Feature

#IWD21 Tenfold: “Ik denk dat de afspiegeling van onze maatschappij en de muziekindustrie nog veel diverser kan en moet”


8 maart 2021

Vandaag is het Internationale Vrouwendag en om die reden vroegen we vijf muzikantes onder meer wat deze dag voor hen betekent en hoe het gesteld is met de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen in de maatschappij en de muzieksector.

Daarnaast vroegen we Tenfold, EUT, Luwten, Camilla Blue en NEVA naar hun song voor de dag en bespreken we zaken als de aanstaande verkiezingen. Want we komen van ver, maar er is nog steeds ongelooflijk veel werk te doen. En denk eraan volgende week: Stem Op Een Vrouw!

Tenfold

Tineke Hussaarts

Wat betekent Internationale Vrouwendag voor jou?
“Internationale vrouwendag betekent voor mij een hoop. In de basis staat deze dag voor mij voor gelijkheid en een gelijke behandeling tussen alle genders. Je hoeft mij niet te overtuigen dat iedereen die geen man is zeer geschikt is om een belangrijke functie in te vullen, dat ís gewoon zo. Het feit dat we dat nog niet overal terugzien in de maatschappij, geeft aan dat er nog mogelijkheid is tot groei en verbetering. Ik hoop dat iedereen op deze dag ziet dat er ruimte gemaakt kan worden voor een eerlijke verdeling en een gelijkwaardige wereld.”

Wat is jouw song voor deze dag?
“Mag ik zo vrij zijn om mijn eigen muziek te promoten? Het nummer Sister van Tenfold is geïnspireerd op alle sterke en bijzondere vrouwen in mijn leven. De aanwezigheid van deze vrouwen inspireert mij om de beste en sterkste versie van mijzelf te zijn als onafhankelijke artiest. De titel laat verder voor zichzelf spreken: het boegbeeld voor dit nummer is mijn zus.”

Wie is jouw grootste heldin en waarom?
“Grootste heldin, wat een vraag! Nou laten we het even persoonlijk houden. Ik kies voor blokfluitjuf Honig uit Emmeloord, die mij de heilzaamheid van repeteren heeft doen inzien. Op een blokfluit weliswaar, maar ik heb als kind zes jaar lang netjes vijf keer per week gerepeteerd en dat loont. Tijdens het repeteren voor gitaar of zang laat ik mij niet afleiden en kan ik verdwijnen in een bubbel van niks meer dan de repetitie zelf. Er zijn veel creatieve vormen waar ik mijn ei in kwijt kan en mijn geluk uit haal, maar bij repeteren ben ik niet afhankelijk van factoren van buitenaf. Het vergt oefening, discipline, ergernis en zorgt voor resultaat als je genoeg uren maakt. Daarnaast: shoutout naar Angela Merkel.”

Hoe staat het volgens jou met de gelijkheid in de sector/maatschappij?
“Iedereen die tegen gelijkheid is, in welke vorm dan ook, is vooral bang om zijn eigen veilige positie kwijt te raken. Dat vind ik laf en daar heb ik weinig marge voor. Het zou fijn zijn als we dit leven kunnen leiden met het idee dat we met zijn allen verantwoordelijk zijn voor een fijne tijd op deze planeet. In plaats van dat je op de wereld bent om je eigen land, hagje of positie te beschermen. Ik denk dat de afspiegeling van onze maatschappij en de muziekindustrie nog veel diverser kan en moet. Zeker ook om aan toekomstige generaties te laten zien dat iedereen, van welk gender en welke afkomst dan ook, zijn, haar, hen plek in mag nemen.”

Gezien de verkiezingen die eraan zitten te komen: is dit een belangrijk onderwerp voor jou, houd je daar rekening mee en hoe uit zich dat? 
“De verkiezingen zijn op komst en Internationale Vrouwendag brengt bij mij ook bewustzijn naar boven. Er zijn vrouwen die in Nederland nog maar honderd jaar geleden hebben gestreden voor het vrouwenkiesrecht en als gevolg daarvan is het anno 2021 vanzelfsprekend dat ik in Nederland mijn stem mag uitbrengen. Ik ben dankbaar voor het feit dat ik daar nú niet om hoef te strijden. Ik stem voor een gelijke verdeling in de politiek sinds een paar verkiezingen sowieso op een vrouw. Zo lang de 50/50-verdeling nog niet bestaat, kan het zeker geen kwaad om tegenwicht te bieden.”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Banner-Magazine-25-660x246.png