Feature

De albums die Jibber Jabber & The Jams het garagerockbloed sneller door de aderen laat stromen


7 maart 2019

The Daily Indie Presents
Vrijdag 22 maart

Nog ruim twee weken tot we in Bibelot weer een hele mooie The Daily Indie Presents-show hebben staan. Met een rits opkomende bands om U tegen te zeggen, te weten: PEER, Maple, Xander van Dijck en Logue. En niet te vergeten: Jibber Jabber & The Jams, waar we weleens wat meer van wilden weten!

Zo gingen we bij de band langs om te kijken wat nou de albums zijn die de vier muzikanten hebben geïnspireerd om ‘Jibber Jabber-muziek’ te gaan maken? Wij vroegen het aan de Rotterdamse band, zodat jij nog net iets beter voorbereid naar Dordrecht kunt gaan op 22 maart.

Nog veel meer over onze The Daily Indie Presents-show lees je hier!


Maartje
The Bangles – Different Light
“Different Light is de tweede en meest bekende plaat van The Bangles. In de jaren tachtig brak de band hier definitief mee door, nadat ze eerst zelf als muzikanten hun weg naar de top hadden gevonden. Maar dat moet je maar een keer Googelen.”

En wie kun je daar beter voor raadplegen dan The Bangles?”

“Wat mij inspireert, is dat ze niet alleen een aandeel hadden in het schrijfproces voor deze plaat, maar ook echt een eigen sound hadden. Mijn grootste aandeel in het schrijfproces bij Jibber Jabber zit in de koortjes die je in sommige nummers hoort. En wie kun je daar beter voor raadplegen dan The Bangles?”


Ruben
Ty Segall – Slaughterhouse
“Ik ben opgegroeid met een moeder die vooral glamrock luisterde, bands als The Sweet en T. Rex vulden de woonkamer als ik met m’n Lego aan het spelen was. Later ontdekte ik punk en punkrock via de oudere jongens op de skatebaan.”

“Ik ben opgegroeid met een moeder die vooral glamrock luisterde”

“Ik heb jaren in een punkband gespeeld, maar het was deze plaat die alle muziek waar ik mee ben opgegroeid combineerde en mij inspireerde. Ik besloot net als Ty Segall, geheel in DIY-stijl, alle muziek waar ik van houd te combineren en muziek weer ‘raar’ te maken. Slaughterhouse is vuig, sexy, soms slordig, het is alles wat ik wil van een plaat.”


Jasper
Queens of the Stone Age – Songs For The Deaf
“Ik herinner mij nog goed hoe ik als jong jochie vooral hetzelfde wilde als mijn oudere broer Wouter. Hij wilde gitaarspelen in een rockband, dus ik ook.”

“De manier waarop Dave Grohl dat intro erdoorheen hakt – ik wilde dat ook kunnen”

“Tot we samen deze plaat luisterden, en dan met name A Song For The Dead. De manier waarop Dave Grohl dat intro erdoorheen hakt – ik wilde dat ook kunnen. Nog steeds, trouwens. Leuk op drumles gegaan, maar ik kan het nog steeds niet.”


Tim
Led Zeppelin – Led Zeppelin II
“Toen ik voor het eerst bewust Led Zeppelin hoorde was meteen ik om. Wat een geweldig geluid heeft deze band. Niet veel later verzamelde ik alle albums van de band eerst op cd, en later op vinyl. Led Zeppelin II blijft mijn favoriet, wat een rock-’n-roll-knallers staan erop: Whole Lotta Love, Heartbreaker, Ramble On, Moby Dick. Allemaal geweldige tracks.”

“Toen viel het kwartje. Ik wil ook in zo’n band spelen, dat moet het vetste zijn om te doen”

“Ik weet nog dat ik toen ik een jaar of vijftien was, door de regen naar school fietste en Heartbreaker kwam langs. Volume op tien, zeiknat doorfietsen om op tijd te komen. Toen viel het kwartje. Ik wil ook in zo’n band spelen, dat moet het vetste zijn om te doen. Nog steeds kan ik ieder moment van de dag dit album luisteren. Top-plaat!


WEBSITE BIBELOT | FACEBOOK-EVENT | WORD LID