New Music

TDI Radar: even zorgeloos rammen op de no-nonsense-indie van Bilk


17 februari 2021

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een act die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag is het de beurt aan Bilk, dat je zonder enige vorm van pretentie een fijne mix van indie, hiphop en (post)punk voorschotelt.

Wie of wat is Bilk?
In september is Bilk hopelijk in het zuiden van ons eigen land te horen tijdens Misty Fields, dus we bereiden je vast voor. Bilk is een uit Chelmsford, Essex afkomstig trio bestaande uit zanger/gitarist Sol Abrahams, bassist Luke Hare en drummer Harry Gray. De drie vrienden vinden in 2017 herkenning bij elkaar doordat ze allemaal niet de grootste liefhebbers van, slash uitblinkers op school zijn. In het samen maken van muziek vinden ze een uitweg en zijn ze in staat talent en passie te combineren. En dat vooral zonder al te veel poespas: de band houdt er geen uitgedachte strategie op na, maar maakt muziek zoals het komt. ‘Niet lullen, maar spelen’, lijkt het motto van dit Engelse drietal, dat met deze pretentieloze mentaliteit inmiddels toch over een klein maar fijn oeuvre beschikt.

De houding en werkwijze van de band resulteert voorlopig in een mooi aantal singles en de EP genaamd Chipped Out, waarmee de heren een herkenbare sound van no-nonsense-indie hebben opgebouwd. Dit klinkt als een lekkere mix van indie en (post)punk, plus de vaak rap-achtige vocalen van Abrahams – die er op z’n Engels uitkomen. Zoals Abrahams het in gesprek met EssexLive zegt: “Ik kom uit het zuiden van Engeland, dus klink ik ook als iemand uit het zuiden van Engeland. Ik begrijp artiesten niet die Amerikaans proberen te klinken terwijl ze gewoon uit Sheffield komen.”

Voor fans van:
Sports Team, Fontaines D.C. en shame.

Fun fact:
In een interview met Dork komt de no-nonsense-mentaliteit van de band nog maar eens goed naar voren: waar het medium een dappere poging doet de band wat beter te leren kennen, beantwoordt Abrahams het tiental vragen bijna allemaal met slechts één korte zin. Geen gelul, Bilk maakt liever gewoon muziek.

Voor in je playlist:
Oké, dan houden we het kort: de laatste single van de band, Stop Pranging Out, is lekker. Luister maar!

Steuntje in de rug:
Via de shop op zijn eigen website verkoopt de band echte Bilk-shirtjes in drie verschillende kleuren. Hebben