Feature

Feature Submarine: de hersenschimmen van de nog altijd ongrijpbare BEA1991


16 november 2019

Submarine Festival
Zaterdag 30 november

 

Voor ons is BEA1991 altijd een enigma geweest: geestesmoeder Beatriz de Rijke maakt muziek en laat de rest aan je borrelende fantasie over. En dat is eigenlijk weleens verfrissend tussen al die acts met hun ronkende PR-verhalen. Werken deed het: haar mysterieuze en ijle trippop vol droombeelden wordt in het buitenland doorgaans eerder opgepakt dan in Nederland, maar zeker niet minder gewaardeerd.

Op 30 november speelt BEA1991 met onder meer The Germans, The Sweet Release of Death, NIMBUS 3000, Westcoast Cruisers, Poison Lolly en Baby Noises tijdens Submarine Festival in Den Haag.

Van The Guardian tot DIY Mag, I-D, The Fader, The405, Dazed en Pitchfork: ze hadden haar allemaal al snel in de gaten. Bij ons piepte ze ondertussen ook alweer vijf jaar geleden voor het eerst op de radar, met de eerste songs die ze met Benny Sings maakte. Vergezeld van dromerige videoclips die haar ietwat kunstmatige personage ondersteunen, ging haar muziek vervolgens de wereld over. Onder meer Robyn sprak zich uit als fan, ze werkte met Blood Orange en dit jaar bracht ze haar lucide debuutalbum Brand New Adult uit.

Een kleine eeuwigheid duurde het verschijnen van die plaat in internet-termen, nadat haar veelbelovende debuut-EP alweer vijf jaar geleden uitkwam. Maar wat goed is, is goed en liefhebbers zijn BEA1991 zeker niet vergeten. Ze lijken eerder met smart te hebben gewacht op de holle liedjes waar je zo aangenaam in kunt kruipen. De Rijke neemt haar tijd om iets te maken dat echt goed is en waarbij de kans groter is dat het ook langer mee zal gaan.

 

 

Hera en de gouden appels
Breed glimlachend op de hoes van Brand New Adult, lijkt De Rijke een soort moderne Hera, de ongrijpbare Griekse godin en vrouw van Zeus. Waar Hera zich voort liet trekken door de paarden Cyllarus en Xanthus, is het in 2019 een zwartwit-gevlekte koe. Als beschermgodin van het huwelijk, lucht en de atmosfeer, heeft ze tien gouden appels zachtjes laten groeien in de westerse avondschemering die zich vult met duizenden kleuren. Ze ging van Amsterdam naar Londen en New York om met Liam Howe en Benny Signs de puntjes op de i te zetten van haar secuur uitgewerkte album. Een verzameling in elkaar overstromende liedjes, ergens rondcirkelt tussen yachtpop, ambient, triphop en bedroom-R&B.

Eerder dit jaar verscheen de geweldige mini-documentaire van BEA1991 op (kennelijk ’s werelds grootste) cruiseschip. Waar ze altijd al een beetje tussen en boven iedereen zweeft, is dit nog eens sterk uitvergroot in de clip waar ze ongemakkelijke fotoshoots doet aan boord, servetten vouwt, danst met een oude man, in de lift staat te staren naar het blinkende kapitalisme om haar heen, op haar muil gaat in een zwembad en op vervolgens het op de rand zittende zwembad-volk vermaakt in het cyaanblauwe paradijs. Het is BEA1991 ten voeten uit.

 

 

Sofa bij de haard
In de (inter)nationale pers hield BEA1991 opnieuw een aantal mooie recensies over na de verschijning van haar zelfuitgebrachte plaat. The Guardian schreef onder meer: ‘My Own Heaven sounds like Röyksopp covering Kate Bush circa The Dreaming, on which BEA1991 cuts through the vocal palimpsest with a striking tongue-twister: “She needs an awkward mix of blatant adventure and security.’

Dat laatste in de recensie van God Is In The TV zouden we je overigens niet aanraden op dit moment, maar maak er een sofa bij de haard van en je bent er klaar voor: ‘Brand New Adult is an admirable and invigorating debut that’s perfect to listen to on headphones whilst lying down on summer grass.’


 

 

WEBSITE SUBMARINE | FACEBOOK-EVENT | TICKETS