Live

De negen beste acts die je tijdens London Calling moet zien (20 & 21 mei, Paradiso)


18 mei 2022

De mei-editie van London Calling dit jaar is belachelijk. Er is zoveel te zien dat ook wij niet goed weten waar we moeten beginnen. Maar we hebben ons best gedaan en daarbij hebben we negen acts uitgelicht die je hoe dan ook dit weekend niet mag missen in Paradiso.

Het gaat van onweerstaanbare country naar een artiest die samenwerkt met namen als David Byrne en FKA Twigs, en vanaf daar rechtstreeks door naar een band die is getekend door de oude labelbaas van Oasis, The Jesus And Mary Chain en Primal Scream tot de sicke postrockband van de zoon van Liam Gallagher…! Er zitten nog allerlei muzikale paradijsvogels tussenin, die je kunt ontdekken op de website van het festival of door gewoon een kaartje te kopen en jezelf twee dagen onder te dompelen in de Amsterdamse poptempel. Zo simpel kan het soms zijn.

Zet ondertussen de officiële playlist van het festival op en scroll snel verder naar al die jonge honden die staan te popelen om ontdekt te worden.


Vrijdag

Courting
Net als je alle opwindende postpunkbands gehoord denkt te hebben, duikt Courting uit Liverpool ineens op. Hallo, zeg! Een stel stuiterende halve liters die in het kielzog van bands als Sports Team varen en vrijdag die Union Jack in Paradiso komen prikken.

The Clockworks
Deze Ieren zijn er klaar voor! Zo was Alan McGee bij een repetitie van de band en tekende hij ze on the spot. De oude baas van Creation Records, mede verantwoordelijk voor het succes van Oasis, Primal Scream en The Jesus and Mary Chain, weet duidelijk nog altijd waar hij het over heeft.

Lime Garden
Deze vlotte band glipt iedere keer weer door je vingers als je hem gevangen denkt te hebben. We hebben het over Lime Garden uit Brighton, het viertal dat je telkens op het verkeerde been zet met een mengelmoes van nonchalante neo-indierock, donkere disco en frisse tintelpop. Met muziek die aan Warpaint doet denken en singles als Clockwork en Sick & Tired (uitgebracht bij het hipper dan hippe So Young Records) heeft de band een jaloersmakende liveset in handen.

Water From Your Eyes
Het vijfde album van dit New Yorkse duo komt van een andere planeet. Je verdwaalt tussen honderden lagen die je opzuigen in een druggy sprookjeswereld waar je absoluut nog nooit geweest bent. Holy f*ck!


Zaterdag

Automation
Niet zo gek dat Iggy Pop fan is van deze Londense postrockers, met hun diepe, gespannen nummers zuigen ze je kopje onder in een woeste draaikolk. Een van de leden, Lennon Gallagher, heeft het trouwens niet van een vreemde, zijn vader heet Liam…

Ethan P. Flynn
Hij werkt met artiesten als David Byrne, FKA Twigs en Slowthai noemt hem een ‘legende in wording’, Daar heeft ‘ie een punt, want welke kant Ethan P. Flynn ook opvliegt: alles klinkt geniaal. Check vanavond zelf zijn eigenzinnige show maar eens.

Nixer
Oeeee, dit is gevaarlijke muziek! De new wave van Nixer herken je meteen aan de stuiterende gitaarpartijen en vlijmscherpe teksten over gentrificatie, ware liefde, keuzes en gevoelens. Niet voor doetjes.

CMAT
Wil je het over een hele andere boeg gooien? CMAT is de popster in de dop die jouw zaterdag op zijn kop gaat zetten. Kleurrijke country met een vette knipoog, die stiekem veel toffer is dan je ooit had verwacht.

Silverbacks
De hobbel-de-bobbel-postpunk van Silverbacks gaat een van de grote verrassingen worden tijdens deze editie van London Calling. Trappen tegen kantoorbanen en alles wat hip is met knetterende gitaarbommetjes. #omcirkelen