zijn. Er zijn zoveel mogelijkheden om nieuwe muziek te ontdekken, er zijn veel festivals en shows om heen te gaan en iedereen is de hele dag bereikbaar. Grappig, want ik krijg net een werkgerelateerd appje. Het is tien uur op zondag, misschien toch maar die telefoon op stil op zondag?”

“Het is denk ik goed om hier voor jezelf een bepaalde weg in te vinden en je niet te vergelijken of te levelen met andere mensen. Iedereen gaat anders met drukte en stress om, dus probeer ik altijd goed bij mezelf te kijken waar mijn eigen grenzen liggen. Daarnaast denk ik dat het belangrijk is om de juiste dingen uit te kiezen waar je aanwezig bij wilt zijn. Je moet niet te veel doen waarvan je denkt het te moeten doen, maar juist zoveel mogelijk waar je vooral blij van wordt.”

Wat vind je het mooiste aan muziek?
“Alles! Ik heb kunnen ervaren hoe het is om een periode geen muziek te kunnen luisteren en geloof me, dat gun je niemand. Na drie maanden lukte het om weer eens te luisteren naar rustige pianomuziek zoals Joep Beving, na zes maanden lukte het om voor het eerst muziek te luisteren door m’n oordopjes. Tranen van geluk! Het mooiste aan muziek vind ik dat ik elk gevoel erin kwijt kan. Ook kan mijn stemming veranderen door, als ik er bijvoorbeeld niet zo lekker in zit, hele vrolijke nummers te draaien. Een van de allermooiste dingen vind ik een nummer dat je net ontdekt hebt op repeat zetten omdat het zo’n geweldig gevoel in je buik geeft. Heerlijk!”

Wat is je favoriete, nieuwe nummer van dit moment?
“Dust van RIMON.”

Wat is je favoriete album van dit moment?
“Het nieuwe album City Pop van Benny Sings.”  

Favoriete artiest van dit moment?
“Dan laat ik m’n eigen artiesten even buiten beschouwing, want daar kan ik natuurlijk niet tussen kiezen. Ik ga voor Willem: supermooi zijn nieuwe album en dan ben ik vooral fan van het nummer Houten Pak.”


Hoe ontdek jij nieuwe muziek? 
“Ik ontdek veel via Spotify-playlists als Discover Weekly, New Music Friday en Release Radar. Via-via kom ik ook vaak bij nieuwe acts terecht en ook via sites kom ik natuurlijk veel tegen.”

Hoe blijf je op de hoogte van alles wat er speelt in de bizz?
“Door veel met mensen te praten en tegenwoordig staat alles natuurlijk ook vrij snel online.”

De muziekwereld krabbelt alweer een tijdje uit het gat. Hoe staat de muziekscene er op het moment voor volgens jou?
“Volgens mij gaat het erg goed! Ik hou mij vooral bezig met nationale acts waarbij je echt ziet dat er op het gebied van radio-, streaming- en live-gebied erg veel aandacht voor is. Er zijn voldoende festivals in Nederland waar de acts kunnen spelen en er zit nog steeds een stijgende lijn in de ticketverkoop voor concerten en festivals.”

Is er een opmerkelijke/interessante trend die jij ziet in de muziekwereld?
“Wat ik mooi vind, is dat je in Nederland tegenwoordig steeds meer ziet dat artiesten samenwerkingen met elkaar aangaan. Ze trekken samen de studio in, komen tot een geheel en gunnen elkaar om stappen te maken. Hierdoor krijgt nieuw talent ook een grotere kans om sneller succesvol te worden, een featuring kan dan ineens zoveel deuren opendoen.”

Heb je nog andere toffe aanraders: op het gebied van film, kunst, websites, boeken, theater, series, noem het op?
“Iedereen heeft het vast al gezien, maar Fyre. Dat is toch wel echt een documentaire die je gezien moet hebben.”

Wie zouden we hierna echt moeten vragen voor deze rubriek?
“Ik zou Charlot Henzen vragen.”