New Music

Julia Jacklin vecht tegen sociale druk op feestjes met sad country-anthem Pressure To Party


4 februari 2019

We hebben het nou al een flinke tijd over indie-countrytalent Julia Jacklin. Tot tweemaal toe noemden we haar singles Head Alone en Cold Caller ‘een van de mooiste nummers van de tijd waarin we leven’. En daar hebben we met Pressure To Party een stevig blok fundering bijgevoegd om die claims op te vestigen.

Eén van haar gaven is om haar ervaringen tot levensechte en herkenbare situaties met een poëtische kracht om te zetten. Stel je voor: jouw relatie is al enige maanden uit, maar in je hoofd ben je er simpelweg nog niet overeen; de wond ettert nog steeds. Familie en vrienden verwachten dat je er wel mee omgaat, dat het niet zo erg is om die persoon tegen te komen op dat feestje en dat je wel weer vrolijk mee kan doen aan alle sociale verplichtingen. Zoals Jacklin zelf zegt over het nummer: “Pressure To Party is just my three-minute scream, saying I’m going to do what I need to do, when I need to do it.”

In het refrein komt het allemaal samen:
I know I’ve locked myself in my room/But I’ll open up the door and try to love again soon

Even over haar poëtische én muzikale kwaliteiten. Denk aan een stem met ‘Joni Mitchell-achtige’ toonwisselingen, een Mazzy Star-feel, een vleugje Sharon Van Etten, maar vooral: eigen karakter. Thematisch lijkt het aankomende album dan ook te gaan over de talloze aspecten van een relatie. Crushing, zoals dat album heet, is dan ook een woord dat op zoveel manieren op het verloop van een liefdesrelatie toe te passen is: de verwoestende impact van verliefdheid en de invloed van een breuk op een mensenleven.

De bijbehorende video is een eenvoudige en krachtige visualisatie van de tekst. Zoals de clip van Head Alone werd ook deze video in een take opgenomen. Jacklin staat sip tussen een feestende band: het Australische Body Type, in de kledij uit eerdere clips van Jacklin. Over eerdere clips gesproken: ook de video voor haar single Pool Party werd in hetzelfde huis opgenomen. Bewaar het enthousiasme dus voor 22 februari, de dag waarop Crushing wordt uitgebracht, en maak je nu klaar om the feels te krijgen van deze prachtige single.