Feature

Brighton: een walhalla voor hipsters en indiefans, niet alleen tijdens The Great Escape


24 juli 2019

De zomer is in volle gang en dat betekent nu al een paar jaar: TDI goes Lonely Planet, met onze reisserie Ontdek Je Plekje. (Gast)redacteurs nemen je mee naar makkelijk te bereiken, onverwachte Europese steden waar je als muziek- en cultuurliefhebber volop aan je trekken komt. Voorgaande jaren passeerden al AarhusAkenBoedapest, Riga en Poznán de revue, maar tot onze schrik hadden we je nog nooit over onze favoriete plaats verteld, en muzikaal een bijzonder relevante bovendien: Brighton!

Tekst & foto’s Bente Hout

Kuststad Brighton is onder veel muziekliefhebbers geen onbekende stad. Jaarlijks vindt er in mei The Great Escape plaats, een van de meest prestigieuze showcasefestivals van Europa. Maar ook buiten het festival is de bruisende Britse stad het bezoeken waard, onder meer vanwege de vele winkels, cafés, clubs, bars en events, het strand met de pier en de prachtige omgeving. Daarnaast kun je een stedentrip naar Brighton heel goed combineren met een dag winkelen of concert in Londen, slechts een uurtje met de trein. Het hele jaar rond is Brighton voor hipsters en indiefans the place to be.

In Engeland staat Brighton bekend als een onwijs linkse stad met veelal politiek links georiënteerde inwoners. Van zijn pakweg 290.000 inwoners is daarnaast ook een uitzonderlijk groot deel vegetariër of veganist en geïnteresseerd in cultuur. Deze elementen zijn overal in de stad zichtbaar: veel huizen en gebouwen zijn gekleurd of beschilderd met kunstwerken, restaurants serveren relatief weinig gerechten met vlees en op vrijwel iedere straathoek vind je een galerie, muziekcafé of bar.

Brighton and Hove Pride
Al in de negentiende eeuw ontstond in Brighton een LGBTQ-community, die sindsdien steeds verder uitgebreid is. Vanaf 1930 werden steeds meer gaybars en -pubs in de stad opgericht, die na de Tweede Wereldoorlog ook bekendheid kregen over de grens, waardoor steeds meer mensen vanuit allerlei andere Europese landen de stad bezochten en er veilige omstandigheden ervoeren om hun geaardheid te kunnen uiten. Vandaag de dag staat Brighton bekend als dé LGBTQ-hoofdstad van Engeland. Jaarlijks vindt er de Brighton and Hove Pride plaats in augustus, een van de grootste internationale prides ter wereld, waar in 2018 zo’n 300.000 bezoekers op afkwamen. Dit jaar vindt de pride plaats van 2 tot en met 4 augustus.

North Laine
De allerleukste wijk in Brighton is de North Laine, ook wel het ‘hipsterhart’ van de stad genoemd door de locals. Van de kraampjes en boetiekjes in de Kensington Gardens tot de zaterdagmarkt in de Upper Gardner Street: er is zoveel leuks te zien en te doen in deze wijk. Loop bijvoorbeeld eens binnen bij het warenhuis Snooper’s Paradise, waar je vintagekleding kunt kopen, bij The Family Store, voor tof artwork op T-shirts, kaarten en posters, of bij Resident Music, een van de vele platenzaken.

The Marwood Bar & Coffeehouse
Twee jaar op rij stond The Marwood (52 Ship St.) in de topdrie van beste koffie van de stad. In het gezellige kleine cafeetje drink je overdag niet alleen steengoeie koffie, je bestelt er ook een lekkere punt taart of een vega-maaltijd. ’s Avonds worden er speciaalbiertjes en cocktails geserveerd. Kortom: je kunt er een hele dag zoet zijn. Andere goede koffiezaakjes in Brighton zijn Bond St. Coffee (15 Bond St.) en Nowhere Man (53 Upper North St.). Bij Trading Post Coffee Roasters (40 Kensington Gardens) vind je naast heerlijke koffie ook een dakterras, perfect voor zonnige zomerdagen.

The Hope & Ruin
Een van de meest populaire kleinere venues in Brighton is The Hope & Ruin (11-12 Queens Rd.). Op de begane grond zit een gezellige pub waar je lokaal speciaalbier en vegan-kebab kunt bestellen en op de bovenverdieping zit een concertzaal waar zo’n honderdvijftig man terecht kan. Je kunt er vrijwel dagelijks terecht voor een concert. In The Hope & Ruin spelen regelmatig lokale indiebands, maar ook internationale bands uit bijvoorbeeld het Sub Pop-roster.

Andere toffe, kleinere venues naast The Hope & Ruin zijn onder andere The Green Door Store (2-3-4 Trafalgar Arches), The Prince Albert (48 Trafalgar St.), The Rose Hill  (70-71 Rosehill Terrace) en Patterns (10 Marine Parade). Grotere concerten bezoek je in The Haunt (10 Pool Valley) of Concorde 2 (286A Madeira Dr).

The Cowley Club
Een plek die typerend is voor Brighton en de mentaliteit in de stad is The Cowley Club. Een cultureel centrum aan de London Road waar je overdag een boekenwinkel en café vindt en ’s avonds een bar. Iedere donderdagavond kun je er voor £5 een vegan-maaltijd mee-eten. The Cowley Club wordt op een anarchistische manier gerund. Het centrum heeft namelijk niet één eigenaar, maar wordt beheerd door een grote groep vrijwilligers met een anti-hiërarchisch systeem.

Bella Union Vinyl Shop
Wie fan is van het Brighton-based indielabel Bella Union (onder andere John Grant, Beach House, Father John Misty en Ezra Furman) moet zeker een bezoek brengen aan de Bella Union Vinyl Shop (13 Ship St. Gardens), die gerund wordt door labelbaas Simon Raymonde. De platenzaak verkoopt platen en merch van Bella Union-artiesten. Het is wel even zoeken om het piepkleine zaakje te kunnen vinden. Het zit namelijk verscholen in een smalle steeg, waar je niet direct een platenzaak verwacht.

Seven Sisters Country Park
Ook in de omgeving van Brighton is genoeg moois te zien. Pak bijvoorbeeld de Coaster 12-bus naar het Seven Sisters Country Park, waar je een prachtige kustwandeling kunt maken langs de kliffen. Prima gelegenheid om flink uit te waaien na een wilde uitgaansnacht.

Een bezoek aan Brighton
De makkelijkste manier om Brighton te bezoeken is het vliegtuig pakken van Amsterdam naar Londen Gatwick en vanuit daar de trein nemen, die je binnen een half uur voor nog geen tientje naar Brighton brengt. Een leuk hostel om te verblijven is YHA, dat op steenworp afstand van de beroemde Brighton Pier ligt en vlakbij het centrum, maar zijn ook een heleboel Airbnb’s in de stad te vinden.

De Nederlandse muzikante Michelle Hindriks, oftewel CIEL, woont sinds een jaar in Brighton. Speciaal voor bij dit artikel maakte ze deze playlist met een selectie van bekende of minder bekende artiesten die uit Brighton komen of er wonen.