Live

Sniester gaat er een ‘complete bende’ van maken op 27 & 28 mei


26 april 2022

The Daily Indie is uiteindelijk op aarde om jou kennis te laten maken met de beste muziek, de mooiste kunstenaars en de spannendste evenementen. We kunnen het nog steeds niet helemaal geloven, maar dat kunnen we allemaal weer met je delen. Eindelijk. Dus daar gaan we: het laatste weekend van mei trekken we naar Sniester voor het lekkerste en vieste festival van Den Haag en jij moet mee!

Wil je ondertussen meeluisteren, check dan hier een playlist van het festival.

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 mei staat het high energy festival weer in volle glorie op het programma en de rillingen schieten al over onze rug als we eraan denken. Een weekend lang lekker door het Haagse Popdistrict van de stad knallen: van de Grote Markt met al zijn clubs en kroegen tot aan poppodium Paard waar de deuren zich zullen openen. Programmeur Marco Bijsterbosch vat ‘de heftigste line-up tot nu toe’ als volgt samen: “We zijn er vol voor gegaan dit jaar. De Britse acts die eerder niet konden komen wegens inreisbeperkingen komen alsnog hun belofte inlossen, en we hebben die lijst aangevuld met muzikanten die zich bij elke show het snot voor de ogen spelen. Ze gaan er een complete bende van maken.” Laten we daar maar eens induiken dan!

Startend met een huishoudelijke mededeling: een ticket voor beide dagen kost veertig piek en dat is een goede deal, hoor. Goed, laten we beginnen bij een van de headliners van het festival: Sports Team, de band die Nederland met zijn debuutalbum Deep Down Happy maar ten dele kon veroveren tijdens de pandemie. Het album belandde in het Verenigd Koninkrijk ondertussen wel op de tweede plaats in de albumcharts en moest alleen Lady Gaga voor zich laten. Niet slecht. Wij spraken destijds maar al te graag met de band, want dit (logischerwijs) veel geboekte zestal dendert de vullingen uit je kiezen. Daar kwamen we er onder meer achter waarom Sports Team het hier kennelijk zo lekker doet: “Ik denk dat het zo goed gaat in Nederland, omdat de mensen ons snappen. We hebben een bepaalde spot in onze teksten en manier van spelen. Als we bijvoorbeeld in Amerika staan, snappen de mensen dit niet meteen. Maar Nederlanders, met al hun directheid, zitten qua humor op één lijn met ons, waardoor er meteen een soort chemie ontstaat.”

Heb je deze al omcirkeld?
Door naar een andere topper, waarvan we mogen aannemen dat die al netjes bij iedereen rood omcirkeld staat. Vorig jaar bracht het coldwave-vijftal Whispering Sons uit België zijn tweede album Several Others uit en onze eigen postpunk-correspondent kwam tot het oordeel dat de bekende postpunk-sferen die we eerder hoorden nu nóg een stuk directer binnenkomen. Dat belooft nog wat dan.

Daarover gesproken: Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs springt op de poster niet alleen in het oog door de bandnaam die bijna een regel inneemt, maar net zo goed door de snoeiharde acidrock, stoner en psychy doom. De band uit Newcastle bracht in ongeluksjaar 2020 zijn album Viscerals uit, maar het voordeel is: als je er nu naar luistert is het bijzonder duidelijk dat deze obscure plaat de tijd bijzonder goed doorstaan heeft. Live is het helemaal een slachthuis, we waarschuwen je alvast.

Van links naar rechts
Wat ons betreft is Goat Girl een van de absolute headliners van het festival, de Londense band heeft twee ongeëvenaarde albums in zijn oeuvre die zowel compleet experimenteel en ronduit fun zijn en je tegelijkertijd van links naar rechts zwiepen tot je je evenwicht kwijt bent. Niet voor niets brengen de vier muzikantes hun muziek uit via het legendarische Rough Trade. Het voelt soms alsof de band opgesloten zit in een cocon, waar langzaam scheurtjes in ontstaan en je als luisteraar doorheen moet kruipen om de kleuren aan de binnenkant te ontdekken. Tijdens een eerder interview van ons met de band kregen we al wat te zien, dat lees je hier.

Er moet geknald worden
Nog een stukkie harder gaat het eraan toe bij een hele andere rits bands, want Sniester gaat duidelijk voor de hardere lijn. Dat was al langer het idee, zo spraken we Sniester-programmeur Marco Bijsterbosch toen de schaduw van je-weet-wel langzaam over de wereld begon te kruipen, waarin hij aangaf dat er simpelweg geknald moet worden tijdens Sniester. Geen gelul meer. Met bands als het genadeloze Cocaine Piss, de gabbernoise van Onmens, de grillige heren van Pulled Apart By Horses, het queerpunktrio Grandmas House en vergeet Heavy Lungs niet, met zijn bloeddrukverhogende verzameling grungepunk.

Al willen we graag een lans breken voor LIFE, uit het Engelse Hull. Een band die, ja, aardig wat aandacht krijgt, maar nog veel meer verdient. Al sinds het indrukwekkende debuutalbum Popular Music uit 2017 is de band niet te stoppen. Toen we de band spraken in datzelfde jaar kwamen we er al snel achter waar die geëngageerde teksten en houding vandaan komt. In de periode dat de Brexit en Trump nog de grootste problemen op aarde leken. Inmiddels zullen ze vast genoeg andere onderwerpen aansnijden, die liggen zoals altijd (helaas) voor het oprapen.

Hollandse glorie
Een afdeling die tijdens Sniester nooit over wordt geslagen is de Nederlandse afdeling en die is zoals altijd goed gevuld. Van de Rotterdamse trammelantjes van Tramhaus, het aanstekelijk brutale Bongloard, garagey powertrio Kalaallit Nunaat waar je nog veel meer gaat horen dit jaar, heerlijk heldere herrie van Knife Massage (dat flink uit de klauwen kan lopen trouwens), de indiepoppers van POM, postpunkhelden Rats On Rafts en de lokale helden van Wodan Boys die het licht uit trappen. Hard en compromisloos, zoals we het graag hebben.

Jongehondenparade
En dan zijn we er nóg niet! Want verstopt tussen de struiken van deze uit de klauwen gelopen festivalposter willen we je graag wijzen op The Lounge Society. Een jong kwartet aan buitenbeentjes uit Hebden Bridge die zich een gat in de rondte touren en vers geolied het podium opvliegen met disco, funk en postpunkrandjes. Een hele ‘jongehondenparade’ is er met Meltheads, muziekminnende Vlamingen weten waar we het over hebben, want daar schuimen ze alle podia af. Een van de veelbelovendste bands uit Nederland, om daar trouwens nog even op terug te komen, is de band die giert onder het heerlijke motto: ‘Maximum living on a minimum wage.’ Oftewel Real Farmer, de donkere garageband die met opengesperde klauwen naar Den Haag rijdt.

Wil je recht-voor-je-raap-punk uit Australië, wat toch altijd net wat lijper is: Pist Idiots is jouw band waar je er nog lekker eentje bij open kan trekken. Voor ons trouwens nieuw, maar dat maakt deze groep zeker niet minder intens of overdonderend: de zoveelste postpunkband die toch gewoon weer onweerstaanbaar lekker klinkt: Headshrinkers. Met een paar singles op hun naam, zuigt dit kwartet op een heerlijke manier de energie uit je lijf. En anders doet Home Counties dat nog wel effe, die weer zijn eigen mix van postpunk maakt, alleen dan met een mathematische formule die de gekste geluidjes en instrumentjes precies in elkaar weet te proppen.


WEBSITE SNIESTER // FACEBOOK // INSTAGRAM // TICKETS