Feature

Poznán: Poolse underdog en walhalla voor cultuurliefhebbers


22 september 2018

De zomer lijkt definitief voorbij. Maar niet voordat een gastredacteur je nog wat echte insider-tips geeft voor een minder voor de hand liggende citytrip in onze reisserie Ontdek Je Plekje. Na AarhusAken, Boedapest en Riga mag je dit keer je vlucht boeken naar het Poolse Poznán. Daar woont en werkt Weronika Bartkowiak, die je precies kan vertellen welke toffe tips deze stad een bezoek waard maken.

Tekst Weronika Bartkowiak
Foto’s Artur Poterski
Coördinatie en vertaling Bente Hout

Als ze naar Polen gaan, kiezen toeristen meestal voor een bezoek aan steden als Kraków of Gdánsk. Daar ergens tussenin ligt echter een stad die vaak over het hoofd gezien wordt, maar het bezoeken meer dan waard is. Poznán is met zijn 750.000 inwoners één van de grootste en oudste steden in Polen. Toch voelt de plaats knus en bijna dorps aan. Vrijwel alles is te voet bereikbaar vanuit het centrum. Poznán staat bekend om zijn grote diversiteit aan universiteiten, waaronder de University of Fine Arts en de Academy of Music, waarvan de studenten door de hele stad krioelen en betrokken zijn bij leuke, culturele hotspots.

 

Nocny Targ Towarzyski, Kolejowa 23
Deze markt wordt ook wel de ‘nachtmarkt’ genoemd, ook al is hij de hele dag geopend. Hij is gevestigd langs een oud treinspoor en bestaat uit twee delen. Het eerste deel staat vol met foodtrucks en in het tweede deel vind je een venue en een nachtclub. Wekelijks vinden er tal van feestjes en events plaats, met live-muziek en DJ-sets. Dit is het type club waar je gegarandeerd pas om 5 uur ‘s ochtends vertrekt.

KontenertArt
Dit event werd tien jaar geleden voor het eerst georganiseerden keer jaarlijks terug, op dezelfde plek langs de rivier de Warta in de zomer. De naam van het event is gebaseerd op een grote stapel cargo-containers, die versierd en geverfd zijn, en het middelpunt vormen. KontenerArt wordt ieder jaar door veel mensen bezocht. Zij nemen deel aan workshops, bezoeken concerten of relaxen met een biertje op het strand dat speciaal voor het event wordt aangelegd. De ideale plek om lokale cultuur te snuiven, of om gewoon lekker rond te kijken en uit te rusten na een bezoek aan de Old Market Square.

 

Wypas, Jackowskiego 39
Twee woorden: ‘vegan heaven’. Wypas serveert veganistische gerechten, geïnspireerd op gerechten van over de hele wereld. Hier bestel je bijvoorbeeld heerlijke ramen met gerookte tofu, of een zogenaamde Japanese plate, met daarop veganistische sushi.

Niet zo geïnteresseerd in veganistisch eten? De straat Wawrzyniaka is een zogenaamde Bermudadriehoek voor mensen met honger. In een straal van 20 meter vind je een Noors restaurant, de Pho Bar met zijn beroemde Vietnamese soepen, Pod Lasem met originele, Italiaanse pizza’s en NajsCream, met huisgemaakt ijs. Tip: probeer bij die laatste eens de combinatie banaan en gezouten karamel. Je vindt bovenstaande restaurants in de prachtige wijk Jeżyce, die grotendeels bestaat uit art deco gebouwen. Struin er vooral even rond na je maaltijd.

Overigens is Jeżyce niet de enige wijk in Poznán die het bezoeken waard is. Er zijn er nog een aantal waar je je prima een middag kunt vermaken met ronddwalen en waar je genoeg leuke, unieke plekken tegenkomt. Een van die wijken ligt langs de Warta. Vooral ‘s zomers worden hier veel events georganiseerd, van outdoor filmvertoningen tot yogalessen en kleinschalige concerten. Al deze activiteiten zijn gratis te bezoeken.

 

Fripp/MultiKulti Record Store, Stary Rynek 52B
De place to be voor vinyl liefhebbers. In deze platenzaak tref je naast populaire platen ook zorgvuldig geselecteerde onbekende parels, waaronder een aantal experimentele Poolse platen die je verder nergens anders zult vinden. De zaak is erg klein en valt niet op in de straat, dus zoek met aandacht naar de kleine Fripp-inscriptie.

Spring Break Showcase Festival
Sinds 2013 vindt in Poznán het grootste Poolse showcasefestival plaats, het Spring Break showcasefestival, dat zo’n vijftig concerten op zes locaties organiseert, verspreid over drie dagen. Het festival wordt met het jaar populairder onder muziekliefhebbers vanuit heel Europa. Meemaken? Spring Break wordt jaarlijks georganiseerd in april.

De beste manier om veel van Poznán te zien is door het openbaar vervoer te vermijden en gewoon rond te lopen, of eventueel een fiets of scooter te huren. Je vindt dan ongetwijfeld ook een aantal lofts en voormalige fabriekshallen die zijn omgetoverd tot galerie, venue of vintagewinkel. Een voorbeeld is de Stary Browar, ooit een brouwerij, nu een culturele broedplaats.

Poznán is een waar walhalla voor kunst- en cultuurliefhebbers. De plekken hierboven zijn mijn persoonlijke favorieten, maar er valt nog zoveel meer te zien en te ontdekken. Een retourvlucht vanuit Amsterdam kost je wanneer je het goed timed nog geen €100. Waar wacht je nog op?