Feature

#IWD21 NEVA: “Er is nog veel werk aan de winkel, maar we zijn al een enorme stap verder”


8 maart 2021

Vandaag is het Internationale Vrouwendag en om die reden vroegen we vijf muzikantes onder meer wat deze dag voor hen betekent en hoe het gesteld is met de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen in de maatschappij en de muzieksector.

Daarnaast vroegen we Tenfold, EUT, Luwten, Camilla Blue en NEVA naar hun song voor de dag en bespreken we zaken als de aanstaande verkiezingen. Want we komen van ver, maar er is nog steeds ongelooflijk veel werk te doen. En denk eraan volgende week: Stem Op Een Vrouw!

NEVA

Jente Neels

Wat betekent Internationale Vrouwendag voor jou?
“Ik sta er zelf niet altijd bij stil dat die dag er is, waarmee ik wil zeggen dat ik het niet per se ga vieren, maar het is wel een héél belangrijke dag. Het herinnert mij er persoonlijk aan hoeveel er gevochten werd voor onze rechten en aan hoeveel geluk ik heb in deze tijd geboren te zijn, waar al heel wat veranderd is vergeleken met vroeger. Er is nog heel veel werk aan de winkel wat vrouwenrechten betreft, maar we zijn al een enorme stap verder dankzij de vrouwen die ervoor vochten en er nu nog steeds voor vechten. Die dag vind ik dus wel enorm belangrijk vanuit historisch perspectief, dat wil zeggen: om die vooruitgang niet te vergeten en ons eraan te herinneren dat we nog een heel eind te gaan hebben.”

Wat is jouw song voor deze dag?
“Dan móét ik wel voor een nummer van Beyoncé gaan. Er zijn nog veel mooie opties, zoals Bad Reputation van Joan Jett, You Don’t Own Me van Lesley Gore of Pussy Is God van King Princess, maar ik denk dat het repertoire van Beyoncé hier toch wel de grote winnaar is. Er ééntje uit kiezen is moeilijk, maar om dan toch voor de ‘full female empowerment spirit’ te gaan kies ik Run The World (Girls).”

Hoe staat het volgens jou met de gelijkheid in de sector/maatschappij?
“Dat is een moeilijke. Ik merk wel dat de muziekwereld nog altijd een ‘mannenwereld’ is en ik ben zeker niet de enige die dit merkt. De band The 1975 kondigde vorig jaar nog aan dat zij in de toekomst alleen nog op festivals willen spelen waar de helft van de geboekte artiesten vrouwen zijn. Dat is dus een groot statement om te maken, maar daarom is het nog niet zo simpel om te verwezenlijken. De boekers, managers, organisatoren zijn voornamelijk… mannen, dus dat is sowieso al iets die meespeelt denk ik dan. Als je bij mij op school kijkt (Jente studeert aan PXL-Music, red.), zie je ook dat er buiten de zangeressen niet veel vrouwelijke muzikanten zijn. Fieke Soete, mijn partner in crime bij NEVA, is de enige muzikante in ons jaar. Het klinkt misschien contradictorisch, maar je leert dus wel ‘je mannetje te staan’ in die wereld.”

Zou je zelf opteren voor pariteit bij het samenstellen van een festivalaffiche?
“Goh, natuurlijk zou ik graag liever wat meer vrouwen op onze festivalpodia zien, maar belangrijker vind ik toch dat de focus op kwaliteit ligt. Ik wil vooral bands zien die steengoede muziek maken, bands waar ik van houd. Of het dan mannen of vrouwen zijn, maakt mij eigenlijk niet zoveel uit. Je mag daar ook weer niet te ver in gaan. Zolang vrouwen maar een gelijke kans krijgen tijdens het selectieproces. Dat lijkt mij op vandaag toch een evidentie, zo niet een absolute must.”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Banner-Magazine-25-660x246.png