New Music

Belgenrinkel: maandelijkse muzikale parels van onze zuiderburen


17 februari 2021

Mogen we je voorstellen aan John, onze nieuwe correspondent in Belgenland? Het is natuurlijk geen geheim dat er muzikaal ontzettend veel moois wordt gemaakt daar, maar ja: die gesloten grens, hè? Bovendien beschikt John over een bijzonder eclectische smaak, dus vroegen we hem om elke maand een aantal vers ontdekte muzikale parels aan zijn noorderburen te tippen, zodat jij voor de verandering eens thuis kunt blijven.

Tekst & coverfoto John Van De Mergel

Kids With Buns
Uit meer dan 850 inzendingen werden Marie Van Uytvanck en Amber Piddington gekozen als één van de drie winnaars van De Nieuwe Lichting 2021. De indiefolk van Kids With Buns sloeg duidelijk aan bij de luisteraars van Studio Brussel en dat is eigenlijk vrij evident. Dromerige nummers gedragen door twee tokkelende gitaren, geëngageerde teksten en daarbovenop een diepe, donkere stem. Vooral dat androgyne geluid van Marie zorgt voor instant herkenning.

Bun
Bij Miava staat Brecht Vanvyaene voor instrumentale postmetal. Met zijn alter ego Bun maakt hij dan weer goed in het oor liggende britpop en indierock. Ook bij deze nieuwe single Burnout is een vergelijking met Oasis nooit ver weg.

Neva
Sluit even de ogen, beeld je in dat je aan een kabbelend beekje in de bossen zit en laat je meevoeren op de zachte tonen van de single Ocean van Neva. Je kunt er zo bij wegdromen en even de dagelijkse beslommeringen vergeten. Deze vierkoppige band, ontstaan op hogeschool PXL in Hasselt, beschrijft zijn muziek als indiesynthpop. Voor fans van The 1975, CHVRCHES en Wolf Alice.

Endlingr
Het Gentse Endlingr maakt ‘dystopian metropolitan psychedelic rock‘. Uh-huh, allemaal goed en wel, maar wtf moet je je daarbij voorstellen? Na een dikke acht minuten genieten van Ponzi Pyramids wordt dit alvast duidelijk: maakt geen hol uit wat de omschrijving is, zolang je maar kan genieten van hun muziek.

Haze
Na haar jarenlange ervaring als tourmanager en muzikante bij verschillende bands, nam Mirabelle Van de Put vorig jaar de beslissing op eigen benen te staan als Haze. Met haar debuut mag ze dan geen potten breken, haar minimalistische lofi en zachte stem gaan er vlotjes in. Hooverphonic en Portishead zorgden voor inspiratie.

Naima Joris
Rust en troost brengen in deze verwarrende en gejaagde tijden, dat wil Naima Joris met Soon bereiken. Ze doet dat op een stijlvolle, elegante manier door jazz en pop-noir met elkaar te blenden. Haar warme, donkere stem en de opbouw van haar compositie raken diep.