Feature

Ontdek je plekje: retro meubelschatten, fancy frietjes en Duitse elektronica in Aken


29 augustus 2017

Het is zomer! Tijd voor bier in het park, festivals en natuurlijk het ontdekken van de mooiste uithoekjes van ons prachtige continent. Omdat je hier niet alleen over de beste nieuwe muziek leest, nemen onze redacteuren je deze zomer mee naar een aantal aanstormende talenten op het gebied van Europese steden. En wij blijven wel The Daily Indie hè, dus een keer geen Berlijn, Londen en Parijs. Maar makkelijk te bereiken, relatief onontdekte plaatsen waarmee je goede blits maakt op feesten en partijen.

Inmiddels weet je al precies waar je zijn moet in Aarhus en Boedapest. Deze keer wijzen we je de weg in Aken. Deze mooie Duitse stad ligt in het westen van het land, vlakbij de Nederlandse en Belgische grens. Bekend vanwege de rijke geschiedenis, de Dom van Aken, Karel de Grote en de minerale bronnen, maar vanaf nu ook vanwege de indie-pareltjes die verspreid door de stad zitten. Die zitten een beetje verstopt, want op het eerste gezicht is de stad misschien niet zo indie (let op: op het eerste gezicht!), maar zoekt en gij zult absoluut vinden.

 

Cocoon
Het fijne aan Aken is dat alles prima te voet te doen is. Neem vintage meubelzaak Cocoon. Op ongeveer tien minuutjes lopen van het centrum vind je de meest prachtige retro meubelstukken en woonaccessoires, die met zorg door de eigenaar geselecteerd zijn. Oude archiefkasten, retro klokken en bijzondere stoelen; niet goedkoop, maar dan heb je wél een uniek stuk in je huis staan. Maar gewoon even kijken en snuffelen kan ook, toch? Tof nieuws is dat Cocoon onlangs een pop up-store heeft geopend in het centrum, waar nog meer pareltjes te vinden zijn om je ogen even goed de kost te geven.

 

Baristinho
Uitgeshopt bij de pop up-store? Je hoeft je maar om te draaien, letterlijk, want aan de andere kant van de grote ruimte vind je de knusse koffiebar Baristinho, waar de lekkerste cappuccino’s, chai lattes, smoothies en allerhande soorten Duits gebak voor je klaar staan. Nestel je op een kussentje in de vensterbank of zak fijn onderuit in een van de ouderwetse chillstoelen, want –hoe kon het ook anders- de zaak is ingericht in de vintage stijl van buurman Cocoon. Koffie drinken aan een oude lessenaar van tig jaar terug, hoe tof is dat?

 

 

Tam Tam Recordshop
Platenzaak Tam Tam heeft alles wat je wilt en meer. Vrijwel alle nieuw relevante indieplaten, tweedehandse schatten (die maxisingle van Soft Cell kon ik niet laten liggen), maar ook een mooie collectie aan hiphop en (Duitse) elektronica. Ook de strakke inrichting van de zaak mag er wezen. Stijlvolle grijsblauwe muren, kekke platenbakken en een zithoekje achterin waar je een tijdschriftje kan lezen (of waar je niet zo platenminnende vrienden even kunnen uitpuffen). De eigenaar van de zaak is bijzonder behulpzaam en geïnteresseerd, met hart voor de zaak. Graag kletst hij samen met de klant over diens aankopen. Alleen al daarom krijgt Tam Tam heel wat pluspunten.  

 

Frittenwerk
Dat de Duitse cuisine uit meer bestaat dan kartoffeln en bratwurst, bewijst het hippe restaurantje Frittenwerk. In een te gek volledig glazen gebouw, geven de frietkunstenaars geïnspireerd door de Canadese keuken een nieuwe draai aan fastfood. Van zoete aardappelfriet met pulled pork of pulled honey chicken via knoflookfriet met guacamole naar veganistische bolognesefriet.. Na wat testen is de conclusie: álles is heerlijk! Ga gezellig binnen tussen alle plantjes en lampjes zitten, of zoek een plekje op hun bierterras. Niks meer aan doen. 

Ludwig Forum Für Internationale Kunst 
Kunst die je bijblijft. Dat vind je in het Ludwig Forum Für Internationale Kunst, het museum voor moderne en hedendaagse kunst. Alleen al het gebouw in Bauhausstijl is gaaf: ooit was dit een paraplufabriek. Het museum heeft een vaste collectie, maar vooral de wisselende collecties zijn de moeite waard. Dit jaar heeft het Ludwig Forum de unheimische in-your-face videokunst van Erik Levine in huis gehaald, popart grootmeesters als Jeff Koons en Roy Lichtenstein en de politieke muurschilderingen en vroege schetsen van Aken’s eigenste mural kunstenaar Klaus Paier. Fan van product design? Ook dan ben je in het Ludwig Forum op de juiste plek, waar de bovenste verdieping volledig gewijd is aan (jonge) designers, veelal alumni van kunstacademies in Nederland en Duitsland.