Feature

Interview Zomerparkfeest: “Je weet dat er publiek is, daardoor kunnen we juist een stapje verder gaan”


5 augustus 2019

Zomerparkfeest
8 t/m 11 augustus

In Venlo wordt er al een tijd afgeteld tot de poorten van Zomerparkfeest eindelijk weer opengaan. Het festival dat alweer sinds 1977 wordt georganiseerd, gaat dit jaar opnieuw een bijzonder kleurrijke editie tegemoet. Extra speciaal is het afscheid van hoofdprogrammeur Johan Hauser na tien jaar, we spreken hem over het festival en hij vertelt ons wat het voor hem zo’n uniek evenement maakt.

Wij hebben de laatste tijd ook al flink afgeteld naar het festival: met onder meer een speciale podcast met The Mauskovic Dance Band, we hebben de programma’s van Zomerparkfeest-curatoren Wende en Jungle By Night ontleed en van de week gaven we je nog al onze tips voor het festival.

Voor de laatste insider-inlichtingen spreken we Hauser, die eveneens bestuurslid is bij het festival. Net als bij alle Venlonaren, zit Zomerparkfeest in het bloed en in de geschiedenis van Hauser en zal hij het festival niet zomaar vaarwel zeggen.

Johan, na tien jaar neem je afscheid als hoofdprogrammeur van Zomerparkfeest: wat betekent dat voor jou?
“Ja, ik ben er zelf niet zo mee bezig moet ik zeggen. Ik verdwijn ook niet, hoor, ik blijf onderdeel van de programmacommissie en ik blijf actief achter de schermen.”

Het is naar mijn idee een mooie periode geweest, waarin je je stempel hebt kunnen drukken op het festival?
“Zeker, maar ik voel mij in die zin daar slechts een klein onderdeel van. Zomerparkfeest bestaat alweer sinds 1977 en het wordt door zoveel mensen gedragen, nu en in de geschiedenis. Ik ben vooral blij om te zien dat het nog steeds zo’n levendig festival is, dat nog steeds elk jaar groeit. Ik denk eigenlijk dat het festival nog nooit zo sterk is geweest, zowel inhoudelijk als qua bezoekers. En dat terwijl er de laatste jaren zoveel festivals bij zijn gekomen.”

Foto: Tess Janssen

Wat maakt Zomerparkfeest nog steeds zo bijzonder volgens jou?
“Het festival is echt een onderdeel van de Venlose samenleving, het wordt door iedereen gedragen. Van de betrokken bedrijven tot de maar liefst duizend vrijwilligers die we hebben. Dat je anno 2019 in een provinciestad als Venlo een gratis festival kunt organiseren met een spannende programmering, midden in een stadspark. Ja, dat vind ik toch erg bijzonder.”

De rek zit er dus nog steeds in, waar lagen voor jou de laatste jaren de mogelijkheden om nieuwe terrein te ontdekken?
“De verdieping zat in de hele breedte. Niet alleen op het muzikale vlak, waar we bijvoorbeeld meer indie en niet-westerse muziek zijn gaan programmeren. Zo hebben we in dezelfde tijd onder meer het kerkpodium erbij gekregen op het terrein, waar we veel lokale bands neer kunnen zetten. Maar is er ook een complete theatertent gekomen en op het gebied van dans hebben we flinke stappen gezet. Zo hebben we in 2017 het Scapino-ballet het festival laten openen en afsluiten op het hoofdpodium.”

Foto: Tess Janssen

Dat is natuurlijk wel bijzonder, dat je zo kunt programmeren op een gratis festival.
“Die vrijheid om de randjes op te zoeken, hebben we omdat het festival al meer dan veertig jaar bestaat en juist omdát het gratis is. Het zit diep in de samenleving geworteld en je weet dat er altijd een grote groep mensen naar het festival komt. Doordat er al publiek is, kun je een stapje verder gaan en verrassen met experimentele acts. Dat is een geweldige positie die is gebouwd op een lange traditie. Het festival en de bezoeker groeien samen.”

Het lijkt mij erg fijn om als programmeur die vrijheid te hebben, daar komen naar mijn idee de beste ideeën uit voort. Net zoals het Afterpartees-project De Vrienden van Indie Live van vorig jaar, om maar wat te noemen.
“Ja, dat was te gek! In dat geval hadden we met Afterpartees door de jaren heen een goede relatie opgebouwd en die jongens hebben we carte blanche gegeven, een budget en die gingen aan de slag. Daar was ik zo ontzettend trots op, op zondagavond sloten al die bands (Canshaker Pi, Clean Pete, Mozes and the Firstborn, red.) het festival af en was het één groot feest. Dat was precies wat het moet zijn, toch!”

Foto: Tess Janssen

Hoe houd je dat festival dan een beetje samen, met obscure cumbia-acts aan de ene kant en grote popartiesten aan de andere kant?
“We zijn altijd op zoek naar de ‘sound van nu’, welke artiest dat dan ook is. We hebben wel een tijdje met thema’s gewerkt, maar dat hebben we losgelaten en in plaats daarvan zijn we curatoren gaan werken. Dit jaar zijn dat bijvoorbeeld Wende en Jungle By Night, curators die we vragen omdat ze multi-disciplinair werken en eerder eigen avonden hebben samengesteld. Dat zijn breed georiënteerde artiesten en daarmee hebben we een aantal lijnen door het programma geweven.”

Kijkend naar de editie van deze week: kun je een aantal acts noemen waar je erg blij mee bent dat ze naar Venlo komen?
“Zeker, ik ben ontzettend trots dat we Alfa Mist hebben kunnen boeken en dat die naar Venlo komt, dat is waanzinnig goede jazz uit de UK. Waar ik ontzettend nieuwsgierig naar ben, is een soort onbeschrijfelijke act uit India: Peter Cat Recording Company. Die band zit nog onder de radar, maar dat zou zomaar een van de hoogtepunten kunnen worden.”

Niet-westerse rave
“Wat ook gaaf is, is Orville Peck. Het is een soort donkere country. Eveneens een ongrijpbare act, maar echt steengoed. Live komt dat erg goed uit de verf. Zelf kijk ik daarnaast uit naar de afsluiter van de zaterdagavond: met Cüneyt Sepetçi en Rizan Said. Dat is Turkse en Syrische muziek en dat gaat een soort niet-westerse rave worden. Ik ben ontzettend benieuwd hoe dat gaat vallen als afsluitende act op zaterdagavond. We hebben besloten om het júíst dan te doen, want dat is de drukste dag van het festival en je weet dat het sowieso vol staat. Laat het dan maar gebeuren!”

Spannende acts
“Op zondag hebben we nog een spannende act: Zwangere Guy. In een bepaalde scene krijgt hij de handjes al een tijd op elkaar, of dat in Venlo gaat lukken wordt spannend. Moet naar mijn idee gaan lukken, want hij is écht super goed. Als laatste vind ik de gecureerde programma’s van Jungle By Night en Wende erg mooi, daar zitten een paar gloednieuwe acts bij, die zelfs nog geen show hebben gespeeld. Op een of andere manier valt dat dan juist op zijn plek.”

Dan nog als allerlaatste: je loopt al jaren mee bij Zomerparkfeest. Wat vind je uiteindelijk nog steeds het mooiste aan het festival?
“Voor mij begint dat al in de basis: iedereen werkt vrijwillig mee aan het festival en ik denk dat je daardoor een heel andere sfeer krijgt. Iedereen werkt alleen mee aan het festival omdat hij of zij dat leuk vindt om te doen. Die sfeer zit er dus al meteen goed in, al tijdens de opbouw is het één groot feest. Het is eigenlijk een grote familie en artiesten voelen dat zo als ze bij ons zijn.”


WEBSITE ZOMERPARKFEEST | FACEBOOK-EVENT | FESTIVALLOCATIE