Feature

#IWD21 Camilla Blue: “Je moet kunnen dragen wat je wil en je kunnen uiten zoals je wil”


8 maart 2021

Vandaag is het Internationale Vrouwendag en om die reden vroegen we vijf muzikantes onder meer wat deze dag voor hen betekent en hoe het gesteld is met de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen in de maatschappij en de muzieksector.

Daarnaast vroegen we Tenfold, EUT, Luwten, Camilla Blue en NEVA naar hun song voor de dag en bespreken we zaken als de aanstaande verkiezingen. Want we komen van ver, maar er is nog steeds ongelooflijk veel werk te doen. En denk eraan volgende week: Stem Op Een Vrouw!

Camilla Blue

Joyce Deijnen

Wat betekent Internationale Vrouwendag voor jou?
“Ik denk hierbij meteen aan vrouwen uit mijn eigen leven en de kracht waarover zij beschikken. Ik denk aan de kracht die mijn biologische moeder heeft moeten bezitten om mij vrijwillig af te staan aan een pleeggezin, om mij zo een betere toekomst te kunnen geven. Ik denk aan mijn oma, die nog een tijdje voor mij en mijn zusje heeft gezorgd en zich altijd sterk heeft gemaakt om contact met mijn biologische familie te houden. Ik denk aan mijn zusje, die een nog een turbulentere jeugd heeft gehad dan ik en daar sterker uit is gekomen. En ik denk aan mijn pleegmoeder: zonder haar was ik niet geworden zoals ik nu ben.”

Welk nummer hoort voor jou bij Internationale Vrouwendag?
“Dat is She’s Leaving Home van The Beatles. Het koortje in dit nummer, met zijn vraag-antwoordprincipe, vind ik meesterlijk: ik zie daarin het verhaal van mij en mijn pleegouders. Dit nummer raakt mij recht in mijn ziel: ik vraag mij vaak af wat mijn moeder deed op de dag dat ik uit huis werd geplaatst. Wat gaat er dan in je om als moeder? Dit nummer zou zo de titeltrack van mijn uithuisplaatsing kunnen zijn. Heel persoonlijk dus, maar ik zie ook een bredere maatschappelijke betekenis: over hoe je er als vrouw uit zou moeten zien, hoe hiernaar gekeken wordt en hoe je hier als vrouw toch rekening mee houdt. Zo zou het niet moeten zijn. Je moet kunnen dragen wat je wil en je kunnen uiten zoals je wil.”

“Ja, het is een nummer gemaakt door vier mannen. Daar kies ik bewust voor. Ik vind namelijk niet dat het een soort ‘gevecht’ tussen mannen en vrouwen moet zijn. We moeten ons kwetsbaar opstellen en elkaar proberen te begrijpen, niet elkaar aanvallen. Het gaat dan ook om veel meer dan alleen om man-vrouw, het gaat ook om transgenders, non-binair, noem maar op.”

Hoe staat het met de gelijkheid binnen de sector en in de maatschappij?
“Algemeen beschouwd is er natuurlijk nog veel te winnen, al was het maar op het gebied van gelijke betaling en gelijke kansen. Toch ben ik positief gestemd over de rol van de vrouw in de samenleving, want ik merk ook dat ik in mijn privéleven steeds meer sterke vrouwen om mij heen verzamel: vrouwen met een mening, vrouwen die zichzelf kunnen onderhouden en die ondernemen. Ik word daar zelf ook sterker van.”

“Als ik naar de muziekwereld kijk, vind ik het moeilijker te duiden waar we staan qua gelijkheid, maar ik heb daar wel een bepaald gevoel bij. Ik ben met mijn band niet meer super klein, maar ook zeker nog geen grote naam. Ik zit in dat grote grijze gebied ertussenin. Ik heb het gevoel dat wanneer je verder of ‘hoger’ komt, je meer ‘last’ gaat krijgen van je vrouw-zijn. Je wordt dan meer als een product gezien en krijgt steeds minder te zeggen. Vanuit de maatschappij kleeft er ook meer een ‘houdbaarheidsdatum’ op vrouwen dan op mannen. Mannen worden als ze ouder worden als sexy gezien, terwijl we bij vrouwen we toch vaak vinden dat het vanaf 25 jaar alleen nog maar bergafwaarts gaat.”

Heb je een voorbeeld of een inspiratiebron dat past bij Internationale Vrouwendag?
“Ik hou van krachtige vrouwenstemmen: Beth Hart, Janis Joplin en Nina Simone. Vooral laatstgenoemde vind ik heel inspirerend. Ik ben ooit begonnen met pianospelen en als je dan Nina Simone ziet spelen en zingen… Wow! Daar zit zoveel kracht achter! Als je je dan bedenkt in welke tijd zij dit deed als zwarte vrouw, dat is erg bijzonder. Er zit veel boosheid achter haar muziek en dat voel je ook, maar als je haar vervolgens een klein en lief liedje hoort zingen, geloof je het ook direct.”

Als je zelf een thema voor Internationale Vrouwendag zou mogen kiezen, wat zou dat dan zijn?
“Dat vind ik een lastige. Als je één thema kiest, heb je het gevoel dat je andere onderwerpen tekort doet. Ik zou in ieder geval graag het woord ‘powervrouw’ willen afschaffen, dat vind ik echt een vreselijk woord. Het impliceert dat zonder die toevoeging vrouwen niet krachtig zouden zijn. Weg ermee!”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Banner-Magazine-25-660x246.png