New Music

Op het serene Track X bewijst Black Country, New Road dat het niet altijd hard hoeft


18 januari 2021

Een nieuw nummer van Black Country, New Road is toch altijd een beetje speciaal. Het zevental uit Londen is niet bepaald scheutig geweest met het uitbrengen van composities, waardoor de teller tot voor kort op slechts drie officieel uitgegeven nummers stond. Nu is daar nummer vier, Track X genaamd, een laatste voorproefje van debuutalbum For The First Time.  

Op Track X lijkt de band zich wat af te zetten tegen zijn eerdere, kenmerkende geluid. De chaos en intensiteit van de voorgaande drie nummers is wat weggeëbd. Daarvoor komt er een stukje bezinning en sereniteit terug. Frontman Isaac Wood heeft zijn manische praatzang tijdelijk in de kast gelegd en spreidt zijn woorden subtiel en spaarzaam uit op een bedje van gitaar, toetsen, viool en saxofoon. De instrumenten wentelen zich om elkaar heen en creëren een dynamiek die voelt alsof deze zo uit een compositie van Steve Reich had kunnen komen. Geen climaxen en geen plottwists. Slechts een oase van bedaardheid van bijna vijf minuten.

Het komt vrij zelden voor dat een band met zijn eerste nummers zo’n grote indruk weet te maken. Op 5 februari zijn we eindelijk van het wachten verlost en ligt debuutplaat For The First Time in de schappen. Ik schrijf hem stiekem al met potlood op voor mijn jaarlijstje.


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Banner-Magazine-25-660x246.png