Live

Tip: red je festivalzomer en steek de grens over, naar Absolutely Free Festival


27 juli 2021

Nu het festivalseizoen in feite al definitief klaar is voor ‘ie goed en wel begonnen was, kijken we bij The Daily Indie maar eens voorzichtig over de grens. En wat blijkt: bij onze zuiderburen valt er nog wel muzikaal moois te ontdekken deze zomer. En wel bij Terug Naar AFF in Genk.

Absolutely Free Festival is een kleinschalig ontdekkingsfestival dat jaarlijks plaatsvindt in een voormalig mijngebied in het Vlaams-Limburgse Genk, over de grens bij Weert. De 8.500 bezoekers van AFF krijgen doorgaans een behoorlijk scherpe internationale programmering voor hun kiezen, met veel acid, ambient en jazz.

En niet alleen de line-up is eclectisch: zoals de naam al doet vermoeden, is het festival is gratis, zo lang je als bezoeker netjes drie gebruikte batterijen inlevert!

Terug Naar AFF
Dit jaar treffen de beperkingen rond het coronavirus de Belgische festivals net zo hard als hier, maar in Genk vindt er op vrijdag 7 en zaterdag 8 augustus desondanks wel een kleinschalige variant van Absolutely Free plaats: Terug Naar AFF, met maximaal vijfhonderd bezoekers. Tussen de twintig artiesten die op de vrijdag en zaterdag op twee podia spelen is echter alsnog genoeg verrassends te vinden.

De bovenste plekjes op het affiche zijn weggelegd voor Penelope Isles uit Brighton, The Guru Guru en Lander & Adriaan (freakjazzrave met onder meer de drummer van STUFF. in de gelederen) Maar daaronder ontdek je bijvoorbeeld een fascinatie voor referenties naar of muziek uit Japan, met Shoko Igarashi, Aili, Yokocho横丁 en Osaka Riot. Verder zien we nog Nordmann-saxofonist Mattias De Craene en onze eigenste Meetsysteem en Personal Trainer. En eerlijk gezegd nog veel meer moois dat de moeite waard is om naar Genk af te reizen.

De hele line-up:
Vrijdag 6 augustus: Lander & Adriaan, Aili, Meetsysteem, Mattias De Craene, Victor De Roo, Tukan, Lo-Lee-Ta, Shoko Igarashi en Niels Orens.

Zaterdag 7 augustus: Penelope Isles, The Guru Guru, Personal Trainer, Vieze Meisje, Stoop Kid, Camille Camille, Aster, Pilkington United, Yokocho横丁, Osaka Riot en Fūro.

Bij zijn?
Dus, al zin gekregen om je geen-festival-kater enigszins te verlichten? Kom dan zeker kijken in Genk dat weekend. Terug Naar AFF is volledig gratis, maar vanwege het beperkte aantal plekken is het wel nodig dat je je vooraf registreert met je eigen ‘bubbel’ van minstens vier en maximaal acht vrienden. Ook vraagt het festival per persoon tien euro waarborg, die je ter plekke om kunt zetten in dranktegoed. Regel het wel snel, want die vijfhonderd kaarten zijn zo weg.

Oh, en vergeet dus die drie batterijen niet!

Check voor registratie, de line-up en overige informatie de site van het festival. En let op: er gelden beperkingen voor Nederlanders die naar België willen reizen. Check voor de regels die op jou van toepassing zijn het reisadvies op de site van Buitenlandse Zaken.