New Music

ESNS21: dit kun je allemaal zien, doen en verwachten tijdens Noorderslag


16 januari 2021

Ondanks het pijnlijke feit dat de straten van Groningen dit weekend uitgestorven zullen zijn, in een week waar iedere muziekpro- en liefhebber toch altijd gulzig naar uitkijkt, is er van 13 tot en met 16 januari gelukkig nog steeds van alles te doen. Dan wel vanaf de bank deze keer, maar hé: het muziekprogramma met 187 namen is wel gratis te bezoeken.

En wat er nou zo lekker is aan deze editie, is het feit dat er vier Noorderslag-kanalen zijn waar je tussen kunt switchen en dat elke act vijftien minuten krijgt om er iets moois van te maken. Dat is perfect, want na een paar nummers weet je echt wel of je een artiest leuk vindt of niet. En mocht je meer willen weten over een act: dan klik je in één keer door om meer te weten. Of je tikt lekker een andere act aan: zo makkelijk was het switchen van locatie nog nooit!

Noorderslag
Van de Nederlandse talenten zullen we het dit jaar moeten hebben, want veel internationaal gereis is er voorlopig niet bij. Gelukkig is dat helemaal niet erg, want Nederland overstroomt van het muzikale talent en we hebben harde keuzes moeten maken voor het programma. Zonder twijfel beginnen we om 20:00 uur met het indiepop-project Opera Alaska, het project van Moss-frontman Marien Dorleijn en meestergitarist Marzio Scholten. Vorig jaar hebben we daar zelfs nog een (soort van echt) liveverslag van gemaakt. Tja, dat klinkt als een ver verleden, hè… Is het ook!

Voor de harde en uplifting indiepop-minnaars: schakel om 20:15 uur in op kanaal 1 voor Banji. Met leden van Radio Eliza, Palmsy en WIES heb je een idee waar de mosterd vandaag gehaald wordt, laten we hopen dat we dit deze zomer ergens lekker kunnen bekijken met een biertje in de klauwen. Een gelijktijdige optie is Luka, de prachtige liedjesschrijfster die we vorig jaar interviewden over haar album First Steps of Letting Go. Om 21:00 uur mag je van ons gerust kanaal 3 door blijven streamen voor The Vices, een band waar we aardig vaak over geschreven hebben door de jaren heen. 2021 zou zomaar eens het jaar van de band kunnen worden met zijn Cage The Elephant-achtige muziek en energieke liveshows. Ga maar kijken vanavond, dan ga je het beleven.

Dikke mik om 22:00 uur, want dan staan we met één been in de jaren tachtig en één been in het nu met Elias Mazian. De muzikant die vorig jaar via het label van Job Jobse zijn debuutalbum Vrij van Dromen uitbracht en waarover wij schreven dat het klonk als een kruisbestuiving tussen Eefje de Visser en Fatima Yamaha. Niet veel later is Global Charming op het digitale podium te vinden, de postpunkers die vorig jaar ieders hart verwarmde met debuutplaat Mediocre, brutal. Zo’n typische act waardoor je maar al te graag hoopt dat we weer snel met veel ademhalende lichamen in één ruimte kunnen staan.

Oeh-oeh-oeh: om 22:30 uur wordt het lastig, lieve lezers. Dan speelt Luwten op kanaal 1 en is Joya Mooi te zien op het derde kanaal…! Tessa Douwstra heeft een flinke stap gezet met haar nieuwe EP Door en we weten hoe goed ze live is met haar band. Maar voor Mooi valt ook iets te zeggen, die met Blossom Carefully vorig jaar een vloeibare mengelmoes maakt van jazz, hiphop en R&B.

Avondklok of niet, we zitten lekker binnen en we kunnen met een gerust hart knallen bij de afsluitende acts van deze bijzondere Noorderslag. De overal getipte Hang Youth (22:40) is zeker een aanrader (lees een eerder artikel over de band hier), het woeste en gierend harde spacerockende Temple Fang (22:55) of MICH (23:00): die heerlijke groep depri-poppers die bestaat uit onder meer Piet Parra, Sofie Winterson, Bastiaan Bosma en Rimer London. Om 23:15 zijn dan echt de laatste shows van ESNS, onder andere die van Son Mieux, de diep-dansbare band die met nieuwe muziek gaat komen dit jaar en er wat moois van wilt maken, zoals wij allemaal. Want niemand weet wat 2021 gaat brengen, maar laten we er met z’n allen wat van proberen te maken!


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Banner-Magazine-25-660x246.png