New Music

In première: verveeldheid en frustratie komen samen op Office Hell van Global Charming


3 september 2020

De debuutsingle Soft Fruit van Global Charming ging in binnen- en buitenland als een raket. Blogs, playlists, mentions, radiostations: noem het op, iedereen is fan van deze dwarse postpunk. Wij gingen ook meteen voor de bijl en zijn dan ook bijzonder blij dat we vandaag de tweede single Office Hell van de band in première kunnen laten gaan.

De bandleden kun je herkennen van allerlei andere toffe projecten, maar wij kijken nu met name uit naar het debuutalbum van de band dat op 9 oktober verschijnt via Subroutine Records. Het heet Mediocre, brutal en wordt een plaat waarop de band naar eigen zeggen ‘alledaagse banaliteiten bezingt en de eentonigheid van dagelijkse routine: “Survival of the dullest kind; because boring is intense.

De poëtische titel Office Hell roept direct allerlei associaties op met verschrikkelijke vergaderruimtes, vervelende collega’s en plakkerige koffieautomaten. Muzikaal opent het nummer met zwaarmoedige gitaren die naar binnen lijken te worden gezogen om hun volle muzikale wangen plots weer uit te blazen met een Parquet Courts-achtige fucked up-heid. Staccato-postpunk vol droge drums, hermetische bassen en door een hoepel springende gitaarlijntjes. We vroegen de band er ons wat meer over te vertellen, inclusief over de voor een hartverzakking zorgende videoclip vol modern kantoorleed.

Hoe is het met Global Charming, waar zijn jullie allemaal mee bezig op het moment?
“De afgelopen tijd zijn we bezig geweest met voorbereidingen rond onze album-release. Daarnaast zijn we bezig geweest met dingen als videoclips en zijn we weer begonnen met repeteren nu er langzamerhand weer shows op de planning staan.”

Waar komt de persoonlijke inspiratie voor de nieuwe single Office Hell vandaan?
“Het nummer is ontstaan in de oefenruimte. We nemen onszelf vaak op als we vrij aan het spelen zijn, om later te kijken of er interessante dingen tussen zitten. Later proberen we dat dan weer na te spelen en uit te werken; Office Hell is hier een goed voorbeeld van. Waar het nummer over gaat zegt de titel al vrij letterlijk, de rest van de tekst is expres iets cryptischer.”

Hoe is de clip tot stand gekomen?
“De clip is grotendeels geïmproviseerd. We hadden wat personages en situaties in gedachten, maar de precieze shots en scènes zijn op de dagen zelf tot stand gekomen. Naast onze bassist Fokke speelt Tineke van Relax Head Man en Ceramists ook een rol in de video.”

Kun je ons iets meer vertellen over het album Mediocre, brutal dat later dit jaar verschijnt?
“Het album hebben we zelf opgenomen in Schenk Studio in Amsterdam en het is gemixt door Mikey Young in Australië. Het is echt een verzameling van verschillende dingen, sommige nummers bestonden al als ideeën voordat de band bestond, maar veel is ook echt samen geschreven. We zijn samen vaak op zoek een bepaalde bouncyness en leegte tussen de partijen van verschillende instrumenten. Wat veel terugkomt in het album is een bepaalde verveeldheid, verlamdheid en frustratie.”

Als band in tijden van COVID-19: wat zijn jullie plannen voor de rest van het jaar?
“Na een half jaar niet gespeeld te hebben, komen er nu weer wat shows aan. Verder gaan we gewoon verder met nieuwe muziek maken en we zien wel wat er gebeurd.”

Global Charming live zien? De band speelt dit weekend tijdens Het Bos In, 16 september in Paradiso met Apneu en Blue Crime en 24 september met Lewsberg in OCCII.