Feature

#IWD21 EUT: “Als ik als jongen geboren zou zijn, zou ik te horen krijgen dat ik alles kan en mag”


8 maart 2021

Vandaag is het Internationale Vrouwendag en om die reden vroegen we vijf muzikantes onder meer wat deze dag voor hen betekent en hoe het gesteld is met de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen in de maatschappij en de muzieksector.

Daarnaast vroegen we Tenfold, EUT, Luwten, Camilla Blue en NEVA naar hun song voor de dag en bespreken we zaken als de aanstaande verkiezingen. Want we komen van ver, maar er is nog steeds ongelooflijk veel werk te doen. En denk eraan volgende week: Stem Op Een Vrouw!

EUT

Megan de Klerk

Wat betekent Internationale Vrouwendag voor jou?
“Het vieren van en nadenken over vrouw zijn in de wereld. Én een dag waarop we aandacht besteden aan wat er nog moet veranderen. Er is een hoop ongelijkheid. Bijvoorbeeld het feit dat vrouwen voor hetzelfde werk vaak minder loon krijgen en dat veel werkplekken nog steeds gedomineerd worden door mannen, zoals de topfuncties en de politiek. Er is gelukkig aandacht voor, maar met één dag komen we er niet. We moeten hier dagelijks aandacht aan besteden om een klein verschil te maken. De wereld verandert helaas langzaam.”

Wat is voor jouw song voor deze dag?
Gloria van Patti Smith. En fuck it: ook gewoon een eigen song, Stuck. Dat gaat over het vastzitten in een droom, en het ontsnappen om je dromen na te jagen.”

Hoe is het om als vrouw in een bekende band te spelen?
“Als frontvrouw van EUT voel ik me op het podium het meest vrij. Op dat moment is het alsof ik al mijn angsten los durf te laten. Ik durf me dan volledig mooi, sterk, lelijk en verdwaald te voelen in het openbaar. Ik denk niet na over wat anderen van me vinden, want ik ben daar, maar ook een soort van ergens anders. Ik denk dat het werk als vrouw in dit vak vrijer is. Er zijn werkplekken zijn waar het veel moeilijker is om je kwetsbaar op te kunnen stellen, zoals de zakenwereld. Volgens mij hoeft dat niet zo te zijn.”

Wanneer ben jij je het meest bewust van je vrouw-zijn?
“Het verschil tussen man en vrouw merk ik vaak juist op wanneer ik niet op het podium sta. Van kinds af aan heb ik aangeleerd dat ik als vrouw minder mag, niet mag ondernemen, of zakelijk mag zijn. Dat komt niet door mijn ouders, maar door mijn omgeving en wereld op zich. Als ik als jongen geboren zou zijn, zou ik te horen krijgen dat ik alles kan en mag. En zo groei je op in een mannenwereld, met zekerheid en zelfvertrouwen. Als meisje moet je overal voor uitkijken en alle moeilijke taken overlaten aan jongens. Zo voel ik nog steeds vaak alsof ik me moet bewijzen tegenover mannen. Ik krijg last van faalangst en dan wil ik me terugtrekken. Iedereen kan grote dingen bereiken, als we maar durven en worden gestimuleerd.”

Hoe staat het ervoor met de gelijkheid in de muzieksector?
“Ik zie steeds meer vrouwelijke artiesten opkomen die mij inspireren. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld Eefje de Visser, Froukje en NAAZ. Allemaal frontvrouwen met een inspirerende eigenheid, smaak en mening. Ik mis nog wel veel vrouwelijke muzikanten in het algemeen. Ik hoop wel dat het er nog meer worden. Als je een jong meisje met dromen bent, zijn er maar weinig rolmodellen. Ook festivals zijn hard bezig met het ondersteunen van meer vrouwelijke artiesten. Dat waardeer ik natuurlijk, maar het voelt ook dubbel. Je wilt gevraagd worden voor je kunst en muziek en niet je geslacht of omdat het een ‘must’ is. Het idee dat vrouwen elkaar kunnen inspireren om muzikant te worden, is natuurlijk geweldig. Het zou een droom zijn die uitkomt als ik dat voor iemand op de wereld kan zijn.”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Banner-Magazine-25-660x246.png