New Music

Global Charming is de nieuwste melodieuze blikvanger uit Amsterdam en debuteert met Soft Fruit


14 augustus 2020

In 2018 beginnen vier luitjes uit de Amsterdamse undergroundscene een nieuw muzikaal project en noemen het Global Charming. Terwijl we deze zomer wederom te maken hebben met nieuwe hitterecords slingert de band een verfrissende debuutsingle de wereld in.

Soft Fruit is de aankondiging van debuutplaat Mediocre, Brutal die op 9 oktober verschijnt via Subroutine Records. Het label is aan een mooie reeks bezig na recent werk van Naive Set, The Homesick en The Sweet Release of Death uit te hebben gebracht. Maar over naar Global Charming, de band die zijn muziek omschrijft als postpunk, wordt hier en daar geassocieerd met Talking Heads en lijkt niet vies van een vleugje new wave. De vier ’exploreren het monotone van het dagelijks leven’ en ‘verdrijven de banaliteit van het dagelijks leven’, volgens eigen woorden op social media.

Maar dat betekent niet dat je de vuile vaat zomaar mag laten staan, nee hoor! Als Christelijke Parenclub Salomo, een buitengewoon origineel geesteskind van hobbyrocker Meindert Talma, de vaat wel netjes zou doen, dan is dat een gebaar om gewoon met frisse tegenzin op te volgen. Zelfs in de Schenk Studio, waar het gezelschap eigenhandig de debuutplaat opnam. Zo’n monotone banaliteit is duidelijk het uitgangspunt van de debuutsingle. 

Maar daarbij overkomt de luisteraar vooral een verfrissende gijzeling door een verzameling geniepige melodieën die zich als een losgeslagen kudde oorwurmen vastbijt in de trommelvliezen. Dus die verveling omzetten naar iets plezierigs, dat lukt de de vier muzikanten behoorlijk. Ze timmeren weliswaar nog niet zo heel lang aan de weg, maar lieten in het afgelopen jaar al duidelijk blijken dat muzikale plezier uit te stralen tijdens een live-optreden in een volgepakte zaal op Le Mini Who?, het satelliet-festival van Le Guess Who?. Plezier waar we als nieuwe luisteraar waarschijnlijk nog veel van gaan meemaken, zo is onze voorspelling afgaande op de track die je hieronder hoort.